ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ροή ΕιδήσεωνΤεχνολογία & Διαδίκτυο

Πόσο μας επηρεάζει το έγκλημα στο διαδίκτυο;

Cyber Security Month | Πόσο μας επηρεάζει το έγκλημα στο διαδίκτυο;

Από την στιγμή που το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και συνδέεται τόσο στενά με τον άνθρωπο και την κοινωνία, είναι αναμενόμενο να εμφανιστούν όλες οι εκφάνσεις της τελευταίας, από τις πιο σημαντικές και ανθρωπιστικές έως τις πιο σκοτεινές και εγκληματικές.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και οι συνέπειες για τα θύματα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς ανεξάρτητα από το είδος του εγκλήματος.

Εφόσον λοιπόν η διαδικτυακή βία έχει τόσα πολλά θύματα, μπορούμε να πούμε ότι έχει τόσο σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις όσο η βία εκτός διαδικτύου;
Η διαδικτυακή θυματοποίηση φαίνεται να έχει κοινωνικές, ψυχολογικές και φυσιολογικές επιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που βιώνουν τα άτομα που έχουν πέσει θύματα σε offline αδικήματα. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυτά μπορεί να βιώσουν:

Συναισθηματικό τραύμα
Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να προκαλέσουν όχι μόνο οικονομικά προβλήματα αλλά και έντονο ψυχικό στρες. Ύστερα από μία τέτοια εμπειρία, τα θύματα  δυσκολεύονται να εμπιστευτούν κάποιον στο διαδίκτυο. Σε ακραίες περιπτώσεις τα θύματα μπορεί να υποστούν τόσο μεγάλο σοκ ώστε να εμφανίσουν:

  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)
  • Καταθλιπτική συμπτωματολογία/Αυτοτραυματισμός/ Τάσεις αυτοκτονίας
  • Κρίσεις πανικού
  • Εμμονικές συμπεριφορές

Ενοχή, ντροπή και Victim Blaming
Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα άτομα που πέφτουν θύματα ηλεκτρονικού εγκλήματος να μην αναφέρουν τις επιθέσεις αυτές λόγω ντροπής. Συνήθως μπορεί να κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό που έπαθαν και να κάνουν ερωτήσεις όπως «γιατί εγώ;». Η αγωνία τους όμως επιδεινώνεται και από την έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης από την πολιτεία, την οικογένεια και τους φίλους, από ερωτήσεις τύπου «έκανες κάτι εσύ και το προκάλεσες;». Τα παραπάνω οδηγούν στην λανθασμένη ιδέα ότι το θύμα είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη δική του θυματοποίηση.

Άγχος και απομόνωση
Ύστερα από μια διαδικτυακή επίθεση το θύμα μπορεί να απομονωθεί ή και να εγκαταλείψει τα κοινωνικά μέσα για να αποφύγει περισσότερα ψηφιακά εγκλήματα. Παράλληλα, όταν ένα αγχωτικό και ανεξέλεγκτο γεγονός επαναλαμβάνεται, μπορεί κάποιος να μην χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους μηχανισμούς κυβερνοασφάλειας γιατί πιθανόν να νιώθει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου θα είναι μάταιη (μαθημένη αβοηθησία).

Σωματική Υγεία
Πέρα από τις επιπτώσεις στην ψυχολογία και τις προσωπικές τους σχέσεις, ορισμένα θύματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και σωματικά προβλήματα όπως πονοκεφάλους, κοιλιακούς πόνους, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές ύπνου.

Η συναισθηματική λοιπόν ταλαιπωρία και δυσφορία των θυμάτων της διαδικτυακής βίας δεν φαίνεται να είναι λιγότερο σημαντική από αυτήν που βιώνουν τα θύματα εκτός διαδικτύου. Αυτό υποδηλώνει ότι ένα κυβερνοτραύμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή και ότι τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια ανησυχία όσο τα ισοδύναμά τους εκτός σύνδεσης.

#CyberSecurityMonth #CyberSecMonth

Πηγές:
open.edu
paintedbrain.org

www.csii.gr

Related posts

Ανατροπή – Εστίαση: Με rapid test θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 12 ετών σε κλειστούς χώρους

Newsroom

«Κρούει τον κώδωνα» ο CEO της Google: Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει έλεγχο όπως τα πυρηνικά όπλα!

Newsroom

Εμβόλιο AstraZeneca: Γιατί πολλές χώρες αναστέλλουν την χρήση του – Τι συμβαίνει τελικά ;

Newsroom