ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία -Τα σενάρια στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία -Τα σενάρια στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών

Στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών θα μπει αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει τη χώρα.

Το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου. «Για τα σχολεία θα δράσουμε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων, θα παρακολουθούμε την πορεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν 10 Ιανουαρίου. Έχουμε ακόμα 10 μέρες καιρό, θα είμαστε εκεί για να το δούμε», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Την εν λόγω ημερομηνία επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στον τηλεοπτικό σταθμό υποστηρίζοντας πως «ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν».

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προ ημερών αναφορικά με τα σχολεία είχε τονίσει πως δεν υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, ωστόσο όπως είχε πει οι ειδικοί θα συζητήσουν προκειμένου να ληφθούν αν χρειαστεί ορισμένα μέτρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΑΝΤ-1, σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε πως όποια στιγμή κι αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις, σημειώνοντας ότι «τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

Τι λένε οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τα σχολεία διευκρίνισε ότι θα γίνει συζήτηση αυτές τις μέρες στην επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο. Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα» σχολίασε.

Από την άλλη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών. «Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο, ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων», προειδοποίησε.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)… Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.

Τα σενάρια για την επιστροφή για στις τάξεις
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού πρώτα υποβληθούν σε ένα rapid test προκειμένου να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Εκτός αυτού, κάτι ακόμα που συζητείται αρκετά είναι το σενάριο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.

Τέλος, στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών.

Τέλος οι σχολικές εκδρομές
Υπενθυμίζεται ότι οι σχολικές εκδρομές έχουν ήδη ανασταλεί επίσημα τουλάχιστον έως τις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου.

 

Related posts

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 67 ετών, ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχαήλ Κωσταράκος

Επιστροφή μεταναστών χρηματοδοτεί η ΕΕ : Μεγάλο χρηματικό μπόνους προσφέρουν σε μετανάστες που θα επαναπατριστούν οικειοθελώς

«Δηλωση βομβα» Η Ρωσία έθεσε θέμα ανεξαρτησίας του Αγίου Ορους!

Newsroom