ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

Πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης: «Πράσινο φως» στα τρολς και στις ψευδείς ειδήσεις δίνει ο νέος ποινικός κώδικας!

Πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης: «Πράσινο φως» στα τρολς και στις ψευδείς ειδήσεις δίνει ο νέος ποινικός κώδικας!

Ο Μαρίνος Σκανδάμης αναφέρει ότι λίγο πριν τις εκλογές, με τις αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα, ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των trolls και των fake news

Πράσινο φως για την κυκλοφορία και διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake) και ειδικά κατά την επερχόμενη προεκλογική περίοδο από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του ο δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης.

Ειδικότερα, το άρθρο 191 του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα, που αφορά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναφέρει:

«1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες [ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη] ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον πεντακοσίων ενενήντα (590) ευρώ.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιος από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή».

Όμως, από το άρθρο 191 ο νέος Ποινικός Κώδικας απαλείφει φράση «ή ταράξουν την δημόσια πίστη». Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σκανδάμη ανοίγει ο δρόμος για την ακώλυτη και ατιμώρητη κυκλοφορία των trolls και των fake και μάλιστα λίγο πριν τις πολλαπλές εκλογές.

Αναλυτικότερα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης σε δήλωσή του, επισημαίνει:

«Με την προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για διασπορά ψευδών ειδήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τη ψήφισή του, να είναι αχαλίνωτη η επέλαση όσων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό παράγουν ψευδείς ειδήσεις.

Και αυτό γιατί από το εν λόγω άρθρο διαγράφεται η δυνατότητα τιμωρίας όταν διαταράσσεται η δημόσια πίστη».

Έτσι, προσέθεσε ο κ. Σκανδάμης, «υπάρχει κίνδυνος να διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις για τα πολιτικά όργανα, τους αρχηγούς των κομμάτων, το κοινοβούλιο, τη Δικαιοσύνη, την Αστυνομία, κ.λπ., χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη τιμωρίας και ειδικά, εν όψει εκλογών αυτό μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία».

Τέλος, ο κ. Σκανδάμης επισημαίνει ότι «χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος για να παραχθούν δημοκρατικές διατάξεις με ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία των δικαιωμάτων και την ασφάλεια των πολιτών και των θεσμικών λειτουργιών».

Related posts

Σαν σήμερα – 04 Αυγούστου 1865: Καθιερώνεται ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος!

Η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» με τη διπλή ζωή – Το μαγαζί στο Παγκράτι και η δράση της

Newsroom

Οι νησιώτες διασύρουν την Κυβέρνηση: ”Τα τουρκικά αλιευτικά βρίσκονται στις Κυκλάδες από τις 27 Ιουνίου”