Κοινοποιείστε το άρθρο

Προς «κούρεμα» τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ λόγω αναστολών των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δε θα εμβολιαστούν 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προς «κούρεμα» τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ λόγω αναστολών – Το σχέδιο του υπ.Υγείας

Προς μείωση τα χειρουργεία στα νοσοκομεία λόγω των αναστολών που θα έρθουν από τον Σεπτέμβριο.

Με μείωση των τακτικών χειρουργείων – εκείνων δηλαδή που δεν θεωρούνται επείγοντα – σχεδιάζει εκτός των άλλων το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που πιθανώς να δημιουργηθεί από τις αναστολές των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δε θα εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας που είχε αποκαλύψει το ethnos.gr, ήδη έχει σχεδιαστεί η μείωση των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργικών επεμβάσεων στην περίπτωση που βγουν σε αναστολή νοσηλευτές αλλά και άλλοι υγειονομικοί που σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες στα χειρουργικά τμήματα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας  ήδη έχει σχεδιαστεί η μείωση των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργικών επεμβάσεων στην περίπτωση που βγουν σε αναστολή νοσηλευτές αλλά και άλλοι υγειονομικοί που σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες στα χειρουργικά τμήματα.

Ήδη οι Διοικητές των Νοσοκομείων – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr – έχουν λάβει οδηγία από τις ΥΠΕ, να καταγράψουν με βάση το προσωπικό που δεν προτίθεται να εμβολιασθεί, ποιες χειρουργικές κλινικές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις κενές θέσεις.

Στην περίπτωση αυτή  θα γίνει μεταφορά εργαζομένων (νοσηλευτών κυρίως) ακόμη και από άλλα νοσοκομεία ή τμήματα, ενώ εάν και πάλι δεν καλυφθούν οι ανάγκες, θα κουρευτούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Όπως και στις προηγούμενες περιόδους έτσι και από αυτόν τον Σεπτέμβριο, όπου το πρόβλημα θα είναι διττό, καθώς αναμένεται και αύξηση κρουσμάτων αλλά και λιγότερο προσωπικό λόγω των αναστολών, τα μόνα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται με ταχύτητα θα είναι τα επείγοντα στα χειρουργεία καθώς και τα ογκολογικά.

Πάντως, στην προηγούμενη καραντίνα, είχαν γίνει εκατοντάδες αναβολές τακτικών χειρουργείων με στόχο να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) ήταν στα κάγκελα για την απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, ενώ ζητούσαν την αποκατάσταση των προγραμματισμένων επεμβάσεων ώστε να μην «καταρρεύσουν» οι δείκτες υγείας των πολιτών.

Ενδεικτικό πάντως το πόσο επηρέασε η πανδημία τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, προ της πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα.

Την επόμενη χρονιά του covid το 2020, το ίδιο διάστημα δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο