ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

Προσωρινές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τρεις φάσεις

Προσωρινές φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε τρεις φάσεις

Εκτακτη ρύθμιση για τα τεκμήρια διαβίωσης, τι θα γίνει με το ποσοστό της επιστρεπτέας προκαταβολής

 

 

Aπό τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο θα ξεδιπλωθούν οι κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο των προσωρινών φοροελαφρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των παρενεργειών που προκαλεί στα εισοδήματα η πανδημία. Σε πρώτη φάση, πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τα τεκμήρια, ενώ στη συνέχεια μετά τις φορολογικές δηλώσεις θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Τον Οκτώβριο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί η αναστολή και για το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

 

Ειδικότερα:

1. Όσον αφορά στα τεκμήρια, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει παρεμβάσεις για να αποτρέψει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημίας. Το μέτρο θα  είναι στοχευμένο και θα αφορά εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ τον μήνα, επαγγελματίες με σημαντική πτώση τζίρου και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι εργαζόμενοι που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο, ενώ με τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης, εφόσον φυσικά οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης είναι σχετικά μικρές. Αν οι τεκμαρτές δαπάνες είναι υψηλές και μέχρι το 2020 καλύπτονταν οριακά με το πραγματικό εισόδημα, φέτος, που το εισόδημα θα είναι χαμηλότερο, θα υπάρξει πρόβλημα.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση με το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης. Και αυτό γιατί στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρουν λύση μέσω ενός αλγόριθμου με βάση τον οποίο θα υπολογιστεί το ποσοστό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα μπορεί να καλύπτει τα τεκμήρια. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, μόνο ένα μέρος του ποσού της επιστρεπτέας μπορεί να θεωρηθεί ως εισόδημα και να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Πέρυσι, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων και φορολογήθηκαν για επιπλέον εισόδημα ύψους άνω των 6,4 εκατ. ευρώ.

2. Αναφορικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα στοιχεία που διαθέτουν στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογουμένων δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις e-δαπάνες που όφειλε να κάνει για να καλύψει το εισόδημά του. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα υπάρξουν παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι: η μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογούμενων ή το «πάγωμα» του έξτρα φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται μετά τα μέσα Απριλίου.

 

 

 

 

Πηγη imerisia.gr

Related posts

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Newsroom

Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, μιλώντας στον 98.4 χαρακτήρισε αστειότητες την φιλολογία για τις μάσκες περί διπλών

Newsroom

Κρεμλίνο: Έτοιμος ο Πούτιν να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Newsroom