ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Πρωτοχρονιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Πρωτοχρονιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

Υπέροχη και πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα. Φτιάξτε τη για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και εντυπωσιάστε τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά τους φίλους και καλεσμένους σας.

ΥΛΙΚΑ

Για τη μαρινάδα:

4 λίτρα νερό

2 λεμόνια, κομμένα στη μέση

1 φύλλo δάφνης

1 μάτσο μαϊντανό

2 κ.σ. θυμάρι, ξερό

5 κ.σ. μέλι

200 γρ. αλάτι, χοντρό

8 σκ. σκόρδο, σπασμένες

4 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού

 

Για τη γαλοπούλα:

1 γαλοπούλα 2,5 κιλά

1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα

1 πράσινο μήλο, κομμένο στα τέσσερα

7–8 κλ. θυμάρι

1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

250 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο

Για τη γέμισητης Γαλοπούλας :

150 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα

100 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα

100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

3 κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα

150 γρ. βούτυρο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

10 κλ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα

500 γρ. ψωμί του τοστ, θρυμματισμένο

100 ml νερό

Αλάτι

Πιπέρι

1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κυβάκια

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει μια καλή βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος.

2Αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει πάρα πολύ καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γαλοπούλα. Το αφήνουμε στην άκρη για 2 με 2 1/2 ώρες.
3Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και με ένα χαρτί κουζίνας τη σκουπίζουμε. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τη γαλοπούλα στο πάνω μέρος του ψυγείου ξεσκέπαστη, ώστε να ξεραθεί η πέτσα και να γίνει πιο τραγανή κατά το ψήσιμο.Ξεκολλάμε την πέτσα από το κρέας προσεχτικά με τα χέρια.
4Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, το μαϊντανό, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περνάμε το βούτυρο κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας προσπαθώντας να πάει σε όλη την επιφάνεια της.
5Πασπαλίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με αρκετό αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε μέσα το μήλο, το κρεμμύδι και δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής τα πόδια της γαλοπούλας.
6Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε μια σχάρα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί του φούρνου με νερό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 2,5 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.
7Για τη γέμιση:
Σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι αλάτι και πιπέρι.
8Μόλις καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα προσθέτουμε το ψωμί και το μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, μαγειρεύουμε για 10’ ανακατεύοντας απαλά και σερβίρουμε με τη γαλοπούλα.
Tips Αν η γαλοπούλα είναι πάνω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 90’. Αν η γαλοπούλα είναι κάτω από 4 κιλά υπολογίζουμε ότι ψήνουμε για 20’ ανά κιλό και έξτρα 70’.

Related posts

Μελιτζάνες τηγανιτές με σάλτσα του Γιώργου Τσελεμεντέ

Λαβράκι μασάλα στον φούρνο

Newsroom

Χριστουγεννιάτικη συνταγή: Κόκορας γεμιστός με τραχανά και ξερά φρούτα από τον Τύρναβο