ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Πρωτοφανής «έκρηξη» του τουρκικού τουρισμού λόγω φτηνής λίρας ανακόπτει τον ελληνικό τουρισμό!

Πρωτοφανής «έκρηξη» του τουρκικού τουρισμού λόγω φτηνής λίρας ανακόπτει και… «περικόπτει» τον ελληνικό τουρισμό!

«Εκρηξη» στο τομέα του τουρισμού στη Τουρκία και κίνδυνος να υποστεί πλήγμα ο ελληνικός τουρισμός το 2019, ενώ ήδη έχει πρόβλημα ο Αύγουστος αν συνεχιστεί η ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος που λέγεται «Τουρκία» κυρίως λόγω υποχώρησης της τουρκικής λίρας αναφέρει μελέτη του ΣΕΤΕ.

Ετσι για το 2017 ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 28% στα 32,4 εκατομμύρια και φέτος αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και να ξεπεράσει τα 38 εκατομμύρια, με τον στόχο των 40 εκατομμυρίων να μην είναι και τόσο μακρινός, αν φυσικά δεν προκύψουν οι αστάθμητοι παράγοντες των προηγούμενων ετών που έφεραν και την πτώση:

Ηδη ακόμη και για τη φετινή, υψηλή περίοδο του Αυγούστου τους πρώτους κραδασμούς στις κρατήσεις στις ανώτερες κατηγορίες ξενοδοχείων λόγω του ανταγωνισμού των τιμών από την Τουρκία, κρούοντας πλέον ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για τη σεζόν του 2019 και επαναφέροντας το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.Η σεζόν 2018-2019
Διψήφια είναι τα ποσοστά αύξησης σε επίπεδο κρατήσεων και προβλέψεων ως προς τις αφίξεις φέτος στην τουρκική αγορά και τους Γερμανούς και τους Ρώσους τουρίστες να σέρνουν τον χορό.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το τουρκικό νόμισμα, έχει καταστεί θετικά κρίσιμη για τον εφετινό τουρισμό.

Η τουρκική λίρα είναι στο 1 προς 5, ενώ πέρυσι ήταν στο 1 προς 4 και το 2016 στο 1 προς 3,8.«Συνολικά, η φετινή χρονιά σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κως ή η Κρήτη χαρακτηρίζεται μάλλον νευρική σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό από την τουρκική αγορά», σχολιάζουν πηγές από τις Ενώσεις Ξενοδόχων ανά την Ελλάδα.
Και αν η χώρα μας ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια τουρίστες το 2017 με προοπτική για αύξηση κατά 10% φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Τουρισμού, στην Τουρκία η φετινή χρονιά παραπέμπει σε εκτιμήσεις για επιδόσεις-ρεκόρ, όπως προκύπτει από πλευράς του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αλλά και της Ενωσης των Τουρκικών Τουριστικών Γραφείων (TURSAB).Η χώρα φιλοξένησε 36,8 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το 2014, και 36,3 εκατομμύρια το 2015 για να πέσει εντυπωσιακά στα 25,3 εκατομμύρια το 2016 και να αυξηθούν εκ νέου στα 32,4 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικής (ΤUIK).

Για φέτος οι εκτιμήσεις από πλευράς της Ενωσης των Τουρκικών Τουριστικών Γραφείων ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη και βλέπουν εφικτό τον στόχο για 40 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες και έσοδα σε επίπεδα άνω των 30 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2018.

Η ζήτηση από τη Γερμανία και τη Ρωσία για τη Τουρκία (που είναι και οι δύο βασικές αγορές για τον τουρκικό τουρισμό) είναι πολύ υψηλή με αύξηση κατά 60% από τους Γερμανούς και κατά 30% από τους Ρώσους.

Ανοδος αναμένεται και από άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, με την Αττάλεια και τα παραλιακά θέρετρα στην τουρκική πλευρά του Αιγαίου να βρίσκονται, συνολικά, στην πρώτη γραμμή της ζήτησης.
Για το πρώτο τρίμηνο του 2018, το TUIK αναφέρει ότι τα τουριστικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 31,3% ξεπερνώντας τα 4,4 δισ. δολάρια, με τη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη να φτάνει τα 723 δολάρια (συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό).

Με βάση τις αναχωρήσεις, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου κατά 26,4%, στα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 4,9 εκατ. ήταν ξένοι ξένοι και 1,2 εκατ. Τούρκοι κάτοικοι εξωτερικού.

Related posts

Κουρδικό : «Πράσινο φως» από το Λευκό Οίκο για εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία – Δεν θα εμπλακούμε καθόλου και αποσύρουμε τα στρατεύματα μας

Βιολόγος του ΜΙΤ λέει ότι ο φόβος που προκαλείται για τον COVID-19 είναι η μεγαλύτερη απάτη για να χειραγωγηθούν οι οικονομίες

Newsroom

Τους Γκρίζους Λύκους να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση ζητά το ευρωκοινοβούλιο