ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Ψέριμος: Το ελληνικό νησί με τις παρθένες παραλίες

Ψέριμος: Το ελληνικό νησί με τις παρθένες παραλίες και τις μικρές μαγευτικές οάσεις

 

 

Η Ψέριμος, είναι ένα από τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και ανήκει διοικητικά στην γειτονική Κάλυμνο.

Η έκταση της Ψερίμου είναι 15 τ. χλμ., ενώ έχει πολλούς χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με άφθονα ελαιόδεντρα. Πεντακάθαρες ήσυχες παραλίες αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο νησί δεν υπάρχουν δρόμοι και δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.
Ο μοναδικός οικισμός του νησιού είναι τα Αυλάκια, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ

H Ψέριμος αποτελούσε μαζί με τα γύρω νησάκια ένα σύμπλεγμα, τις «νήσους τε Kαλύδνας» όπως μνημονεύονται από τον Όμηρο.

O Πλίνιος την ονομάζει Pserema, κι έτσι ξέρουμε ότι το όνομά της κρατάει από παλιά και διατηρήθηκε στους αιώνες.

Aποτέλεσε ήδη από την Αρχαιότητα έναν από τους δήμους της Oμοπολιτείας Kω και Kαλύμνου, γεγονός που μας είναι γνωστό από ψήφισμα του πρώτου μισού του 3ου αι. μ.Χ. Σε επιγραφή του 3ου αιώνα αναγραφόταν η ονομασία Ψήριμος μαζί με κατάλογο αρχόντων της Κω, πράγμα που μαρτυρά την εξάρτηση του νησιού από την Κω.

Στα νεότερα χρόνια, ακολουθώντας τη μοίρα των υπολοίπων νησιών της Δωδεκανήσου, υποτάσσεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 16ου αιώνα. Το 1912 περιέρχεται στα χέρια των Ιταλών, ενώ το 1948 ενσωματώνεται στο Ελληνικό κράτος.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ψέριμος, ένα από τα μικρά νησάκια της Δωδεκανήσου, βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Κάλυμνο. Τους χειμερινούς μήνες ζει μέσα σε απόλυτη απομόνωση. Συνδέεται με την Κάλυμνο καθημερινά το καλοκαίρι και δυο φορές τη βδομάδα το χειμώνα (40’). Έχει καλό λιμάνι και σχετικά αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση που πυκνώνει το καλοκαίρι, κυρίως με τα γύρω νησιά. Στο μόλο μπορούν να αράξουν μικρά σκάφη, οπότε μπορείτε να έρθετε με το σκάφος σας για διακοπές ή για εξερεύνηση.

Το νησί είναι ορεινό, με χαμηλή βλάστηση, ενώ στο φυσικό περιβάλλον αφθονεί η αυτοφυής εξαιρετικά αρωματική κάππαρη, για την οποία ήταν φημισμένο από την αρχαιότητα.

Το νησί είναι άγονο και οι περίπου 300 κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια της ελιάς, αφού σχετικά πρόσφατα, με πρωτοβουλία του δήμου, φυτεύτηκαν περίπου 6.000 ελαιόδενδρα. H Ψέριμος διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο. Δε λείπουν και οι στοιχειώδεις τουριστικές υποδομές για τους λιγοστούς καλοκαιρινούς επισκέπτες που έρχονται για να χαρούν τις αμμουδιές του και ένα τοπίο που πραγματικά σε γαληνεύει.

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ο σύγχρονος οικισμός συμπίπτει με αυτόν της αρχαιότητας, καθώς διατηρούνται κατάλοιπα του αρχαίου, δηλαδή υπολείμματα τοίχων, όστρακα από χρηστικά αγγεία, τμήματα ελληνιστικών βωμών και κάποια διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.

Επίσης, λείψανα παλαιοχριστιανικών βασιλικών και αρχιτεκτονικών μελών (αρράβδωτοι κίονες, θωράκια, κιονόκρανα, πεσσίσκοι, θωράκια άμβωνα, στυλοβάτες του τέμπλου) εντοπίζονται στις σημερινές εκκλησίες του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Λετρί, της Κοίμησης της Παναγίας μέσα στον οικισμό στο νεκροταφείο, και στις θέσεις Άγιος Κωνσταντίνος και Παναγία Γραφιώτισσα.

Ανάμεσα στα παλαιοχριστιανικά μνημεία και στα σχεδόν σύγχρονα δεν έχουν ανευρεθεί κατάλοιπα της βυζαντινής και της μεσαιωνικής περιόδου. Είναι πολύ πιθανόν το νησί να είχε εγκαταλειφθεί και να μην κατοικούνταν κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και το Μεσαίωνα.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Το μοναδικό πανηγύρι του νησιού είναι της Παναγίας, που γίνεται στην εκκλησία της Κοίμησης της Παναγίας, στις 15 Αυγούστου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η ζωή στην Ψέριμο, για τον καλοκαιρινό επισκέπτη θα είναι λιτή. Λόγω της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, διαθέτει μόνο κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μπορείτε να έρθετε και σαν ημερήσια εκδρομή από τα κοντινά νησιά, Κω και Κάλυμνο, για να απολαύσετε τις παρθένες παραλίες, να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, να ζήσετε κάποιες ήρεμες ώρες, σαν ένα διάλειμμα από τις πολύβουες παραλίες των μεγαλύτερων και πιο τουριστικών νησιών.

H μεγαλύτερη και ωραιότερη αμμουδιά του νησιού είναι τα Αυλάκια, κι επειδή είναι μπροστά στον μοναδικό οικισμό την προτιμούν οι περισσότεροι παραθεριστές. Τα νερά της θάλασσας είναι αβαθή, διάφανα και πεντακάθαρα. Είναι σαν μια απέραντη πισίνα.

 

Το νησί δεν έχει δρόμους, αλλά μπορείτε να το εξερευνήσετε εύκολα περπατώντας.

Αν θελήσετε να γνωρίσετε και τις υπόλοιπες όμορφες ακρογιαλιές που διαθέτει η Ψέριμος, περπατώντας από 10′ μέχρι το πολύ 1 ώρα, μπορείτε να φτάσετε σε κάποια από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, αμμουδιές στην πλειονότητά τους, ιδανικές για απομόνωση εκτός από την υψηλή τουριστική σεζόν που κάποιες μέρες καταλαμβάνονται από πλήθη επισκεπτών.

Μπορείτε λοιπόν περπατώντας να φτάσετε μέχρι τα Τρεβάθια, τη Ρούσσα, το Βαθύ ή τον Τάφο όπου παλαιότερα κατασκεύαζαν κεραμικά, ενώ αξίζει να αναζητήσετε και τη Μαραθούντα, την Κορακιά ή τη Γλίστρα, όλες τους μικρές μαγευτικές οάσεις που συνδυάζουν αμμουδιά και βραχάκια.

H παραλία της Παναγίας της Γραφιώτισσας είναι επίσης πολύ όμορφη. Μια μικρή παραλία με άμμο και χαλικάκι και πολύ καθαρά νερά. Φτάνει κάποιος μετά από πεζοπορία περίπου 40 λεπτών, από το λιμάνι του νησιού. Οφείλει το όνομά της στο εκκλησάκι της Παναγίας της Γραφιώτισσας που ορθώνεται ακριβώς πάνω στην ακτή. Ίχνη από παλαιοχριστιανικές βασιλικές, 5ου μ.X. αι., βρίσκονται στην περιοχή.

 

Το Βαθύ είναι μια κατακάθαρη παραλία με άμμο και χαλίκι, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ψερίμου, τα Αυλάκια Ένα μονοπάτι, που είναι αρκετά καλά οριοθετημένο, οδηγεί στην παραλία, μετά από περίπου τριανταπέντε λεπτά, προς τα ανατολικά. Το μονοπάτι ξεκινά πίσω από την ταβέρνα Η Ψέριμος. Να έχετε υπόψη ότι η παραλία Βαθύ δεν είναι οργανωμένη, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό κι οτιδήποτε άλλο θα χρειαστείτε.

H Μαραθούντα βρίσκεται προς το βόρειο μέρος της νήσου Ψερίμου. Έχει πολύ καθαρά νερά και ακρογιαλιά από ψιλό χαλίκι. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Ένα μονοπάτι οδηγεί στη Μαραθούντα μετά από πεζοπορία περίπου σαρανταπέντε λεπτών.

 

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΞΕΥΡΕΥΝΗΣΕΙΣ

ΝΗΣΙΔΑ ΠΛΑΤΗ
Δίπλα ακριβώς από την Ψέριμο βρίσκεται η νησίδα Πλάτη, με δυο μόνον κατοίκους (ένα ζευγάρι).
Η Πλάτη έχει κάποιες μικρές αλλά πολύ καθαρές παραλίες, που τις επισκέπτονται αυτοί που έρχονται με δικό τους σκάφος, αλλά μπορείτε να πάτε και με βαρκάκι από την Ψέριμο.
Τα νερά της Πλάτης θεωρούνται από τα πιο καθαρά των Δωδεκανήσων.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Στο βόρειο άκρο της νησίδας Πλάτης, αλλά και στο νότιο, βρίσκονται βυθισμένα δύο γερμανικά πλοία, που μετέφεραν πολεμοφόδια στις 14 Μαΐου του 1944. Οπότε είναι μια καλή ευκαιρία, για όσους αγαπούν τις καταδύσεις, να κάνετε και μια μικρή υποβρύχια εξερεύνηση.
Στην Ανατολική ακτή της Ψερίμου, στο βυθό, κείτεται το κουφάρι ενός βυθισμένου πλοίου.
To Thor Star ήταν ένα πλοίο που πιθανόν ερχόταν από τη Συρία. Αγκυροβόλησε στις ανατολικές ακτές της Ψερίμου, αλλά λόγω θαλασσοταραχής, προσέκρουσε στα βράχια και βυθίστηκε. Το ναυάγιο, που βρίσκεται περίπου στα 20 μέτρα βάθος, είναι τόπος πολύ συχνών καταδυτικών εξορμήσεων, τόσο οργανωμένων όσο και μεμονωμένων.

Related posts

Πάρος: Το νησί που μαγνητίζει και τον ποιο δύσκολο τουρίστα

Δημοφιλείς προορισμοί για θαλάσσια σπορ στην Ελλάδα

Newsroom

Πάσχα στο Ναύπλιο