Κοινοποιείστε το άρθρο

Πτολεμαΐδα: Πώς η λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει οικονομική λύση θέρμανσης

Μια από τις εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, είναι η τηλεθέρμανση, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, όπου οι χειμώνες είναι μεγάλοι σε διάρκεια και δριμείς.

Τηλεθέρμανση (Τ/Θ) ορίζεται η παροχή θέρμανσης με ειδικό δίκτυο μονωμένων αγωγών που μεταφέρουν ζεστό νερό, το οποίο θερμαίνεται σε λέβητες, συνήθως στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια, αρκετά μακριά από το χώρο κατανάλωσης. 

Την δυνατότητα αυτή, για πρώτη φορά στη χώρα, εκμεταλλεύτηκε ο Δήμος Πτολεμαϊδας, καθώς βρίσκεται ουσιαστικά στο κέντρο της λιγνιτικής, άρα και ηλεκτρικής παραγωγής της Ελλάδας.

Ο ∆ήµος Πτολεµαΐδας εγκατέστησε (1991-93) με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα “Valoren”( και η ∆ηµοτική Επιχείρηση Τηλεθέρµανσης Πτολεµαΐδας (∆ΕΤΗΠ) , λειτουργεί από το 1994) το σύστηµα τηλεθέρµανσης, που αποτέλεσε καινοτόμο σύστηµα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης τα οφέλη συνοψίζονται ως εξής :

Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας που  υπερβαίνει το 30% γιατί :

η συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού αυξάνει τον βαθμό απόδοσης των μονάδων της ΔΕΗ και του καυσίμου (λιγνίτης).

η συλλογική θέρμανση των κατοικιών αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση με τις ατομικές κεντρικές θερμάνσεις σε κάθε κτήριο.

 Μείωση της ρύπανσης του  περιβάλλοντος καθώς οι καπνοδόχοι 2619 οικοδομών (12.900διαμερισμάτων) «έσβησαν» και αντικαθίστανται από την καύση λιγνίτη στους ΑΗΣ για την ενιαία παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Δηλαδή περισσότεροι από 52 χιλιάδες τόνοι CO2 το χρόνο δεν εκπέμπονται στο περιβάλλον της Πτολεμαΐδας , διότι λειτουργεί η Τηλεθέρμανση.

Φθηνότερη θέρμανση και φθηνό ζεστό νερό γιατί η Τηλεθέρμανση επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας.
Η πώληση κατά  30 % φθηνότερααπό το ισοδύναμο κόστος πετρελαίου είναι δέσμευση της ΔΕΤΗΠ προς τους καταναλωτές.

Στα πλαίσια του κοινωνικού χαρακτήρα της Δημοτικής Επιχείρησης, οι εφαρμοζόμενες τιμές πώλησης της Θερμικής Ενέργειας είναι πολύ κατώτερες της συμβατικής. Με τις σημερινές αυξήσεις των τιμών πετρελαίου, το κόστος θέρμανσης με Τηλεθέρμανση  είναι κάτω του 50%του κόστους αντίστοιχης θέρμανσης με πετρέλαιο.

Κατά μέσο όρο ένα διαμέρισμα 100 m2  πλήρωσε στην ΔΕΤΗΠ για θέρμανση και ζεστό νερό τον περασμένο χειμώνα 430 ευρώ με ΦΠΑ, το μισό απ’ ό, τι θα κόστιζε η θέρμανση με πετρέλαιο.

Δηλαδή η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα σήμερα εξασφαλίζει την οικονομία σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση.

Κατάργηση των βυτιοφόρων από τις εθνικές οδούς και τους δρόμους των πόλεων για τη μεταφορά καυσίμων στα κτίρια και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση (περισσότερα από 500 βυτιοφόρα οχήματα ετησίως για την Πτολεμαΐδα).

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, γιατί παρέχεται 24ωρη , ομοιόμορφη θέρμανση και θερμό νερό χρήσης.

Ασφάλεια των εγκαταστάσεων λόγω της φύσης του φορέα θερμότητας (υπέρθερμο νερό) και της αρχής λειτουργίας της εγκατάστασης με απλή εναλλαγή θερμότητας ,δηλαδή απουσία φλόγας.

 Μικρό κόστος εγκατάστασης – εξοικονόμηση δαπανών συντηρήσεων και επισκευών – εξοικονόμηση χώρου στα κτίρια

Βέβαια, η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, έχει να κάνει αμιγώς με την σωστή λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ, με τις οποίες και συνδέεται.  

Η εξάρτηση, λοιπόν, αυτή  οδήγησε την Δ.Ε.ΤΗ.Π στην εγκατάσταση εφεδρικού λέβητα λειτουργίας με πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της  σε περιόδους μεγάλης θερμιδικής ζήτησης.

Μέχρι σήμερα  έχουν συνδεθεί οικοδομές και οικίες μόνο της πόλης, ενώ στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και η σύνδεση με τις εργατικές κατοικίες της πόλης, αλλά και του οικισμού Καρδιάς.

Με την επέκταση αυτή, οι ανάγκες θερμιδικής κατανάλωσης αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ αναμένεται να γίνει σύνδεση με την Πτολεμαΐδα V, όταν η κατασκευή της  ολοκληρωθεί, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους βλαβών, οι οποίοι τώρα υπάρχουν, λόγω της σύνδεσης με μονάδες της ΔΕΗ, που μετρούν πολλά χρόνια λειτουργίας.

Εκτός όμως από τον λέβητα πετρελαίου, που λειτουργεί εφεδρικά, υπάρχει το αίτημα της επιχείρησης, ως έτερη εφεδρική λύση, για τη  σύνδεσή της με τον αγωγό φυσικού αερίου, καθώς ο ΤΑΠ περνά από την περιοχή. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η λύση της βιομάζας.

Με τον υδράργυρο να πέφτει πολύ κάτω από το μηδέν τον περασμένο μήνα ( Ιανουάριο), καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ παραγωγής και κατανάλωσης θερμιδικής ενέργειας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα με την θέρμανση των πολιτών, σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια της Δ.Ε.ΤΗ.Π κα. Ιωάννα Καλαϊτζίδου.

Αυτή η συμφέρουσα οικονομική λύση θέρμανσης, υιοθετήθηκε και από άλλες πόλεις της περιοχής, όπως η Κοζάνη και το Αμύνταιο, ενώ αναμένεται και η υλοποίηση του έργου για την τηλεθέρμανση της ακριτικής πόλης της Φλώρινας.  

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο