ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη: Εμπρησμό βλέπει πίσω από τη φωτιά Αστυνομία & Πυροσβεστική

Πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη: Εμπρησμό βλέπει πίσω από τη φωτιά Αστυνομία & Πυροσβεστική

Χωρίς ενεργό μέτωπο και μόνο με μικρές διάσπαρτες εστίες, που αντιμετωπίζονται άμεσα από επίγειες δυνάμεις, είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη, που απείλησε σοβαρά τα σπίτια στην άκρη του οικισμού Λιβίσι, καθώς εξελίχτηκε μέσα στην κατοικημένη περιοχή, γι’ αυτό και έγινε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων στα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και ανέκοψαν την εξέλιξη της πυρκαγιάς και από τα ξημερώματα δεν εμπνέει ανησυχία.

Με το πρώτο φως της ημέρας έκαναν περιπολία και δύο αεροσκάφη air- tractor πάνω από την πυρκαγιά, αλλά δεν χρειάστηκε εναέρια επιχείρηση, καθώς οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, κατάφεραν να την αντιμετωπίσουν.

Το πρωί αποχώρησαν και κάποιες δυνάμεις, αλλά παραμένουν ακόμα πολλά οχήματα, για να σβήνουν εν τη γενέσει της όποια εστία εμφανίζεται, μέχρι να τεθεί και τυπικά υπό πλήρη έλεγχο. Όσον αφορά στα σπίτια, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές στην Πυροσβεστική, αλλά οι φλόγες πέρασαν μέσα από αυλές και από το πρωί γίνεται έλεγχος από την Πολιτική Προστασία του δήμου, για να διαπιστωθεί αν έχουν προκαλέσει εξωτερικά φθορές σε κάποιο οίκημα. Όπως σημειώνουν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και αν φυσούσαν πιο ισχυροί άνεμοι και με μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Από τη νύχτα έχουν ξεκινήσει ανακρίσεις από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με την αστυνομία, στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτίων της πυρκαγιάς. Οι Αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές, γιατί -από την πρώτη στιγμή- οι αναφορές έκαναν λόγο για δύο ταυτόχρονες εστίες, μία κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ και μία μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Ακολούθησαν άλλες τρεις εστίες συνολικά, μέσα στον οικιστικό ιστό, αλλά αυτές δεν αποκλείεται από τους ειδικούς να ήταν από σπίθες της ήδη υπάρχουσας πυρκαγιάς. Ήδη, λαμβάνονται καταθέσεις από τους ανθρώπους που ενημέρωσαν πρώτοι για την πυρκαγιά και από άλλους κατοίκους, ενώ αναζητείται και υλικό από κάμερες για την περίπτωση που έχει καταγραφεί κάτι ύποπτο.

Κάποια στιγμή, από αστυνομικούς, έγινε προσαγωγή ενός 22χρονου, επειδή σε έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν δύο μικρά μπιτόνια με βενζίνη στο αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι δεν είχε καμία σχέση με την πυρκαγιά και είχε αγοράσει την βενζίνη για ένα άλλο αυτοκίνητό του, που είχε ακινητοποιηθεί χωρίς καύσιμα, και αφέθηκε ελεύθερος μετά την εξέτασή του.

Πατούλης: Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό στη Νέα Μάκρη – ΒΙΝΤΕΟ

Η φωτιά οριοθετήθηκε γρήγορα, σύμφωνα με όσα είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Υπάρχουν ενδείξεις πως η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

«Όλο το βράδυ υπήρχαν μικρές εστίες. Υπήρχαν δυνάμεις σε ετοιμότητα για αναζωπύρωση. Η φωτιά ήταν κοντά σε κατοικήσιμες περιοχές και η Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα, διότι ο αέρας ήταν έντονος. Οι φωτιές ήταν σε τρία διαφορετικά σημεία, σε μικρή απόσταση, αλλά ήταν τρεις διαφορετικές εστίες», είπε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

«Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες, διότι υπήρχαν έντονες δυνάμεις, επίγειες και πεζοφόρα. Υπήρχε μία έντονη κινητοποίηση. Η φωτιά βρισκόταν κοντά σε κατοικήσιμη και πευκώδη περιοχή», πρόσθεσε.

Δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος να συνδράμουν ενάερια μέσα, καθώς η φωτιά έχει περιοριστεί.

Με τις πρώτες πρωινές ώρες όλοι οι δρόμοι θα ανοίξουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, υπάρχουν σπίτια που έχουν ζημιές στις αυλές και τους τοίχους.

«Υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. Υπάρχουν ενδείξεις πως τρεις εστίες φωτιάς μέσα στην ίδια περιοχή μπήκαν σχεδόν ταυτόχρονα. Αυτό μαζί με τους ανέμους αντιλαμβάνεστε ότι ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση», κατέληξε.

Related posts

Μητσοτάκης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Newsroom

Εξαδάκτυλος:Δεν αποκλείεται να εμβολιζόμαστε για κορωνοϊό κάθε χρόνο με εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA

Newsroom

Ντόμινο πολλαπλών εξελίξεων προκαλούν οι ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία