ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Qatar Gate: Το Κατάρ παίζει το «χαρτί» του φυσικού αερίου – Απειλεί με μπλόκο την ΕΕ

Qatar Gate: Το Κατάρ παίζει το «χαρτί» του φυσικού αερίου – Απειλεί με μπλόκο την ΕΕ μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο χρηματισμού

 

 

Το ζήτημα του φυσικού αερίου ρίχνει στο τραπέζι το Κατάρ με φόντο το Qatar Gate και τον χρηματισμό ευρωβουλευτών από το κράτος του Κόλπου.

 

Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή και το δικαστήριο θα αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη φυλακή η αν θα της επιβληθούν περιοριστικοί όροι.

 

Αυτό εξήγησε στο OPEN ο νομικός στις Βρυξέλλες, Ορέστης Ομράν. Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν 15ετή συμβόλαια για την προμήθεια ευρωπαϊκών χωρών με LNG. Ο δικηγόρος είπε ότι συγκεκριμένη κίνηση από το Κατάρ ήταν αναμενόμενη διότι οι προεκτάσεις του σκανδάλου χρηματισμού είναι πολύ μεγαλύτερες και φτάνουν σε πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Την Πέμπτη η απολογία της Εύας Καϊλή

 

Σε κάθε περίπτωση η Εύα Καϊλή  αναμένεται να απολογηθεί στις βελγικές δικαστικές αρχές την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου. Οι δικαστές θα αποφασίσουν στη συνέχεια εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης για το Qatar Gate στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται.

 

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται ότι στο κινητό της υπάρχουν γραπτά μηνύματα sms και μηνύματα whatsapp από την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών.

Θεωρεί ότι αυτά τα μηνύματα αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υπερασπιστική της γραμμή, ώστε να αποδείξει ότι λειτουργούσε με βάση την ευρωπαϊκή ατζέντα και δεν είχε σηκώσει δικό της μπαϊράκι για να βγάλει μαύρο χρήμα. Αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτά τα μηνύματα στην απολογία της στις 22 Δεκεμβρίου.

Πανάκριβα δώρα, υπέρογκοι λογαριασμοί και ύποπτη ροή χρημάτων

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, ο σύντροφος της ευρωβουλευτήΦραντζέσκο Τζιόρτζι, εκτός των πανάκριβών δώρων, της ύποπτης ροής χρημάτων και των τραπεζικών λογαριασμών, ελέγχεται και για την πιθανή ανάμειξή του στο σκάνδαλο κατασκοπείας με το σύστημα παρακολουθήσεων Pegasus.

 

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Γιώργος Κρατημένος, η ιταλική εφημερίδα κάνει λόγο για μία «κλίκα» με πρωταγωνιστή τον σύντροφο της Εύας Καϊλή. Η «κλίκα» εξαγόραζε συνειδήσεις προσφέροντας πανάκριβα δώρα.

Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για υπερπολυτελή ρολόγια, πανάκριβα ταξίδια, ακόμα και σπίτια στο βουνό φαίνεται και πρόσφεραν και να λάμβαναν οι πρωταγωνιστές αυτού του σκανδάλου. Σε αυτή τη χλιδή ο μέντορας του συντρόφου της Εύας Καϊλή, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να είχε διαμέρισμα στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο La Mamounia του Μαρακές. Εκεί φαίνεται να προσκαλούσε κοινοβουλευτικούς συναδέλφους του και τους βοηθούς τους. Με αυτό τον τρόπο ασκούσε πάνω τους μεγάλη επιρροή, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως. Αυτό, ωστόσο, το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι το ότι η ιταλική εφημερίδα συνδέει τον σύντροφο της Εύας Καϊλή με το κακόβουλο λογισμικό Pegasus που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σκάνδαλο κατασκοπείας σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή παρακολούθησε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την έρευνα του ευρωκοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα ενώ υπενθυμίζει μία δημοσιογραφική έρευνα μίας ΜΚΟ, του Forbidden Stories, σύμφωνα με την οποία το Μαρόκο φέρεται να παρακολουθούσε με το Pegasus τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν. Όλα αυτά όταν αναμένεται, σε μερικά 24ωρα, η απόφαση των Βέλγων δικαστών για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή.

 

Ανταποκριτής La Repubblica: Ιδιαίτερα δύσκολο να απαλλαγεί από τις ευθύνες η Καϊλή

 

Την ίδια ώρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Αδαμαντία Λιόλιου μίλησε ο ανταποκριτής της La Repubblica στις Βρυξέλλες, ο οποίος και υπογράφει τις αποκαλύψεις του Qatargate, Κλαούντιο Τίτο.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «Σίγουρα, αυτή θεωρείται, πως εμπλέκεται στο συμβάν. Δύσκολα θα σκεφτόταν κάποιος πως πέρα από μία ενδεχόμενη αποφυλάκιση της, η Εύα Καϊλή, πράγματι μπορεί να βγει από το κάδρο των ερευνών. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απαλλαγεί από τις ευθύνες η Εύα Καϊλή».

 

Όσον αφορά τις πληροφορίες που έχει ο δημοσιογράφος στην κατοχή του, για τις αντιδράσεις του Φραντζέσκο Τζιόρτζι κατά την ακρόαση, υπογράμμισε ότι, «Ήταν πολύ συντετριμμένος, συναισθηματικά φορτισμένος, επειδή δεν  είναι ένας άνθρωπος συνηθισμένος, απ΄όσο μπορούμε να καταλάβουμε, με την ιδέα της φυλακής. Από αυτά που μου περιγράφουν φάνηκε ανήσυχος για την κατάληξη της συντρόφου του. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης. Είναι ξεκάθαρο, πως η προσπάθεια του Τζιόρτζι και της Καϊλή είναι ακριβώς αυτό να την αφήσουν ελεύθερη και δεν ξέρω αν θα έχει αίσιο τέλος».

 

Ο Κλαούντιο Τίτο αναφέρθηκε και στις πληροφορίες που έχει για τις έρευνες των ιταλικών Αρχών. «Έκαναν κατάσχεση σε κάποια περιουσιακά στοιχεία. Πρόκειται για τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου και της κόρης του Παντσέρι και επίσης ελέγχεται ένα σπίτι που ο Τζιόρτζι θεωρείται ότι έχει αγοράσει σε μία τοποθεσία στις Άλπεις», είπε.

Για τη σχέση των εμπλεκόμενων του Qatargate με τους Μαροκινούς αξιωματούχους, αλλά και τον ρόλο του Μαρόκο στο σκάνδαλο, υπογράμμισε πως, «Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Βελγίου, αυτές οι επαφές, έφεραν χρηματοδοτήσεις σε μετρητά, κυρίως στο Παντσέρι και στο Τζιόρτζι με στόχο, να επηρεάσουν μερικές ψήφους στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  συγκεκριμένα στην πολιτική των μεταναστών και στην κατοχή του Μαρόκου, ενός τμήματος, του δυτικού. Ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά σημαντικός και υπήρξε ένα από τα εργαλεία που έφερε πολλά χρήματα στα σπίτια του Παντσέρι, του Τζιόρτζι και της Καϊλή».

 

 

Πηγή ethnos.gr

Related posts

Ξεκίνησε ο πραγματικός πόλεμος μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας για το φυσικό αέριο

Πετρέλαιο: Πέφτουνε οι τιμές στη σκιά των κρίσιμων συνομιλιών για το αμερικανικό χρέος

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Αγίας Σοφίας