ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ήθη και Έθιμα

“Η παράδοση του ροδιού”

“Η παράδοση του ροδιού”

«Χίλιοι μύριοι καλογέροι σ’ ένα ράσο τυλιγμένοι» Τι είναι; Το ρόδι!

Παραδοσιακά το ρόδι είναι το φρούτο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το σπάσιμο του, είναι κάτι που κάνουμε από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με πολύ γερές ρίζες στην παράδοση. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμάνε ρόδι από το φθινόπωρο. Στη Μικρά Ασία  το φυλούσαν στα εικονίσματα από του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τι συμβολίζει:

Το ρόδι είναι ένα κομψό και εντυπωσιακό φρούτο.
 Εχει μια μεγαλοπρέπεια και δικαιωματικά έχει την ονομασία  “ο βασιλιάς των φρούτων”!
Τα πολλά γεμάτα χυμό σπόρια που έχει μέσα, συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία, την ευκαρπία και τον πλούτο. Το πολύ έντονο και ζωντανό κόκκινο χρώμα του, συμβολίζει τη ροή, τη ζωή και την καλή τύχη. Γι’ αυτό και συνήθως το πηγαίνουμε δώρο σε σπίτια ή σε καινούριες δουλειές. Για γούρι!!
Η ροδιά αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου.Η θεά της ομορφιάς και του έρωτα Αφροδίτη, αγαπούσε ιδιαίτερα το φρούτο και το δώριζε στους αγαπημένους της. Σύμβολιζε το  πάθος και τον  έρωτα.
Το ρόδι είναι συνδεδεμένο και με την έννοια της ροής και της δύναμης.
Η δύναμη λοιπόν αυτού του καρπού είναι χαρακτηριστική στην Αρχαία Ελλάδα.Πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη).

Το έθιμο της Πρωτοχρονιάς:

Το παραδοσιακό έθιμο  είναι να σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά για να είναι τυχερός κι ευλογημένος ο νέος χρόνος, για το σπίτι και την οικογένεια.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία για να τιμήσει και να παρακολουθήσει τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού χτυπάει το κουδούνι για να του ανοίξουν. Μπαίνει με το δεξί πόδι και σπάει το ρόδι στην εξώπορτα, ώστε να πεταχτούν οι ρώγες του ροδιού παντού.
Εκείνη τη στιγμή λέει μια ευχή: «Με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος, κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά .”
Άλλη ευχή που συνηθίζεται να λέγεται κατά το σπάσιμο του ροδιού είναι: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»
Τα μικρά παιδιά κοιτούν τις κατακόκκινες ρώγες του ροδιού να είναι γερές κι όμορφες ,γιατί τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Το ρόδι  είναι λοιπόν το φρούτο που μας φέρνει τύχη τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μας φέρνει γούρι.
“Σπάσε ρόδι να για να έχεις μια ευλογημενη χρόνια.”
Γραφει η Ευγενια Τ.

Related posts

Ειρεσιώνη: Το έθιμο του εορταστικού στολισμού δέντρου, υπήρχε από την αρχαία Ελλάδα

Απόκριες: Τα Έθιμα και οι παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα – Καραγκούνικος Γάμος, Μπουρανί…

Newsroom

Πάσχα: Έθιμα και παραδόσεις ανά χωριό και πόλη