ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

Ράλλυ τιμών στα καύσιμα: «Φωτιά» το ντίζελ κίνησης, πάνω από 2€ η βενζίνη σε επαρχία & νησιά

Ράλλυ τιμών στα καύσιμα: «Φωτιά» το ντίζελ κίνησης, πάνω από 2€ η βενζίνη σε επαρχία & νησιά

Καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα, με την βενζίνη να είναι μία ανάσα από το 1,8 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης να έχει υπερβεί το 1,5 ευρώ το λίτρο. Σε κάποιες περιοχές της επαρχίας όπως και σε  κάποια νησιά των Κυκλάδων μάλιστα η 95άρα βενζίνη έχει υπερβεί τα 2 ευρώ.

Στην κυβέρνηση υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να θεωρούν ότι οι τόσο υψηλές τιμές στα καύσιμα δεν δικαιολογούνται με βάση μόνο την πορεία των διεθνών τιμών. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση προκειμένου αν μη τι άλλο να φρενάρει την ξέφρενη πορεία των τιμών, φράζοντας έτσι τον δρόμο – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – στο να περάσουν οι αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντα κυρίως στην βιομηχανία.

Αξίζει η να σημειωθεί ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου η μέση τιμή της βενζίνης των 95 οκτανίων ήταν στα 1,682 ευρώ το λίτρο και σήμερα είναι στο 1,769 ευρώ το λίτρο, αύξηση της τάξεως του 5,2%. Η βενζίνη των 100 οκτανίων ήταν στα 1,856 ευρώ το λίτρο και είναι πλέον στο 1,924 ευρώ το λίτρο, αύξηση που περιορίζεται στο 3,67%.

 

Το πετρέλαιο κίνησης ήταν στο 1,390 ευρώ το λίτρο και έχει σκαρφαλώσει το 1,513 ευρώ, αύξηση 10,07%.

 

Η ακρίβεια τρομάζει την οικονομία

 

Η ακρίβεια αρχίζει να δείχνει τα δόντια της και οι φόβοι εντείνονται τόσο στους κόλπους των καταναλωτών, όσο και της κυβέρνησης. Μάλιστα όσο πλησιάζει η περίοδος των εορτών τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία ότι η ακρίβεια θα δείξει για τα καλά τα δόντια της.

Στην Ελλάδα τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται σε εγρήγορση και αναζητούν τρόπους ώστε να ανακόψουν το κύμα, τουλάχιστον στο κομμάτι που εκείνο που δεν δικαιολογεί αυξήσεις. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο και ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη σαρώνουν την αγορά προκειμένου να σηκώσουν τείχη σε αυτές τις περιπτώσεις που δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν είναι λίγες.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση για την πορεία στις τιμές των καυσίμων και αυτό διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες σε κάποιες περιοχές οι τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνες δεν δικαιολογούν το ύψος τους.

Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα να υπάρξουν επαφές στελεχών της κυβέρνησης με τους παράγοντες του κλάδου των καυσίμων.

Πάντως εκείνο που φοβίζει περισσότερο από όλα είναι η αύξηση των τιμών να περάσει οριζόντια σε όλη την οικονομία και ειδικά στα βασικά είδη διατροφής και σε μεγάλα ποσοστά. Σύμφωνα με μελέτη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αναφέρει ότι η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

 

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

Related posts

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Σάλος στη Σλοβενία: Νοσοκόμα κάνει σοβαρές καταγγελίες για τα εμβόλια – «Οι πολιτικοί κάνουν εικονικό φάρμακο

Newsroom

Δ/ντής Πνευμ/γικής Κλινικής covid νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Λ. Στέλλας: «Ο covid δεν είναι θανατηφόρα νόσος». Πως αυτός και η ομάδα του αποφεύγει τις διασωληνώσεις και μοιράζει εξιτήρια

Newsroom