ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Ρεβυθάδα Σίφνου

Ρεβυθάδα Σίφνου του Chef Γιώργου Τσελεμεντέ

 

 

Η ρεβιδάδα Σίφνου, στο μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, αμέσως μετά το «Δι’ ευχών» ηγείται των πιάτων με όσπρια της νησιωτικής ελληνικής κουζίνας.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΡΕΒΙΘΑΔΑ

 

¾ του κιλού ψιλοκομμένα κρεμμύδια
¾ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
νερό
λεμόνι (στο σερβίρισμα

 

Διαδικασία 

 

Από βραδύς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά) και τα βάζουμε στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα) και τους προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το λάδι, αλατοπίπερο και νερό. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε τη σκεπασταριά με το καπάκι της και τη βάζουμε στον ξυλόφουρνο και αφήνουμε τη ρεβιθάδα να σιγοψηθεί για 6 περίπου ώρες! (Ορισμένες νοικοκυρές φτιάχνουν με αλεύρι και νερό ζυμαράκι και με αυτό σφραγίζουν γύρω-γύρω το καπάκι της σκεπασταριάς στην εφαρμογή του με το κυρίως σκεύος).
Αν δεν έχετε σκεπασταριά, μπορείτε να τα βάλετε σε μία γάστρα με καπάκι. Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά.

Tips για την  ρεβιδάδα Σίφνου

Το νερό που χρησιμοποιούμε για το μούλιασμα στο μαγείρεμα πρέπει να είναι μαλακό. (Στη Σίφνο λόγου νησιού το νερό είναι  βρόχινο που αποθηκεύετε στις στέρνες). Έτσι σαν εναλλακτική  λύση μπορείτε να φτιάξετε την ρεβιθάδα και με εμφιαλωμένο νερό, όπως επίσης και να την σιγοψήσετε στον φούρνο για 6 ώρες στους 150 βαθμούς.

 

Related posts

Βασιλόπιτα – Γιαννιώτικη (κρεατόπιτα)

Παραδοσιακός Πλαστός από την Θεσσαλία

Ρολό μοσχαρίσιο με κολοκύθι