ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Ρεύμα: Μειωμένες οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος Φεβρουαρίου

Ρεύμα: Στα 95 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Φεβρουάριο

 

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται μόλις στα 95 εκατ. ευρώ. 

 

Μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο – συγκριτικά με τον Ιανουάριο – ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας καθώς οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι είναι επίσης «ψαλιδισμένες» σημαντικά έως και κατά 65% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα. 

 

Επιδότηση δεν υπάρχει τον Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο. Επιδότηση επίσης δεν υπάρχει για υψηλές καταναλώσεις πάνω από τις 500kWh  στα νοικοκυριά εκτός κι αν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρσι. Δηλαδή, όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση και δεν πετύχουν εξοικονόμηση 15% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021 θα πληρώσουν:

  • Τιμή με επιδότηση 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh για τις πρώτες 500kWh
  • Την τιμή της αγοράς χωρίς επιδότηση για τις έξτρα κιλοβατώρες πάνω από τις 500

Επιδοτήσεις υπάρχουν για τις επιχειρήσεις, αλλά μικρότερες οπό ότι για τα νοικοκυριά και οριζόντιες ανεξάρτητα από την παροχή ισχύος. Ειδικές επιδοτήσεις δεν υπάρχουν για τους φούρνους.

 

Νοικοκυριά

Ειδικότερα όσον αφορά στα νοικοκυριά :

  • Για τις πρώτες 500kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh (40 €/MWh) από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο, λόγω και της κάθετης πτώσης της αρχικής λιανικής τιμής. Η κατηγορία αυτή αφορά, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Δηλαδή, καταργούνται οι επόμενες δυο κλίμακες κατανάλωσης (500 – 1.000 kWh και πάνω από 1.000kWh) και για τις καταναλώσεις πάνω από 500 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά – αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση – ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 88 €/MWh

Επαγγελματικά Τιμολόγια / Επιχειρήσεις

  • Για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20 €/MWh.
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40 €/MWh.

Τι είπε ο Κ. Σκρέκας

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Κάθε μήνα ανελλιπώς ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και με αυτές στηρίζουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, των επαγγελματιών και των αγροτών. Παράλληλα, με συντονισμένες κινήσεις διασφαλίζουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Έτσι, οι καταναλωτές έχουν συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι θα έχουν την ενέργεια που χρειάζονται και μάλιστα σε προσιτές τιμές, για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Συμμετέχουν, μάλιστα, ενεργά στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Related posts

Market Pass: Αιτήσεις από την 1η Φεβρουαρίου – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Υπεγράφη σήμερα έκτακτη επιχορήγηση έως 400.000 ευρώ για πληττόμενες επιχειρήσεις από την πανδημία – Δείτε ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής

Δεσμεύσεις χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Newsroom