ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Θεαματική «στροφή» της Ρωσίας: «Θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με το Κουρδιστάν»!

Θεαματική «στροφή» της Ρωσίας: «Θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας με το Κουρδιστάν»! Σοκ για Άγκυρα

Μια είδηση που καταδεικνύει το πόσο ραγδαία αλλάζουν οι γεωπολιτικές συμμαχίες έρχεται από την Μόσχα αφού η μέχρι πρότινος αρνητική στην δημιουργία ενός «Κουρδιστάν», Ρωσία, πραγματοποιεί μια «στροφή» 180 μοιρών και πλέον αποδέχεται την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους

Ο υπουργός ενέργειας Α.Νόβακ είπε πριν λιγες ημέρες ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την περιοχή του Κουρδιστάν και θα διατηρήσει τις επιχειρήσεις της κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να αποτραβήξει τις επενδύσεις στις κουρδικές περιοχές του Κιρκούκ και της Μοσούλης»

Ρωτήθηκε μάλιστα εάν το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτμβρίου θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ρωσίας με την περιοχή.

Στό ίδιο πνεύμα ο CEO της Rosneft δήλωσε πως «Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον με το Κουρδιστάν. Καμία πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει τις εργασίες μας.»

Ο CEO της Rosneft Ιγκόρ Ιβάνοβιτς Σετσίν μιλώντας στην Rudaw, ανέφερε πως είναι έτοιμοι για να αρχίσουν στην πράξη εργασίες στο Κουρδιστάν.

Όταν τον ρώτησαν «Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τα σχέδια σας στο Κουρδιστάν;», ο Σέτσιν απάντησε λέγοντας πως «Καμία πλευρά δεν μπορεί να εμποδίσει τις εργασίες μας»!

Ο Σέτσιν ανέφερε πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Φυσικών Πόρων του Κουρδιστάν και συνέχισε λέγοντας : «Βλέπουμε ένα λαμπρό μέλλον με το Κουρδιστάν, οπωσδήποτε θα συνεχίσουμε τις εργασίες. Εκεί εργαζόμαστε. Όταν εφαρμοστούν τα σχέδια μας, οι δουλειές μας θα πάρουν τον δρόμο τους. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο»

Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, οι μεγάλες πετρελαϊκές δεν δρουν μόνες τους αλλά αποτελούν τα μακριά γεωπολιτικά «χέρια» των χωρών προέλευσής τους.

Έτσι όταν ανφερόμαστε στην Exxon Mobil στην ουσία αναφερόμαστε στις ΗΠΑ. Η γαλλική TOTAL είναι στην πραγματικότητα η ίδια η Γαλλία. Το ίδιο ισχύει με την κρατική άλλωστε, ρωσική Rosneft.

Σημειώνεται ότι ήδη Τουρκία και Ιράν έχουν αποκλείσει τις μεταφορές του κουρδικού πετρελαίου από τις επικράτειές τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Ρωσία επισήμως ήταν η μόνη χώρα από τις μεγάλες δυνάμεις η οποία δεν ζήτησε την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Rosneft υπέγραψε μεγάλες συμφωνίες με το «Κουρδιστάν», αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι και το καλοκαίρι συνολικής αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η Μόσχα ήταν σε αναμονή για να διακρίνει εάν το νέο κουρδικό κράτος θα ήταν κατ’αποκλειστικότητα αμερικανικό και ισραηλινό προτεκτοράτο ή άν θα φέρονταν με γεωπολιτική «πονηριά» και θα φρόντιζε την ισοδύναμη ανάπτυξη των σχέσεών του και με την ευρασιατική υπερδύναμη.

Όπως φαίνεται οι Κούρδοι διέκριναν ότι το υπό ίδρυση κράτος χρειάζεται πολλούς «φίλους» για να επιβιώσει. Η Τουρκία παραμονεύει. 

Bέβαια όλα αυτά δείχνουν και μια ανοχή Ισραηλινών και Αμερικανών, πιθανότατα παρασκηνιακή, για να επιτρέψει η Μόσχα την ίδρυση του κουρδικού κράτους.

 

 

πηγη 

Related posts

«Italexit»: Κλυδωνίζεται το ευρώ – «Φουσκώνει» η απόδοση του ελληνικού ομολόγου

Newsroom

Έκτακτη Επικαιρότητα : Συναγερμός στην αμερικανική πρεσβεία της Βαγδάτης καθώς σημειώθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις από πύραυλο

Στρατιωτικό εξοπλισμό στέλνει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο -«Η Ρωσία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία»

Newsroom