ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σάλος με τη Pfizer: Κρυφό βίντεο με στέλεχος να αναφέρει η Covid είναι «αγελάδα για άρμεγμα χρημάτων»

Σάλος με τη Pfizer: Κρυφό βίντεο με στέλεχος να μιλά για «άρμεγμα χρημάτων» και εργαστηριακή μετάλλαξη του κορονοϊού

 

«Αυτό είναι κακό για την Αμερική, αλλά καλό για τις φαρμακευτικές», λέει το στέλεχος της Pfizer. Όλος ο «καυτός» διάλογος. Τι απαντά η εταιρεία.

 

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες μετά από βίντεο που διέρρευσε, το οποίο καταγράφει τη συνάντηση στελέχους της Pfizer με δημοσιογράφο που είχε αποκρύψει την ιδιότητά του. Το βίντεο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) η Pfizer να αναγκαστεί να εκδώσει ανακοίνωση, διαψεύδοντας τα όσα καταγγέλλονται.

 

«Αυτό είναι κακό για την Αμερική, αλλά καλό για τις φαρμακευτικές»

Ειδικότερα, στο βίντεο που προβλήθηκε (και) στο Fox News φαίνεται ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος της Pfizer, ο Τζόρντον Τρίστον Γουόκερ, ο οποίος είναι διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης για στρατηγικές επιχειρήσεις και επιστημονικό σχεδιασμό mRNA (director of research and development for strategic operations and mRNA scientific planning), να μιλάει με χαρακτηριστική άνεση για τις έρευνες της εταιρείας, λέγοντας απίστευτα πράγματα.

 

Στο βίντεο που αποκάλυψε ο ειδησεογραφικός οργανισμός υπέρ της διαφάνειας Project Veritas, ο Γουόκερ λέει με απίστευτη χαλαρότητα ότι τα πρόσωπα που ελέγχουν τις δραστηριότητες των φαρμακευτικών εταιρειών, όταν αποχωρούν βρίσκουν δουλειά σε τέτοιες εταιρείες, αναφέροντας μάλιστα ότι «αυτό είναι κακό για την Αμερική αλλά καλό για τις εταιρείες».

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η Covid είναι «αγελάδα για άρμεγμα χρημάτων».

 

Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή του αποκαλύπτουν ότι καταγράφηκαν τα όσα είπε, τότε εκείνος αρχίζει να φωνάζει «είμαι ψεύτης, είμαι ψεύτης», ότι είπε όσα είπε για να «εντυπωσιάσει το ραντεβού του», ενώ στη συνέχεια διαπληκτίζεται με εργαζόμενους του δικτύου Project Veritas, που φέρεται να είναι ακροδεξιών απόψεων και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το κακό είχε ήδη γίνει, καθώς το βίντεο στη συνέχεια έκανε τον γύρο των social media.

Μία ημέρα μετά, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο (ήταν και υποψήφιος για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, το 2015, κούρσα την οποία κέρδισε ο Τραμπ), με δημόσια επιστολή του, κάλεσε την Pfizer να δώσει απαντήσεις για όλα όσα ισχυρίζεται στο βίντεο ο Γουόκερ.

 

Στη συνέχεια, ακολούθησε ανακοίνωση από την Pfizer, με την οποία η εταιρεία διέψευσε τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Ολόκληρος ο διάλογος που ακούγεται στο βίντεο

Το κείμενο της συνομιλίας του στελέχους της Pfizer με τον δημοσιογράφο έχει ως εξής:

  • Jordon Trishton Walker: Ξέρετε πως ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται; Λοιπόν, ένα από τα πράγματα που εξερευνούμε είναι, για παράδειγμα, γιατί να μην το μεταλλάξουμε μόνοι μας για να επικεντρωθούμε, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε… να αναπτύξουμε νέα εμβόλια, σωστά; Άρα, πρέπει να το κάνουμε. Αν πρόκειται να το κάνουμε, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Κανείς δεν θέλει να έχει μια φαρμακευτική εταιρεία που μεταλλάσσει ιούς. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Λοιπόν, αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα από τα πράγματα που εξετάζουμε, όπως για το μέλλον, όπως ίσως πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες εκδοχές του εμβολίου και τέτοια πράγματα.
  • Δημοσιογράφος: Εντάξει. Λοιπόν, η Pfizer σκέφτεται τελικά τη μετάλλαξη της Covid;
  • Jordon Trishton Walker: Λοιπόν, δεν λέμε κάτι τέτοιο στο κοινό. Όχι.
  • Δημοσιογράφος: Πότε θα εφαρμόσει η Pfizer μια μετάλλαξη όλων αυτών των ιών;
  • Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Εξαρτάται από το πώς λειτουργούν όλα τα πειράματα, γιατί αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε, σωστά;
  • Δημοσιογράφος: Μου ακούγεται σαν έρευνα κέρδους λειτουργίας (gain of function research).
  • Jordon Trishton Walker: Δεν ξέρω. Είναι λίγο διαφορετικό. Νομίζω ότι είναι διαφορετικό. Είναι κάπως έτσι, σίγουρα δεν είναι κέρδος λειτουργίας.
  • Δημοσιογράφος: Ακούγεται σαν να είναι. Θέλω να πω, ΟΚ.
  • Jordon Trishton Walker: Όχι, όχι, όχι. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη (directed evolution) είναι πολύ διαφορετική.
  • Δημοσιογράφος: Άμεση εξέλιξη;
  • Jordon Trishton Walker: Κατευθυνόμενη εξέλιξη.
  • Δημοσιογράφος: Κατευθυνόμενη εξέλιξη, ΟΚ. Αυτό είναι, δηλαδή, που γίνεται;
  • Jordon Trishton Walker: Ίσως. Δεν το κάνω. Μπορεί. Δεν, λοιπόν, υποτίθεται ότι δεν πρέπει να γίνονται μεταλλάξεις στους ιούς. Δεν θέλουν (σ.σ. οι ρυθμιστικές αρχές) να κάνουμε πράγματα, όπως οι δομικές μεταλλάξεις, όταν προσπαθείς να δεις εάν μπορείς να τους κάνεις πιο ισχυρούς. Υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για αυτό. Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει. Καλύτερα να μην υπάρχουν άλλα ξεσπάσματα (σ.σ. της πανδημίας), επειδή, Χριστέ μου (σ.σ. επιφώνημα)»!

Τα ερωτήματα του Ρούμπιο στον Άλμπερτ Μπουρλά

«Ένα ερευνητικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η Pfizer μπορεί να διεξάγει έρευνα κέρδους λειτουργίας, την οποία ονομάζει έρευνα “κατευθυνόμενης εξέλιξης” για τη μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 για τη δημιουργία πρόσθετων, πιο ισχυρών παραλλαγών και εμβολίων για την καταπολέμηση μελλοντικών παραλλαγών. Αυτός ο τύπος έρευνας, παρόμοιος με την έρευνα κέρδους λειτουργίας, είναι εδώ και πολύ καιρό αμφιλεγόμενος και υπάρχει η υποψία ότι είναι η αιτία της πανδημίας Covid-19», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μάρκο Ρούμπιο στην επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούμπιο, «είτε πρόκειται για κέρδος έρευνας λειτουργίας είτε για επιλεγμένες μεταλλάξεις δομής μέσω κατευθυνόμενης εξέλιξης, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Walker, κάθε προσπάθεια να γίνει ένας ιός πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος είναι απρόσεκτη και επικίνδυνη. Περαιτέρω, ο κ. Walker δήλωσε ότι η Pfizer είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτήν την επικίνδυνη έρευνα, επειδή η Covid και οι παραλλαγές είναι πηγή κέρδους και οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιδείξουν ζήλο στο να ερευνήσουν το θέμα, επειδή ένα σημαντικό ποσοστό κυβερνητικών αξιωματούχων στοχεύει να εργαστεί για την Pfizer και άλλες βιοφαρμακευτικές εταιρείες και δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές προοπτικές εργασίας τους».

Στη συνέχεια της επιστολής, ο γερουσιαστής απευθύνει στον κ. Μπουρλά τα εξής ερωτήματα:

  • Ποιες προσπάθειες καταβάλλει ή σχεδιάζει να καταβάλει η Pfizer για τη μετάλλαξη του SARS-CoV-2;
  • Σκοπεύει η Pfizer να συνεχίσει τη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 μέσω έρευνας κέρδους λειτουργίας ή κατευθυνόμενης εξελικτικής έρευνας, με σκοπό τη δημιουργία νέων εμβολίων πριν η παραλλαγή είναι παρούσα στον μεγαλύτερο πληθυσμό;
  • Έχει συνεργαστεί η Pfizer με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους σχετικά με τα σχέδιά τους για την επίβλεψη αυτής της έρευνας;
  • Ποια μέτρα έχει λάβει η Pfizer για να διασφαλίσει ότι ο μεταλλαγμένος ιός δεν θα διαρρεύσει από το εργαστήριο και δεν θα μολύνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό;
  • Έχει συνεργαστεί η Pfizer με άλλες βιοφαρμακευτικές εταιρείες για να συνεργαστεί σε αυτή την ερευνητική προσπάθεια; Παρακαλούμε αναφέρετε τις οντότητες με τις οποίες ήρθατε σε επαφή.
  • Θα δεσμευτείτε ότι θα σταματήσετε οποιαδήποτε μελλοντική έρευνα που μεταλλάσσει το εμβόλιο κατά SARS-CoV-2, καθώς ουσιαστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι παρόμοια επικίνδυνη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν πολύ πιθανόν να οδήγησε στην αρχική εμφάνιση και την παγκόσμια εξάπλωση του ιού;

Τι λέει για όλα αυτά η Pfizer

Από την πλευρά της, η Pfizer ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχει διεξαγάγει έρευνα κέρδους λειτουργίας ούτε κατευθύνει έρευνα για την εξέλιξη.

«Πρόσφατα, διατυπώθηκαν ισχυρισμοί σχετικά με το κέρδος της λειτουργίας και την κατευθυνόμενη έρευνα εξέλιξης στην Pfizer και η εταιρεία θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα. Στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την Covid-19, η Pfizer δεν έχει διεξαγάγει έρευνα κέρδους λειτουργίας ούτε κατευθύνει έρευνα για την εξέλιξη. Σε συνεργασία με συνεργάτες, πραγματοποιήσαμε έρευνα όπου ο αρχικός ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιήθηκε για την έκφραση της πρωτεΐνης ακίδας από νέες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία. Αυτή η εργασία πραγματοποιείται μόλις εντοπιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας από τις αρχές Δημόσιας Υγείας. Η έρευνα παρέχει έναν τρόπο για να αξιολογήσουμε γρήγορα την ικανότητα ενός υπάρχοντος εμβολίου να προκαλεί αντισώματα που εξουδετερώνουν μια παραλλαγή ανησυχίας που εντοπίστηκε πρόσφατα. Στη συνέχεια, διαθέτουμε αυτά τα δεδομένα, μέσω επιστημονικών περιοδικών, με αξιολόγηση και τα χρησιμοποιούμε ως ένα από τα βήματα για να προσδιορίσουμε εάν απαιτείται ενημέρωση του εμβολίου.

Επιπλέον, για να καλύψει τις αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την από του στόματος θεραπεία μας, το PAXLOVID™, η Pfizer αναλαμβάνει εργασία in vitro (σε εργαστηριακής καλλιέργειας) για τον εντοπισμό πιθανών μεταλλάξεων αντοχής στο nirmatrelvir, ένα από τα δύο συστατικά του PAXLOVID. Με έναν φυσικά εξελισσόμενο ιό, είναι σημαντικό να αξιολογείται τακτικά η δραστηριότητα ενός αντιιικού. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας διεξάγεται χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστή ή μεταλλάξεις της κύριας πρωτεάσης -ενός μη μολυσματικού τμήματος του ιού. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει καμία γνωστή μετάλλαξη, μπορεί να παρασκευαστεί ώστε να επιτρέπει την αξιολόγηση της αντιϊκής δραστηριότητας στα κύτταρα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται in vitro πειράματα επιλογής αντοχής σε κύτταρα επωασμένα με SARS-CoV-2 και νιρματρελβίρη σε εργαστήριο Βιοασφάλειας επιπέδου 3 (BSL3) για να αξιολογηθεί εάν η κύρια πρωτεάση μπορεί να μεταλλαχθεί για να δώσει ανθεκτικά στελέχη του ιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες απαιτούνται από τις αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για όλα τα αντιιικά προϊόντα και πραγματοποιούνται από πολλές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Οι πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα που έχουν τις ρίζες τους στην ορθή επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 και η Pfizer παραμένει προσηλωμένη στη διαφάνεια και συμβάλλει στην ανακούφιση του καταστροφικού βάρους αυτής της ασθένειας».

Related posts

Κώστας Καραμανλής: Προσοχή στην Τουρκία

Newsroom

Το τραγούδι της ημέρας: « Μη Χανόμαστε» Δήμος Αναστασιάδης – Official Music Video

Newsroom

Το ενεργειακό plan b της κυβέρνησης: Τηλεργασία, ρύθμιση κλιματισμού και φωτοβολταϊκά

Newsroom