ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σας παρουσιάζουμε το πρωτότυπο Audi Q4 e-Tron

Σας παρουσιάζουμε το πρωτότυπο Audi Q4 e-Tron

Το νέο Audi Q4 e-tron χρησιμοποιεί την πλατφόρμα κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων του ομίλου και μας δείχνει τι μαγικό μπορεί να δημιουργηθεί από αυτήν.

 

Επιτέλους θα μπορέσει και η Audi να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα MEB. Το αρθρωτό πλαίσιο για ηλεκτροκίνητα μοντέλα, το θεμέλιο των ηλεκτροκίνητων προτάσεων στον όμιλο VW, αποτελεί νέο έδαφος για την εταιρεία, που εδρεύει στο Ingolstadt, καθώς μέχρι στιγμής μόνο η Volkswagen (με τα ID.3 και ID.4) και η Skoda (με το Enyaq) χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα. Από το καλοκαίρι, όμως, θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση το Q4 e-tron και θα βάλει γύρω του αυτό, που είναι ίσως το πιο όμορφο περιτύλιγμα για την καθολική «skateboard αρχιτεκτονική» του!

Τη σχέση με το ID.4 και το Enyaq δεν τη βλέπετε, αφού αυτή καθίσταται σαφής μόνο αν κοιτάξετε τις διαστάσεις: Με 4,59 μέτρα, το Audi είναι περίπου τόσο μακρύ, όσο τα «αδέρφια» του (ID.3/ID.4 και Enyaq), ενώ έχει επίσης 1,87 μέτρα πλάτος και 1,61 μέτρα ύψος. Το μήκος και το μεταξόνιο διατίθενται γενναιόδωρα: ειδικά το δεύτερο, που είναι μήκους 2,76 μέτρων (χάρη στη μη ύπαρξη κινητήρα εσωτερικής καύσης), αλλά και το πρώτο φροντίζουν για την παροχή μεγάλου χώρου στο εσωτερικό, ενώ ακόμα και στο πίσω μέρος επικρατούν συνθήκες ανάλογες με του Q7! Τέλος, και ο χώρος αποσκευών δέχεται πολύ φορτίο, καθώς ο όγκος του κυμαίνεται μεταξύ 520 και 1.490 λίτρων.

Εσωτερικό

Πραγματικά εντυπωσιακά, όμως, δεν είναι τα πράγματα μόνο στο πίσω μέρος, αλλά και στην μπροστινή σειρά θέσεων: το cockpit είναι κάτι σαν μια… γιορτή για τα μάτια! Προαιρετικά, ήδη από τη βασική έκδοση μπορεί κανείς να αποκτήσει το τιμόνι, το οποίο στο κάτω μέρος του είναι επίπεδο και «κάθεται» πολύ άνετα στο χέρι. Επόμενο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η κεντρική κονσόλα, η οποία φαίνεται σχεδόν κυριολεκτικά να αιωρείται στο χώρο. Επίσης, αντί του συνηθισμένου επιλογέα του κιβωτίου ταχυτήτων, βρίσκονται στο ίδιο σημείο διακόπτες, για την κίνηση προς τα εμπρός (D) και προς τα πίσω (R). Το ψηφιακό συνδυαστικό όργανο θα είναι standard σε όλα τα Q4 e-tron, ενώ η μεγαλύτερη κεντρική οθόνη -σε ένα Audi μέχρι σήμερα- των 11,6 ιντσών θα διατίθεται μόνο προαιρετικά. Η οθόνη αφής στις βασικές εκδόσεις θα μικρότερη: 10,1 ιντσών. Όπως και στο e-tron GT, κάτω από την κεντρική οθόνη του cockpit βρίσκονται τα χειριστήρια του συστήματος κλιματισμού με «κανονικούς» διακόπτες.

Οδηγώντας το πρωτότυπο!

Ευτυχώς, σε εμάς δεν επιτράπηκε μόνο η δοκιμή των καθισμάτων, αλλά να κάνουμε και μία σύντομη βόλτα με το πρωτότυπο. Κι επειδή η Audi σιωπά ακόμη για τους διαθέσιμους κινητήρες, έπρεπε να… μαντέψουμε εκείνη τη στιγμή ποιο μηχανικό σύνολο μάς θέτει σε κίνηση. Η πρώτη εντύπωσή μας ήταν πως πρόκειται πιθανότατα για «το κορυφαίο μοντέλο», το οποίο, όπως και στους δύο… συγγενείς του Q4 e-tron, ξεκινάει από τα 306 PS. Η ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα έχει φίνα ρύθμιση, είτε γίνεται λόγος για την παροχή άνεσης είτε για τη δυναμική λειτουργία του e-SUV, επομένως το συγκεκριμένο Audi δε δείχνει ποτέ… αχαλίνωτο, αφού η απόκριση του δεξιού πεντάλ διαφοροποιείται από μόνη της.

Related posts

Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές σε κινητά, σταθερά και Ίντερνετ

Πως ο Ιωάννης Μεταξάς διέγραψε το χρέος της Ελλάδας και δικαιώθηκε από το Διεθνές δικαστήριο

Τυροκεφτέδες της Γιαγιάς από την Θεσσαλία

Newsroom