ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

Σε διπλό ταμπλό «παίζει» η Γερμανία: H Μέρκελ «στέλνει» €32 εκατ. στην Τουρκία για την ενίσχυση της ακτοφυλακής της

Σε διπλό ταμπλό «παίζει» η Γερμανία: H Μέρκελ «στέλνει» €32 εκατ. στην Τουρκία για την ενίσχυση της ακτοφυλακής της

Την εκταμίευση 32 εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, ως στήριξη στην προσπάθεια αποτροπής των διακινητών προσφύγων, αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου.

Τα χρήματα προορίζονται «για την υποστήριξη της Τουρκίας στην αποκατάσταση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ακτοφυλακής της», ενώ στη σχετική εισήγηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 23 Φεβρουαρίου προς την Επιτροπή επισημαίνεται ότι «αυτή την στιγμή δεν είναι απολύτως εγγυημένη η επιχειρησιακή ικανότητα, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών διάσωσης προσφύγων/μεταναστών οι οποίοι κινδυνεύουν και λόγω της προσπάθειας πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι οι δαπάνες «είναι αναπόφευκτες», καθώς διαφορετικά «θα πληγούν σοβαρά κρατικά συμφέροντα πολιτικής φύσης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv για το θέμα, το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι «η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Μεσόγειο είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας, όπως και η παρεμπόδιση μιας ανεξέλεγκτης μεταναστευτικής κίνησης με κατεύθυνση την Γερμανία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα BILD, από την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς την Bundestag προκύπτει ότι η ίδια η Καγκελάριος έχει προσωπικά δεσμευθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την παροχή αυτής της ενίσχυσης. «Η Τουρκία ζήτησε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να υπάρξει εντατικοποίηση της διμερούς υποστήριξης της τουρκικής Ακτοφυλακής», αναφέρει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, ενώ διευκρινίζεται ότι «η ανάγκη ήταν απρόβλεπτη» και ότι «ο χρόνος πιέζει», ιδίως ενόψει της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών την άνοιξη, η οποία θα ευνοήσει τις μεταναστευτικές ροές από την θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να υποστηρίξει και την ελληνική κυβέρνηση, με την αποστολή 20 πρόσθετων συνοριοφυλάκων κι ενός  αμφίβιου ελικοπτέρου, ώστε να ενισχύσει τις προσπάθειες της χώρας στην ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ρωσία θα αποπληρώσει το χρέος της Βενεζουέλας! – Την Τετάρτη υπογράφουν την συμφωνία Β. Πούτιν & Ν. Μαδούρο

Και το «όνομα αυτού» Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας – Σφοδρός πολέμιος της Άγκυρας

Σαρώνουν τα ελληνικά τυριά στο εξωτερικό: Η γραβιέρα Νάξου 3η στη λίστα με τα 50 κορυφαία του κόσμου