Κοινοποιείστε το άρθρο

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Θερμοστάτης» στο Δημόσιο για μείωση στην κατανάλωση – Οι ανακοινώσεις

Την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του δημοσίου, θέτει ως στόχο η κυβέρνηση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Με τη δαπάνη ενέργειας για το 2022 και για το σύνολο των κτιριακών υποδομών να εκτιμάται στα 1,165 δισ. ευρώ ως άμεσος στόχος τίθεται η μείωση κατά 10%.

Αυτό θα επιτευχθεί με τη συντήρηση των κλιματιστικών, την ορθολογική ρύθμιση λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και θέρμασης αλλά καο τον ορισμό υπευθύνων στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι και θα ελέγχουν την ορθολογική κατανάλωση ενεργειας πχ. να μη λειτουργούν μηχανήματα σε κλειστούς χώρους.

Ταύτοχρονα μπαίνει σε εφαρμογή το προγραμμα «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ το οποίο προβλέπει επιδοτηήσεις ακόμη και 60% φορέων του Δημοσίου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.

3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά, τόνισε και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

 

 

Πηγη  ertnews.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο