ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ροή Ειδήσεων

Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Όπλο της Αποκάλυψης»

Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ: Απέπλευσε το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει το «Όπλο της Αποκάλυψης»

Έκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη μέλη του για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon που αποκαλούνται και «Οπλο της Αποκάλυψης».

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να προχωράει σε μια νέα πρόκληση για τη Δύση και να ανεβάζει ακόμη περισσότερο το επίπεδο της πυρηνικής αντιπαράθεσης μαζί της.

Έκθεση του ΝΑΤΟ

Τον συναγερμό προκαλεί αυτή τη φορά έκθεση πληροφοριών του ΝΑΤΟ, η οποία στάλθηκε στα πιο σημαντικά συμμαχικά στρατηγεία τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Η έκθεση αναφέρεται στις κινήσεις του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod (φωτογραφία, επάνω, από Russian Navy), το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλιο.

Τώρα βρίσκεται στη θάλασσα της Αρκτικής και εκφράζονται φόβοι ότι η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά τη σούπερ τορπίλη Poseidon, η οποία χαρακτηρίζεται ως το «Οπλο της Αποκάλυψης».

Πρόκειται για ένα υποβρύχιο drone, το οποίο παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018, ως ένα από τα συστήματα που θα επιτρέψουν τη στρατηγική υπεροχή στη Ρωσία.

Ουσιαστικά, η Poseidon είναι μια πυρηνική κεφαλή που ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται κοντά στην ακτή, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι.

Ραδιενεργό τσουνάμι

Το ραδιενεργό αυτό κύμα μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Αντζελες. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει δίκτυο δορυφόρων με αισθητήρες υπερύθρων ακριβώς για να ανιχνεύσουν την εκτόξευση των ρωσικών πυραύλων καθώς η ανάφλεξη των κινητήρων τους προκαλεί υψηλές θερμοκρασίες.

Αντίθετα, οι δορυφόροι δεν βλέπουν τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας: η υπερ-τορπίλη σχεδιάστηκε για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει αθόρυβα με πάνω από εκατό χιλιόμετρα την ώρα.

Οσο για το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρότυπο της νέας αντίληψης του πολέμου το οποίο συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση της έντασης με τις ΗΠΑ.

Επειδή δεν διαθέτουν μεγάλα αεροπλανοφόρα και καταδρομικά για να ανταγωνιστούν το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έχουν επικεντρωθεί στα υποβρύχια οχήματα.

Το 2019 ο Πούτιν διέταξε να τροποποιηθούν τα σχέδια ενός στρατηγικού υποβρυχίου ώστε να γίνει η κινητήρια δύναμη των drones και των μίνι υποβρυχίων ικανών να επιχειρούν σε βάθη όπου κανένα σκάφος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταδυθεί.

Το θηριώδες υποβρύχιο

Το «Belgorod» έχει μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα σε κατάδυση. Υπολογίζεται ότι μπορεί να παραμείνει έως και 120 ημέρες στον βυθό χωρίς να χρειαστεί ν’ αναδυθεί στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από τα σόναρ.

Στο οπλοστάσιό του περιλαμβάνει την υπερτορπίλη Poseidon, ένα βλήμα 24 μέτρων με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής περίπου δύο μεγατόνων.

Τις τελευταίες ημέρες το Belgorod αναφέρεται συχνά σε αναλύσεις σχετικά με τη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, επειδή είναι αυτή μία από τις δραστηριότητες για τις οποίες σχεδιάστηκε.

Αλλά τα στοιχεία των δυτικών μυστικών υπηρεσιών βεβαιώνουν ότι ποτέ δεν αναχώρησε από τη Λευκή Θάλασσα, στην πραγματικότητα αναφέρεται ότι βρίσκεται στην είσοδο της Αρκτικής για μια σειρά μυστικών δοκιμών.

Η υποψία, που μεταδόθηκε από την έκθεση του ΝΑΤΟ στα συμμαχικά στρατηγεία, είναι ότι η υπερ-τορπίλη Poseidon πρόκειται να δοκιμαστεί στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα, με την κωδική ονομασία «Status-6»: μια τορπίλη μήκους 24 μέτρων με ατομική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων.

«Εντελώς νέα κατηγορία όπλων»

«Είναι μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων που θα υποχρεώσει σε αλλαγή τον σχεδιασμό των δυτικών δυνάμεων, οδηγώντας στον καθορισμό νέων απαιτήσεων και νέων μέσων για την αντιμετώπισή του», έγραψε ο ειδικός H I Sutton, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Η ανάπτυξη της Poseidon συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να είναι επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους. Υποτίθεται ότι ορισμένες δοκιμές πραγματοποιήθηκαν ήδη από το 2015, αλλά δεν υπήρξαν ποτέ εκτοξεύσεις από το Belgorod.

Λίγοι πιστεύουν ότι η υπερ-τορπίλη θα μπορούσε να είναι ήδη επιχειρησιακή, αλλά ακόμη και η απλή ανακοίνωση της δοκιμής της θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να δείξει μια μοναδική ικανότητα στη διελκυστίνδα με τη Δύση: ένα όπλο ενάντια στο οποίο δεν υπάρχουν άμυνες.

Related posts

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας – Ν. Φαρμάκης: «Άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών»

Newsroom

Δήμος Πεντέλης: Δημότες βάζουν λεφτά από την τσέπη τους για να μισθώσουν μπουλντόζες – Εγκλωβισμένοι για 4η ημέρα

Newsroom

Άγριο ξέσπασμα Τράγκα: «Ο Μητσοτάκης και οι Γερμανοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί πίσω από τις πυρκαγιές»

Newsroom