ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σεισμός – Παπαδόπουλος: «Προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου»

Παπαδόπουλος: Ο σεισμός δεν έχει σχέση με τον σεισμό στα Νέα Στύρα – Η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερο σεισμό

 

Για μια νέα εστία αλλά όχι άγνωστη στους σεισμολόγους καθώς είχε δώσει και στο παρελθόν σεισμό έκανε λόγο ο καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ, μετά τα 4,9 Ρίχτερ 5 χλμ από τα Ψαχνά Ευβοίας. 

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια και στην Αττική. Το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ ανατολικά από τα Ψαχνά Ευβοίας. Είναι μία εστία που δεν έχει σχέση με αυτή που ενεργοποιήθηκε στην περιοχή της νότιας Εύβοιας τον προηγούμενο μήνα στα Νέα Στύρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επισήμανε ότι η ίδια περιοχή είχε ενεργοποιηθεί το 2003 δίνοντας 5,3 Ρίχτερ.

«Είναι σημαντικό το μέγεθος σε μία νέα εστία και κοντά σε ένα μεγάλοι αστικό κέντρο όπως η Χαλκίδα. Άρα προτείνω να συστηθεί τώρα η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου» εξήγησε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται ό,τι ο σεισμός των 4,2 στις 29 Νοεμβρίου ήταν στο σεισμογόνο ρήγμα των Ζαρακών Ευβοίας.

 

Ισχυρή δόνηση 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά Ευβοίας – Έγινε αισθητη στην Αττική

 

 

Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια κι έγινε αισθητός στην Αττική. Σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Χουλιάρα, η δόνηση σημειώθηκε σε μια περιοχή χωρίς ιδιαίτερη δραστηριότητα.

Ακολούθησε μικρού μεγέθους μετασεισμική δόνηση 2,4 Ρίχτερ ενώ λίγο αργότερα σημειώθηκε πιο έντονος μετασεισμός της τάξεως των 3,4 Ρίχτερ που έγινε επίσης αισθητός στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,  το εστιακό βάθος του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ είναι στα 13,2 χλμ ενώ το επίκεντρο 5 χλμ ανατολικά νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας.

 

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 2 χλμ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει αναφορά για ζημιές ή άλλα προβλήματα, ωστόσο οι κάτοικοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους λόγω της ισχυρής δόνησης.

Related posts

Κυρώσεις στους Δήμους που δεν προωθούν την ανακύκλωση

Newsroom

Η Μάχη στο Μανιάκι και ο τραγικός θάνατος του Παπαφλέσσα

Αποκριάτικο «πάρτυ μασκέ» στο Κασετόφωνο