Κοινοποιείστε το άρθρο

Σεισμός στη Φλώρινα: Με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες την εξέλιξη του φαινομένου

Ο σεισμός στη Φλώρινα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Tο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μέτρησε το σεισμό στα 5,4 Ρίχτερ. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

H περιοχή έχει ιστορικό σεισμών, αν και όχι πολλών.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

«Δύσκολα είναι ακόμα και τώρα. Δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί, ήταν πολύ δυνατός ο σεισμός, είχαμε μωρά στο σπίτι. Ήμασταν στο σαλόνι και καθόμασταν με τα παιδιά μας, και πανικοβληθήκαμε. Ήταν πολύ ξαφνικό και πολύ δυνατό. Είχε και πολύ βουητό. Κούνησε αρκετά. Τρέξαμε έξω. Εμείς μένουμε σε μονοκατοικία. Κυκλοφόρησε ένα σήμα ότι θα ακολουθήσει πιο δυνατός σεισμός, επικράτησε πανικός», σημείωσε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA η κ. Φανή, κάτοικος Φλώρινας.

 

Με πληροφορίες του www.megatv.com

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο