ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Σέριφος: Tο νησί με την αναλλοίωτη Κυκλαδίτικη ουσία

Σέριφος: Tο νησί με την αναλλοίωτη Κυκλαδίτικη ουσία.

 

Κάποια νησιά διατηρούν αναλοίωτη την ουσία τους. Σε σχέση με τα περισσότερα διάσημα νησιά των Κυκλάδων, η Σέριφος  αποτελεί προορισμό για όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό, πέρα και έξω από τη λαμπερή βιτρίνα των δημοφιλών προορισμών του Αιγαίου.

Εδώ θα δείτε τα τοπία να αλλάζουν ανάλογα με το φως. Θα θαυμάσετε το βραχώδες τοπίο που μοιάζει διάστικτο με πετρωμένες μορφές. Θα βιώσετε μνήμες από παλαιότερες, πιο αθώες εποχές, στο λιμάνι, το Λιβάδι. Θα ερωτευτείτε ξανά στις παραλίες με τα πρασινογάλαζα νερά. Ύστερα υπάρχει η Χώρα. Αστράφτει ολόκληρη, στερεή και ρευστή μαζί, πάνω στον κωνικό βράχο της. Έχει ειδικό βάρος ο τόπος αυτός, προκαλεί έντονα συναισθήματα. Θα τα νιώσετε και εσείς, όσοι αναζητάτε διακοπές σε προορισμούς που ο μαζικός τουρισμός δεν θα αγγίξει ποτέ.

Αξίζει να δείτε στη Σέριφο

Παραλίες για βραβείο
Γαλάζια νερά, πράσινα νερά. Βαθιά νερά, ρηχά νερά. Με πολλή σκιά, με λίγη ή χωρίς. Με εκκλησάκι, με ταβερνάκι, με βότσαλο, με άμμο. Λιά, Κουταλάς, Βαγιά, Γάνεμα, Καλό Αμπέλι, Ψιλή Άμμος, Συκαμιά. Για να γνωρίσετε τις 40 επίσημα χαρτογραφημένες παραλίες της Σερίφου (αν και οι ντόπιοι μιλάνε για 72!), θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολλά καλοκαίρια. Εκτός και αν έρθετε με σκάφος.

Με σκαλιά προς το κάστρο
Ολόλευκα, σφιχταγκαλιασμένα σπιτάκια αγκιστρώνονται στο χείλος των απότομων βράχων. Κοιτάζουν προς την ανατολή, κατρακυλάνε, χύνονται, μοιάζοντας ταυτόχρονα συμπαγή και ρευστά. Πατάνε πάνω στα ίχνη της αρχαίας χώρας, που αναφέρει ο Ξενοφώντας. Σκαλιά οδηγούν όλο και πιο ψηλά στο Ενετικό κάστρο με τα εκκλησάκια της Αγίας Βαρβάρας, του Χριστού, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιωάννη και την απίστευτη θέα προς το λιμάνι και την ίδια τη Χώρα της Σερίφου.

 

Μια Χώρα… Άνω–Κάτω
Η Άνω Χώρα χάρη στους Έλληνες και τους αλλοδαπούς που αγόρασαν και επισκεύασαν πολλά από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια ξαναζεί στον 21ο αιώνα. Στην κεντρική πλατεία, την Πάνω Πιάτσα, δεσπόζει ο Άγιος Αθανάσιος και το νεοκλασικό κτήριο του Δημαρχείου. Εδώ το νησί γίνεται μια παρέα, καθώς τα τραπεζάκια γεμίζουν μεζέδες, ρακή, καφέδες, ποτά.

Νωρίς το πρωί για να προλάβετε τη ζέστη, μπορείτε να περπατήσετε προς την Κάτω Χώρα, έναν κυκλαδίτικο λαβύρινθο με ασπρισμένα σοκάκια, σπίτια με αυλές και βουκαμβίλιες. Από τα παραπέτα θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά άγονα βουνά γύρω από τη Χώρα.

 

Το μεταλλευτικό μουσείο
Ανακαλύψτε το υπαίθριο μεταλλευτικό μουσείο και μιλήστε με τους παλιούς μεταλλωρύχους που θα σας συγκλονίσουν με τις ιστορίες τους από τη ζωή στις στοές. Διακοπές με άρωμα αυθεντικής Ελλάδας. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος περπατήστε προς την εντυπωσιακή σκάλα φόρτωσης, που στέκει μετέωρη πάνω από τον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού. Κοιτάξτε ψηλά στην πλαγιά από πάνω της: έχει το χρώμα της σκουριάς. Υπάρχουν ράγες και βαγονέτα και οι παλιές στοές χάσκουν στους γύρω λόφους.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Σερίφου

Η μονή των Ταξιαρχών
Θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο, με πολεμίστρες, ζεματίστρα και ψηλά τείχη. Κτισμένο τον 16οαιώνα είναι το σπουδαιότερο μοναστήρι του νησιού. Από τη βεράντα του ηγουμενείου θα απολαύσετε μοναδική θέα.

Ο θρόνος του Κύκλωπα
Βρίσκεται στον κάβο του Κύκλωπα, σε μια εκπληκτική θέση με πανοραμική θέα στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Μοιάζει πράγματι με γιγάντια πολυθρόνα και όσοι τον βλέπουν, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο άραγε ανέβηκαν εκεί οι 7 τεράστιοι πελεκημένοι ογκόλιθοι.

Θέα από… πολύ ψηλά
Από το πετρόκτιστο μονοπάτι που ακολουθούσαν παλιά οι μεταλλωρύχοι και οδηγεί από το ελικοδρόμιο προς τη Χώρα θα δείτε τον ήλιο να δύει, κάνοντας το νησί έναν τόπο μαγικό. Είναι το μόνο σημείο όπου θα δείτε την πρωτεύουσα όντας ψηλότερα από αυτήν.

 

 Το διαβάσαμε εδω

Related posts

Ο FTI ψηφίζει και το 2023 Ελλάδα: Επεκτείνει το πρόγραμμα του

Ξάνθη: Περπατώντας στα θρακιώτικα λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων

Newsroom

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και του κοσμοπολίτικου στυλ

Newsroom