ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Σφοδρή επίθεση των δικηγόρων στον Άρειο Πάγο για τους πλειστηριασμούς

Σφοδρή επίθεση των δικηγόρων στον Άρειο Πάγο για τους πλειστηριασμούς: “Πώς σχημάτισε δικανική πεποίθηση η Ολομέλεια σε 8 ημέρες;”

 

Ο ΔΣΑ ζητά να απαντηθούν τρία ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της δικαστικής ανεξαρτησίας.

 

Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα από τις δικαστικές Αρχές ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), με αφορμή την ταχύτατη δημοσίευση στην απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς και τα funds.

 

Σε μία ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ εξαπολύει επίθεση και καλεί την Πολιτεία να προχωρήσει σε αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών και να προωθήσει ένα μόνιμο, ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης.

Ωστόσο, τα βέλη των δικηγόρων στρέφονται κυρίως προς τις δικαστικές αρχές, καθώς – όπως αναφέρουν – «εμβρόντητοι, τόσο εμείς όσο και η ελληνική κοινωνία, μάθαμε από διαρροή στον τύπο το αποτέλεσμα της μυστικής (!) διάσκεψης της Ολομέλειας του ΑΠ, η οποία φέρεται κατά πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ των funds και των servicers, στην υπόθεση στην οποία παρενέβη ο ΔΣΑ υπέρ των δανειοληπτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΣΑ διατυπώνει δημόσια τρία ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της δικαστικής ανεξαρτησίας:

1ον: Πώς είναι δυνατόν να σχηματίζει δικανική πεποίθηση η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε 8 ημέρες (!) από το κλείσιμο του φακέλου και να εκδίδει απόφαση κατά το πλήρες αυτής σκεπτικό εντός άλλων 8 ημερών (!)σε ένα δυσχερέστατο νομικό και δικονομικό ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με χιλιάδες σελίδες υπομνημάτων και σχετικών, την ώρα που μια συνήθης δικαστική απόφαση απαιτεί μήνες μέχρι χρόνια για την έκδοσή της, και όλη η νομική κοινότητα διαρκώς και απολύτως δικαιολογημένα διαμαρτύρεται για το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης;

 

2ον: Θα αποδοθούν ή θα συγκαλυφθούν οι ευθύνες για την εξόφθαλμα παράνομη παραβίαση της μυστικότητας της διάσκεψης του Ανωτάτου Δικαστηρίου;

3ον Πως εξηγείται η πρόωρη γνώση της άνω δικαστικής κρισιολόγησης από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Νοέμβριος 2022), την οποία από την πρώτη στιγμή στηλιτεύσαμε ως μορφή προσπάθειας επηρεασμού της απόφασης;

 

Απόφαση για πλειστηριασμούς και funds: «Αδειανό πουκάμισο» ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Όπως αναφέρει ο ΔΣΑ, ο υφιστάμενος εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών είναι αναποτελεσματικός, αφού προβλέπει προαιρετική συμμετοχή των τραπεζών και των funds στη διαδικασία ρύθμισης.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από δυο σχεδόν χρόνια λειτουργίας του θεσμού έχουν γίνει δεκτές μόλις 3.323 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 1,085 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ποσό ιδιωτικού χρέους 270 δις ευρώ, ήτοι οι ρυθμισμένες απαιτήσεις ανέρχονται σε μόλις 0,4% του συνολικού ιδιωτικού χρέους» σημειώνει η ανακοίνωση.

«Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ως απόρροια της κοινωνικής πίεσης που προκαλεί η επιθετική στρατηγική των funds και των τραπεζών, είναι “αδειανό πουκάμισο”, απολύτως προσχηματικές και αλυσιτελείς, και δεν απαντούν στην ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης στο υφιστάμενο πρόβλημα παρά μόνο έρχονται να επιλύσουν επικοινωνιακού τύπου προεκλογικές στοχεύσεις» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Είναι διαχρονική η ευθύνη των Κυβερνήσεων που δεν επέλυσαν το ζήτημα που απασχόλησε ερμηνευτικά την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και «πέταξαν το μπαλάκι» σε αυτήν ενώ όφειλαν να είχαν ρητά επιλύσει το ζήτημα του εφαρμοστέου κανόνα δικαίου με σαφή νομοθετική πρόβλεψη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΔΣΑ

  1. Ο ΔΣΑ στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και της κοινωνικής του αποστολής έχει ταχθεί σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας είτε των ευάλωτων δανειοληπτών είτε καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας (αποχή από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της πρώτης κατοικίας, παρέμβαση στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της νομιμοποίησης των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων κλπ). Στον αγώνα μας για τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου και την κοινωνία παραμένουμε ανυποχώρητοι, όσα εμπόδια κι αν επιχειρούν να θέσουν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες.
  2. Εμβρόντητοι, τόσο εμείς όσο και η ελληνική κοινωνία, μάθαμε από διαρροή στον τύπο το αποτέλεσμα της μυστικής (!) διάσκεψης της Ολομέλειας του ΑΠ, η οποία φέρεται κατά πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ των funds και των servicers, στην υπόθεση στην οποία παρενέβη ο ΔΣΑ υπέρ των δανειοληπτών.
  3. Ο ΔΣΑ διατυπώνει δημόσια τρία ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της δικαστικής ανεξαρτησίας:

 

 

 

 

ΠΗΓΗ www.dikastiko.gr

Related posts

H μεγαλύτερη ελληνική λέξη έχει 172 γράμματα και ανήκει στον Αριστοφάνη

Γροθιά στην ελληνική οικογένεια από τις νέες διαφημίσεις του Jumbo με gay και μετανάστες! (βίντεο)

Οι Κύπριοι εκθέτουν εκ νέου τον Α.Γεωργιάδη: Τα PCR test κάνουν 15 ευρώ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Newsroom