ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κάλυμνος: Η Πατρίδα των ελλήνων σφουγγαράδων

Κάλυμνος: Η Πατρίδα των Ελλήνων σφουγγαράδων.

ΦΥΣΙΚΑ ΣΦΟΥΓΚΑΡΙΑ

Αγαπάτε τις διακοπές της ηρεμίας, της χαλάρωσης, του ανεπιτήδευτου; Έχετε αδυναμία στην αναρρίχηση ή την κατάδυση ή και τα δύο; Ό,τι και αν αναζητάτε, η Κάλυμνος είναι ένας σπάνιος θησαυρός, ένα κομμάτι της αυθεντικής ψυχής της Ελλάδας, που πρέπει οπωσδήποτε να ανακαλύψετε.

Αξίζει να δείτε στην Κάλυμνο

Το δώρο του Αιγαίου
Βράχος άγονος και άνυδρος η Κάλυμνος. Μόνη διέξοδος, για τους κατοίκους της: η θάλασσα. Εκείνη, πιο γενναιόδωρη. Θα τους χαρίσει τα πολύτιμα σφουγγάρια της. Οι Καλύμνιοι θα ξεκινήσουν –ευγνώμονες – τη σπογγαλιευτική δραστηριότητα. Η έναρξή της χάνεται στα βάθη των αιώνων, το ίδιο και η φήμη των σφουγγαράδων της. Σήμερα οι Καλύμνιοι έχουν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στο Αιγαίο και η παραγωγή ανέρχεται στα 30.000 σφουγγάρια ετησίως. Στο νησί θα γνωρίσετε όλα τα εμπορεύσιμα είδη σφουγγαριών, αλλά και τα στάδια που περνούν, πριν καταλήξουν στην αγορά.

Καλυμνος

Διεθνής προορισμός αναρρίχησης
Μερικές από τις ομορφότερες αναρριχητικές διαδρομές στην Ευρώπη βρίσκονται εδώ και το όνομα της Καλύμνου ακούγεται και πάλι σε όλον τον κόσμο. Τα βράχια στο νησί έχουν άριστη πρόσφυση και η πρόσβαση στα αναρριχητικά πεδία είναι παιχνιδάκι. Έτσι, ο βράχος από κατάρα έγινε ευλογία. Πάνω από 60 πεδία, πάνω από 1300 σηματοδοτημένες και ασφαλισμένες διαδρομές είναι εδώ. Ένας παράδεισος για τολμηρούς στη λεκάνη της Μεσογείου!

καλυμνος-2

Στον βυθό της Καλύμνου
Διεθνές Καταδυτικό Φεστιβάλ. Ναι! Γίνεται κάθε χρόνο στο νησί αυτό του Αιγαίου. Μαγικές λέξεις, όπως Νέρα, Τέλενδος, Πλάτη και Ψέριμος, θα σου μείνουν χαραγμένες στο μυαλό, καθώς θα βουτάτε στα βαθιά. Η βυθισμένη αρχαία πολιτεία πάντως βρίσκεται κρυμμένη στον θαλάσσιο δίαυλο Μυρτιές-Τέλενδος.

Το φιορδ των «Εσπερίδων»
Ίσως το ομορφότερο φιορδ στην Ελλάδα. Ο βαθύς και ο υπέροχος κόσμος του αιώνες τώρα σαγηνεύουν τους επισκέπτες. Η κοιλάδα, κεντημένη με το πράσινο της μανταρινιάς και της πορτοκαλιάς, κατηφορίζει ως τη θάλασσα, για να συναντήσει το Αιγαίο. Εκεί από τη νεολιθική εποχή κατοικούν οι άνθρωποι και διάσπαρτα είναι τα σημάδια τους.

ΦΙΟΡΔ

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Καλύμνου

Τέλενδος: η χερσόνησος που έγινε νησί
Ένας τρομακτικός σεισμός μισό αιώνα μετά τη γέννηση του Χριστού έκοψε ένα κομμάτι της Καλύμνου και βύθισε στο νερό την Ποθαία, μια μεγάλη πολιτεία. Σήμερα το νησάκι της Τελένδου στέκεται απέναντι με σπαράγματα και ερείπια από εκείνη την εποχή. Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, μην παραλείψετε να πάτε για μπάνιο εκεί με καραβάκι και να δείτε έναν αρχαίο πολιτισμό που χάθηκε.

 

Διακοπές και δωρική γαστρονομία
Η κουζίνα της Καλύμνου έχει να κάνει με την απλότητα και τη λιτότητα των Δωριέων. Στις διακοπές σας, θα δοκιμάσετε «μουούρι» (αρνί γεμιστό με ρύζι), «μιρμιζέλι» (κουλούρα από κριθάρι με λάδι ντομάτα και τυρί) και «φύλλα», ή αλλιώς… ντολμάδες!

Ιερό Δηλίου Απόλλωνα
Το Ιερό αποτελούσε τον επισημότερο και σπουδαιότερο τόπο λατρείας του προστάτη και πολιούχου θεού του νησιού ενώ ο χώρος λειτουργούσε ως πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Καλύμνου. Εδώ υπήρχαν λατρευτικά κτήρια, όπως οι ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, αλλά και θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο. Βρίσκεται δυτικά της Χώρας, στο δρόμο που οδηγεί προς τον Πάνορμο. Κατά την περιήγηση σας στην περιοχή, θα συναντήσετε επίσης 2 μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα.

 

 

 

 

 

Πηγή discovergreece.com

Related posts

Κ. Σκρέκας: plan B για ενδεχόμενο «ρωσικό blackout»

Σε κόκκινο συναγερμό διαρκείας οι Ένοπλες Δυνάμεις λόγου Αν. Μεσόγειο

Newsroom

Πρόσεχε τι σπέρνεις τώρα, γιατί αυτό θα καθορίσει τι θα θερίσεις αύριο!

Newsroom