ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Σίφνος: 25 λόγοι που πρέπει να την επισκεφτείς

Σίφνος: 25 λόγοι που πρέπει να την επισκεφτείς

Θα αρχίσω την ξενάγηση μου στο νησί της  Σίφνος  λέγοντας ότι είναι το μέτρο, με το οποίο θα μπορούσαν όλα τα νησιά να συγκρίνονται. Όχι επειδή είναι το πιο όμορφο νησί της Ελλάδας.

Αλλά επειδή είναι εκείνο το νησί των Κυκλάδων για το οποίο δεν έχεις ακούσει τόσα πολλά και όταν το επισκεφτείς, το βάζεις μια για πάντα μέσα στην καρδιά σου.

Στη Σίφνο μπορείς να τα βρεις όλα. Από μονοπάτια στα βουνά μέχρι και ηλιοβασιλέματα πίσω από λόφους ενώ δεν λείπουν οι όμορφες παραλίες και απότομα βράχια.

 

Όλο το νησί, ένα στενό στην Απολλωνία. Το βράδυ αρχίζει και τελειώνει σε ένα στενό στην Χώρα του νησιού. Και λέγοντας στενό, δεν εννοώ ακριβώς ένα στενό αλλά ένα δρόμο ο οποίο περνά από ταβέρνες, γλυκατζίδικα, bar και μαγαζάκια για να καταλήξει στο άκρο της Απολλωνίας. Στο στενό αυτό θα δείτε κάθε βράδυ όλους όσους θέλετε  να πετύχετε  στο νησί.

 

Για την προσωπική σας απομόνωση και μπάνιο προτείνουμε στο Γλυφό.

Μία από τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού. Παρκάρεται  το αυτοκίνητο σας  ή πάρετε το λεωφορείο μέχρι το Φάρο και ακολουθήσετε  το μονοπάτι που λέει “προς Γλυφό”. Θα ειστε  εσείς , η παρέα σας, η αμμουδιά και τα αρμυρίκια να σου κάνουν σκιά. Φρόντισε να έχεις πάρει νερά και ό,τι άλλο θέλετε  από πριν γιατί εκεί δεν θα βρείτε τίποτα. Επισης  επικοινωνήσετε  με τους φίλους η τους δικού σας  πριν χαλαρώσετε στον Γλυφό γιατί σήμα εκεί δεν υπάρχει από καμιά κινητή εταιρεία .

 

Για φρέσκο ψάρι στην Χερρόνησο.

Είναι ένα μικρό χωριουδάκι  που βρίσκεται στο βορινότερο άκρο του νησιού. Ένα πολύ όμορφο κολπάκι με ψαρόβαρκες και ωραία νερά.  “Η Χερρόνησος” έχει από τα πιο ωραία ψάρια στο νησί.Α!! διαλέξτε ψάρι πριν πάτε για την βουτιά σας  γιατί στα τραπέζια τους γίνεται ένας μικρός χαμός τις πιο θορυβώδεις εβδομάδες του καλοκαιριού.

 

Στο ομορφότερο εκκλησάκι της Ελλάδας, την Χρυσοπηγή.

Είναι το εκκλησάκι στο οποίο  πιστεύουμε θα ήθελε να παντρευτεί όποιο κορίτσι επισκεφτεί το νησί. Στέκει σε βράχια, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη στεριά σε ένα πρότυπο όρμο που μπαίνει μέσα στη θάλασσα και αφήνει την εκκλησία έρμαιο των προθέσεων του ανέμου. Ένα εκκλησάκι πανέμορφο τόσο για να το απαθανατίσεις με το φωτογραφικό φακό  από μακριά όσο και για να βολτάρεις γύρω του βγάζοντας φωτογραφίες. Αν δεν επισκεφτείς πάντως  την Χρυσοπηγή, δεν έχεις επισκεφτεί την Σίφνο.

 

Και επιβάλλεται να δοκιμάσεις ένα Μαστέλο.

Δεν είναι εύκολο να σας πω πού θα βρείτε το καλύτερο Μαστέλο αλλά σίγουρα  αξίζει τον κόπο να καθίσετε σε μια ταβέρνα και  να κάνετε  την δοκιμή σας. Μιλάμε φυσικά για αρνί ή κατσίκι ψημένο πάνω σε κληματόβεργες και σερβιρισμένο σε πήλινο πιάτο,

με ντόπιο κρασί και μπόλικο άνηθο καλή σας όρεξη …

Και για αργά το βράδυ όλοι δρόμοι οδηγούν στην “Αργώ”.

Ιδανικό μέρος  για να κλείσετε  την βραδιά σας στην Απολλωνία. Είναι το πιο παλιό μπαράκι της Σίφνου και μετά τις 2:00 γεμίζει ασφυχτικά και γίνεται πανικός. Από μουσική βάζει ελληνικά και ξένα mainstream και full ‘80s. Κάνετε  την βόλτα σας και  σίγουρα στην συνέχεια θα σε βρεθείτε  να μαζεύετε  τα συντρίμμια σας αργά το πρωί από εκεί.

Και για  γαριδομακαρονάδα που αλλού θα πάτε μόνο στην Φασολού.  

Ακόμα κι αν δεν σας κάνει κέφι για μια βουτιά  στην Φασολού, την γαριδομακαρονάδα του Δημήτρη οφείλετε  να την δοκιμάσετε . Εκεί  θα δείτε και αρκετά  ακριβά σκάφη και ιστιοπλοϊκά να ρίχνουν άγκυρα στον κόλπο αυτόν μόνο και μόνο για το φαγητό.

 

Και  για όσα σκεφτεσαι να  κάνεις σε μια βεράντα μπορείτε να τα κάνετε στοVeranda  . Πρωινό, καφές και χάζι σε ένα διαχρονικό cafe απέναντι από τη στάση των λεωφορείων στην Απολλωνία.

Λουκουμάδες θα σας  φτιάξουν οι “3 Ξανθοί Άγγελοι” στην Απολλωνία. Από τα πλέον κλασικά “to do” στην Σίφνο με το ζαχαροπλαστείο να έχει ούτως ή άλλως πολύ ωραία γλυκά αλλά τους λουκουμάδες του να κλέβουν την παράσταση. Μην ξαφνιαστείτε  αν δείτε  κόσμο να τιμάει τους λουκουμάδες και πολύ αργά το βράδυ στα τραπέζια τους.

 

Cocktail με θέα στο “Cavo Sunrise”. Kαι αν είστε από εκείνους που πίνουν το cocktail τους και το απόγευμα μετά το μπάνιο, δεν έχετε  παρά να πάτε  μέχρι το Κάστρο. Το μαγαζί δεν έχει τραπεζάκια, η φιλοσοφία είναι να πίνετε  το ποτό σας στα πεζούλια και στην απίστευτη θέα. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο και αν το προτιμήσετε  την ώρα που δύει ο ήλιος, η ανταμοιβή θα είναι μοναδική. Γνωστό και ως “Ο Κουβανός” αλλά θα πρέπει να πας μέχρι εκεί για να ανακαλύψεις γιατί. Εντάξει, δεν θέλει και μεγάλη φαντασία, παιδιά.

Στις παραλίες δεξιά κι αριστερά από την Χρυσοπηγή. Και φυσικα βουτιά, φαγητό και βόλτα στην Χρυσοπηγή.  Όταν κατέβεις προς Χρυσοπηγή, έχει τρεις επιλογές για βουτιά. Η μία είναι στα αριστερά (Αποκοφτό), στην αμμουδιά όπου είναι και οι ταβέρνες, με άνετο parking,η δεύτερη είναι στα βράχια τριγύρω από την εκκλησία, και η τρίτη  και καλύτερη  είναι στα δεξιά της εκκλησίας (Σαούρες), στην παραλία με τις πέτρες και τα βότσαλα.

 

 

Για τους λάτρεις της κάππαρης είστε στο κατάλληλο νησί .  Αφού το νησί η κάπαρη που  βγάζει θεωρείται από  την πιο ωραία κάπαρη των Κυκλάδων, για αυτό και  οφείλετε  να τιμήσετε την καπαροσαλάτα τους .

Για του λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας  υπάρχει ο Λεμπέσης.  Ωραία ταβέρνα με παραδοσιακό Σιφνέικο φαγητό και τραπέζια που αγναντεύουν στην παραλία της Χρυσοπηγής. Από τα πιο ωραία και ήσυχα μέρη για φαγητό, ειδικά όσο πέφτει ο ήλιος  και ο κόσμος αρχίζει να εγκαταλείπει την παραλία.

Και για κυριλέ φαγητό το βράδυ πάμε στον “Ραμπαγά”. Είναι ένας υπέροχος πολυχώρος που λέγεται “Ραμπαγάς” και βρίσκεται στο τέλος του στενού στην Απολλωνία. Με μαγαζιά, γκαλερί αλλά και το “Φεγγαρόψαρο” για ένα πιο περιποιημένο δείπνο, ο “Ραμπαγάς” σε βγάζει έστω και για λίγο από την καθημερινότητα του νησιού και σε μεταφέρει στον δικό του κόσμο. Στο Φεγγαρόψαρο θα φάτε σχετικά κυριλέ  αν και λίγο τσιμπημένα αλλά θα φας πολύ ωραία…

Ενώ για ιταλικό φαγητό  θα πάτε στο mamma Mia στην Απολλωνία και στον πλατύ γυαλό  ένα από τα αυθεντικότερα ιταλικά των Κυκλάδων, το palmira (by far το καλύτερο beach bar του νησιού), και το ω3 (το όνομα τα λέει ολα) στον πλατύ γυαλό που όμοιο του δύσκολα βρίσκεις στην Ελλάδα.

 

Από τον Λύχνο στην Γοργόνα. Αν κολυμπάς στον Φάρο ή το Γλυφό, μην εγκαταλείψετε την περιοχή για φαγητό. Και οι δύο επιλογές στον Φάρο, ο “Λύχνος” και “Η γοργόνα” είναι πολύ καλές και αρκετά οικονομικές.

 

Στην Πουλάτη και τις καλαμιές της. Είναι στο δρόμο για Χερρόνησο και πρέπει να προσέξεις να δεις την ταμπέλα που οδηγεί εκεί. Παρκάρεις στο μοναστήρι και κατεβαίνεις το μονοπάτι. Έχει μόνο βράχια και οι λόφοι τριγύρω κρύβουν τον ήλιο από νωρίς το απόγευμα. Το τοπίο όμως θα σε αποζημιώσει με τις ωραίες καλαμιές και τα νερά του.

 

Στο Bola για τον αέρα του beach bar. Φτάνετε στο Βαθύ και περπατάτε  δεξιά στην παραλία για να συναντήσεις ένα από τα πιο cool μέρη του νησιού. Χωρίς δυνατή μουσική, με ωραίο καφέ, φαγητό και cocktails, ώστε να περάσετε όλη σας την μέρα στην παραλία μπροστά του και στα τραπέζια του.

Και για την χαλαρωση και ξαπλώστρα στον Πλατύ Γιαλό .Είναι η πλέον οργανωμένη παραλία του νησιού και χωράει όλο τον καλό τον κόσμο. Εμείς σας προτείνουμε να κολυμπήσετε μπροστά από το καφέ “Νότος”, όπου μπορείς να καθίσετε και για καφέ ή πρωινό.

 

Και για του φίλους τη Πίτσας πάμε στο “Πραγκό”. Το ένα μαγαζί είναι στο δρόμο προς Αρτεμώνα αλλά η συμβουλή έρχεται για το μαγαζί στον Πλατύ Γιαλό. Αν θέλετε ένα καλό τσίμπημα όσο βρίσκεσαι στην παραλία ή ένα γρήγορο πρωινό, η πίτσα είναι φοβερή επιλογή. Οι Ντόπιοι άνθρωποι την τρώνε διπλή, με την μία πιτσούλα πάνω στην άλλη.

Για τους ρομαντικούς που αλλού στην παραλία στις Καμάρες, να παρακολουθούν  τα πλοία να περνούν. Παρά το γεγονός ότι είναι η παραλία απέναντι από το λιμάνι, είναι πάρα πολύ καθαρή και η αμμουδιά της αρκετά μεγάλη για να τους χωρέσει όλους. Το να ξαπλώνετε  στην άμμο και να χαζεύεις την κίνηση στο λιμανάκι απέναντι είναι εξαιρετικό. Κι αν ζητάτε  κάτι παραπάνω σε διασκέδαση, θα ακούσεις μουσικές και θα δεις αρκετό κόσμο να λικνίζεται  στα δύο beach bar της παραλίας, τον “Ίσαλο” και το “Folie”.

 

Και για όσους έχουν τάσεις υπογλυκαιμίας και θέλουν το γλυκάκι τους θα πάνε  στο Κίτρινο Ποδήλατο . Στον Αρτεμώνα θα πάτε  ούτως ή άλλως για την βόλτα σας  στα σοκάκια του, να δείτε τα όμορφα αρχοντικά σπίτια των ντόπιων. Ευκαιρία να καθήσετε και  στο ζαχαροπλαστείο να φάτε το γλυκάκι σας.

 

Και για τους Φίλους της reggae, soul και funk μουσικής δίνουμε ραντεβού στο ιστορικό “Μπότζι”. Δεν γίνεται να μην πιείτε  έστω ένα ποτό στο ιστορικό αυτό μαγαζί. Είναι η κλασική επιλογή όλων για το δεύτερο και τρίτο ποτό της βραδιάς.

Μια βόλτα στο Κάστρο. Από τα αγαπημένα μου χωριά στη Σίφνο. Η ιδανική ώρα για να το δείτε σωστά είναι μετά την παραλία. Να περπατήσετε  όλο το μονοπάτι του περιφερειακού δρόμου για να καταλήξεις στο σημείο που θα έχεις θέα τους “Επταμάρτυρες” και το απέραντο γαλάζιο. Το χωριό είναι φοβερά γραφικό με πολύ ωραία σπίτια που ενώνονται με μικρές γέφυρες δημιουργώντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Και μην ξεχάσετε το Remezzo στο Κάστρο. Φοβερό μπάρ με καθαρά ποτά και έθνικ και εναλλακτικές μουσικές, μπορείτε να καθίσετε  μέχρι το ξημέρωμα συζητώντας με τον ιδιοκτήτη του και μπάρμαν για τα ταξίδια του στον κόσμο.

 

Για το τέλος αφήσαμε την ταράτσα του GAD. Αξίζει να πιάσεις  μια καλή  θέση στην μπάρα που κοιτά την περατζάδα ώστε να καταστρώσετε  τα σχέδια σας  για το υπόλοιπο της βραδιάς. Έχει ωραία cocktail και σίγουρα θα γίνετε  θαμώνας του αν καταλάβετε  την στρατηγικότητα της θέσης και της αξίας του.

Info/Χρήσιμα τηλέφωνα
Κέντρο Υγείας Σίφνου: 2284031315
Λιμεναρχείο Σίφνου: 2284033617
Αστυνομία Σίφνου: 2284031210
Δήμος Σίφνου: 2284360300

 

 

 

Καλές διακοπές..

 

Related posts

Τραπεζάκια έξω: Γεύσεις και μυρωδιές παλιάς Αθήνας

Newsroom

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και του κοσμοπολίτικου στυλ

Newsroom

Μάταλα: Γνωστό και από τα παιδιά των Λουλουδιών

Newsroom