ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Άμπελος ΚυρίουΟρθοδοξία

Σήμερα γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

Σήμερα γιορτάζουμε την Κυριακή των Βαΐων

«Εσύ που ανήκεις;»

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης μάς καταγράφει μέσα στο Ευαγγέλιό του, ότι ο Ιησούς Χριστός έξι ημέρες πριν την εβραϊκή εορτή του Πάσχα βρέθηκε στη πόλη Βηθανία.

Εκεί ήταν και ο φίλος Του ο Λάζαρος τον οποίο είχε αναστήσει. Επίσης στο σπίτι που φιλοξενήθηκε ο Κύριος ήταν και η αδελφή του Λαζάρου η Μάρθα, η οποία βοηθούσε στην ετοιμασία του φαγητού. Εκεί ήταν και η Μαρία, η άλλη αδελφή του Λαζάρου, η οποία έπλυνε τα πόδια του Χριστού με ένα πανάκριβο μύρο, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Το σπίτι που βρίσκονται όπως μας πληροφορούν ο Ματθαίος  (ΚΣΤ΄6) και ο Μάρκος, (ΙΔ΄ 3) ήταν το σπίτι του Σίμωνος του Λεπρού.

Στο ίδιο ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Ευαγγελιστής Ιωάννης καταγράφει την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού μέσα στην Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ την ίδια στιγμή οι αρχειρείς, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι σκέπτονταν πώς θα σκοτώσουν όχι μόνο τον Χριστό, αλλά και τον Λάζαρο.

Αδελφοί μου,

Δύο αντίθετοι κόσμοι συναντώνται μέσα στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο ένας κόσμος είναι ο Ιησούς, οι μαθητές Του, ο Λάζαρος, οι αδελφές του. Ο άλλος κόσμος είναι ο Ιούδας, που επιτίθεται λεκτικά στην αδελφή του Λαζάρου, Μαρία, λέγοντάς της υποκριτικά ότι το μύρο είναι πανάκριβο και θα μπορούσε να το πουλήσει για να δώσει τα χρήματα στους φτωχούς που πεινούν.

Ακόμη στη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα πάλι συναντούμε δύο κόσμους: Στον ένα κόσμο, ο Ιησούς, οι μαθητές Του και ο λαός που τον επευφημεί. Στον άλλο κόσμο, οι γραμματείς και οι αρχιερείς που συσκέπτονται για το πώς θα Τον εξοντώσουν και θα Τον βγάλουν από την μέση, καθώς ο Ιησούς Χριστός πολύ τους ενοχλεί. Στο διάβα της ιστορίας οι δύο αυτοί κόσμοι πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν έως συντελείας.

Από τη μια πλευρά λοιπόν οι πιστοί, οι άνθρωποι που πίστεψαν και ακολούθησαν τον Ιησού Χριστό. Από την απέναντι πλευρά οι άπιστοι, οι άθεοι, οι υποκριτές, που πάντα τους ενοχλούσε και τους ενοχλεί έως και σήμερα ο Χριστός. Ο ένας κόσμος ακούει στο όνομα χριστιανοί και ο άλλος κόσμος στο όνομα αντίχριστοι. Ο ένας κόσμος προσκυνά τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό και ο άλλος κόσμος φερόμενος υπό πνευμάτων ακαθάρτων προσκυνά τον διάβολο.

Αυτό αδελφοί μου δεν βιώνουμε έως και σήμερα; Οι χριστιανοί μαζί με τον Ιησού Χριστό συγκεντρώνονται στους ιερούς ναούς του Θεού και τελούν τους κατανυκτικούς τους εσπερινούς. Ο άλλος κόσμος συγκεντρώνεται στους δρόμους και στις πλατείες για να προσκυνήσει τον καρνάβαλο και να διασκεδάσει μαζί του. Ο ένας κόσμος ζητά τον Ιησού Χριστό να είναι ο αρχηγός αυτού του Έθνους και ο άλλος κόσμος αγωνίζεται και παλεύει να Τον διώξει μέσα από την Βουλή, από το Ελληνικό Σύνταγμα και να μετατρέψει το κράτος μας σε ουδετερόθρησκο.

Ο ένας κόσμος θέλει ο Χριστός να βρίσκεται παντού και σε όλους τους χώρους μαθήσεως και εργασίας και ο άλλος κόσμος ζητά την αποβολή των αγίων εικόνων από όλα τα δημόσια κτίρια, νοσοκομεία, δικαστήρια, σχολεία, στρατό. Ο Χριστός ενοχλεί τον κόσμο της απάτης και της εκμετάλλευσης ακόμη και σήμερα. Ενοχλεί η αλήθεια, η αγάπη, η θυσία, η καθαρή ζωή, γι’ αυτό Τον Σταύρωσαν και Τον θανάτωσαν. Αλλά Εκείνος μετά τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ των νεκρών και συνεχίζει να ζει, γι’ αυτό τους ενοχλεί και σήμερα, διότι ζει και συναρπάζει χιλιάδες ψυχές νέων, μικρών και μεγάλων.

Νόμισαν οι εχθροί του Σταυρού, ότι τελείωσαν με τον Ιησού Χριστό όταν Τον είδαν να λέγει επάνω στο Σταυρό το «τετέλεσται». Πόσο έξω όμως έπεσαν… Διότι ο Χριστός ζει, σαγηνεύει με την ματιά Του, αφοπλίζει με τον λόγο Του, ανατρέπει με την όλη παρουσία Του, διότι είναι Θεός αληθινός εκ Θεού αληθινού. Ούτε ο Άδης δεν Τον νίκησε. Καταπάτησε με το θάνατό Του τον θάνατο και αναστήθηκε καταλύοντας το κράτος του εχθρού.

Αδελφοί μου, η σημερινή ευαγγελική περικοπή όχι μόνο διδάσκει, κυρίως μας προβληματίζει σαν σύνολο, αλλά και τον καθένα προσωπικά. Δύο κόσμοι που υπήρχαν από την εποχή του Χριστού, ακόμα παλεύουν μεταξύ τους, ο κόσμος του φωτός και ο κόσμος του σκότους. Αυτοί που αγάπησαν, αγαπούν και δίνουν και τη ζωή τους θυσιάζοντάς την για τον Ιησού Χριστό και οι άλλοι που ζητούν ξανά τον θάνατό Του και την απομάκρυνσή Του από τη ζωή μας.

Εσύ αδελφέ μου, σε ποιο κόσμο ανήκεις; Είσαι με τον Χριστό και την Εκκλησία Του ή ανήκεις σε εκείνους που Τον μισούν και Τον διώκουν; Ήλθε η ώρα και νυν εστί, όπως λέγει η Αγία Γραφή να δώσει ο καθένας από εμάς ξεκάθαρα την προσωπική του ομολογία. Ήλθε η ώρα να γίνουμε μάρτυρες Χριστού, δίδοντας με τον λόγο μας, με θάρρος καθημερινά την μαρτυρία μας για την πίστη σ’ Εκείνον.

Και ας γνωρίζουν όλοι ότι το φως νίκησε το σκοτάδι. Έτσι και σήμερα ο Χριστός θα νικήσει και θα συντρίψει κάθε εχθρό και πολέμιό Του, διότι εξήλθεν νικών και ίνα νικήσει όπως γράφει η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Αμήν. Γένοιτο.

 

 

 

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

Related posts

Οι αποκαλύψεις του Γέροντος Νεκταρίου για το σήμερα – Ομιλία Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης ( βίντεο )

Newsroom

Έρχομαι να σας ξυπνήσω, γιατί πολλοί από σας βρίσκονται σε βαθύ ύπνο

Newsroom

Όταν διαβάζεις πνευματικά Βιβλία μην σε πιάνει η βιασύνη

Newsroom