ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Σήμερα η Εκκλησία μας, Κυριακή των Μυροφόρων, τιμά τις μαθήτριες του Κυρίου

Σήμερα η Εκκλησία μας, Κυριακή των Μυροφόρων, τιμά τις μαθήτριες του Κυρίου

Κυριακή των Μυροφόρων, σήμερα και η ορθόδοξη Εκκλησιά τιμά τις μαθήτριες του Κυρίου, οι οποίες πρώτες πρωί πρωί της Κυριακής έζησαν το θαύμα της Αναστάσεως.

 

 

Επίσης, τιμούμε τους δύο νυχτερινούς μαθητές του Κυρίου τον Ιωσήφ τον από Αριμαθέας και τον Νικόδημο ευσχήμονα βουλευτή. Ο μεν πρώτος ζήτησε το σκήνωμα του Ιησού από τον Πιλάτο για να το ενταφιάσει. Ο δε δεύτερος έδωσε τον τάφο του για να εναποθέσουν το σεπτό σκήνωμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

 

Ακόμη , σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Τιμοθέου και Μαύρας, Διοδώρου και Ροδοπιανού διακόνων και του οσίου Πέτρου επισκόπου Άργους.

 

Το ζεύγος Τιμοθέου και Μαύρας δηλώνει και σήμερα την αξία της συζυγίας και της αφοσίωσης μεταξύ των συζύγων, που φθάνει μέχρι και το μαρτύριο, ένεκα της ομολογίας της αληθινής πίστεως.

Ο Τιμόθεος ήταν κληρικός και κλήθηκε από τον ηγεμόνα της Θηβαΐδος της Αιγύπτου να δώσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητά του και για τα βιβλία που μελετούσε. Για όλα αυτά βασανίστηκε υποδειγματικά, αφού ομολόγησε ότι τα ιερά βιβλία βοηθούν τον άνθρωπο, που τα μελετά με σεβασμό κι αγάπη, να προσκαλεί τους Αγγέλους σε βοήθεια στη ζωή του.

Στη συνέχεια, ο ηγεμόνας νόμιζε ότι με κολακείες θα έπειθε τη Μαύρα να θυσιάσει στα είδωλα και να παρακινήσει και το σύζυγό της Τιμόθεο. Αντίθετα, με θάρρος ομολόγησε κι εκείνη πίστη στον Αναστημένο Ιησού.

Τότε ο ηγεμόνας διέταξε να την βυθίσουν σε καυτό νερό και, επειδή δεν έπαθε τίποτε, της ζήτησε να του ρίξει λίγο νερό, για να διαπιστώσει και ο ίδιος ο ηγεμόνας τι συμβαίνει. Του άνοιξε όμως πληγές, με αποτέλεσμα να σταυρώσει τόσο την Μαύρα όσο και τον σύζυγό της Τιμόθεο. Τους κράτησε εννιά ημέρες επί του σταυρού.

Τη 10η ημέρα παρέδωσαν το πνεύμα τους, μένοντας στη συνείδηση της Εκκλησίας ως ήρωες της πίστεως και της ζωής, αλλά και της σταθερής συντροφικότητας των καλών συζύγων, που είναι μαζί και στα ευχάριστα και τα δυσάρεστα, μέχρι θανάτου, για την πίστη τους στον αληθινό Τριαδικό Θεό.

 

 

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related posts

Οι Χριστιανοί ορθόδοξοι έχουν ανάγκη κάποιο μοναστήρι να προσευχηθούν

Αυτό το Σάββατο 11 Απριλίου: Τιμάμε την ανάσταση του Λαζάρου -Ένα ακόμη θαύμα του Ιησού Χριστού

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης: Γιατί τόσες πυρκαγιές; – Που αποσκοπεί μια τέτοια καταστροφή