ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
MediaΤηλεόραση - Ραδιόφωνο

Σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου στις 22:00 το βράδυ, προβάλλεται στην ΕΡΤ1 η πολυβραβευμένη και κοσμογυρισμένη ταινία EL GRECO του Γιάννη Σμαραγδή.

Σήμερα, Τρίτη 23 Μαρτίου στις 22:00 το βράδυ, προβάλλεται στην ΕΡΤ1 η πολυβραβευμένη και κοσμογυρισμένη ταινία EL GRECO του Γιάννη Σμαραγδή.

Η ταινία αυτή είναι η επική ιστορία ενός ασυμβίβαστου Έλληνα καλλιτέχνη και πολεμιστή για την ελευθερία, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού στον κόσμο ως «Ελ Γκρέκο».

 

Τοποθετημένη στον 16ο αιώνα, η αναζήτηση του Ελ Γκρέκο για ελευθερία και αγάπη απλώνεται από τις αυλές της Κρήτης και της Βενετίας ως το Τολέδο της Ισπανίας. Εδώ έρχεται αντιμέτωπος με τον μεγαλύτερο εχθρό του, την Ιερά Εξέταση. Ανυποχώρητος στον αγώνα του κατά του κατεστημένου της εποχής του, η ιστορία του Ελ Γκρέκο είναι μια ιστορία σπάνιου ηρωισμού, προδοσίας, αγάπης και της δύναμης ενός άντρα να ξεπεράσει τη βαρβαρότητα και το σκοτάδι. Η δημιουργική πνοή και η επαναστατικότητα του Ελ Γκρέκο εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

Η ταινία κατατάχθηκε μέσα στις 5 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών (https://www.imdb.com/list/ls009669219/) καθώς και στις 10 καλύτερες ταινίες για μεγάλους ζωγράφους (http://cinepivates.gr/painter-movies-tribute/) γνώρισε μεγάλη επιτυχία εντός και εκτός της Ελλάδας, με πολλά βραβεία και πολλές επίσημες συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ παγκοσμίως.

 

Στην πρώτη προβολή της στην Ελλάδα την τίμησαν 1.200.000 θεατές, ένα ρεκόρ που παραμένει αξεπέραστο έως σήμερα.

 

Η ταινία που συμμετείχε επίσημα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο όπου θριάμβευσε και κατατάχτηκε πρώτη στην πεντάδα χρυσών ταινιών του Φεστιβάλ.

 

Το Βατικανό στη Ρώμη βράβευσε τον Γιάννη Σμαραγδή για την ταινία EL GRECO με το βραβείο Giuseppe Sciacca ως καλύτερο διεθνώς σκηνοθέτη εκείνης της χρονιάς.

 

Στην Ισπανία η διακεκριμένη ενδυματολόγος Lala Huete απέσπασε το Βραβείο GOYA για τα κοστούμια της ταινίας. 

 

Ο ηθοποιός Juan Diego Botto έλαβε το Πρώτο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Κάϊρο 2008.

Επίσης, απέσπασε τα παρακάτω 8 βραβεία στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2007:

*Καλύτερης Ταινίας

*Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιάννη Σμαραγδή

*Φωτογραφίας για τον Άρι Σταύρου

*Σκηνογραφίας για τον Δαμιανό Ζαρίφη

*Μουσικής Vangelis (Βαγγέλης Παπαθανασίου)

*Μοντάζ για τον Γιάννη Τσιτσόπουλο

*Ήχου για τον Μαρίνο Αθανασόπουλο

*Μακιγίαζ για την Αργυρώ Κουρουπού

Καθώς και το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την ΕΤΕΚΤ

 

Η πολυβραβευμένη ταινία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ εκτός του Τορόντο, όπως του Σάο Πάολο, του Καΐρου, της Γκουανταλαχάρα στο Μεξικό, του Pantalla Pinamar στην Αργεντινή μεταξύ άλλων.

 

 

Related posts

«ΣτΟργή»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της νέας κοινωνικής σειράς του ΣΚΑΪ σε σκηνοθεσία Όλγας Μαλέα

«Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ»: Τι θα δούμε από την Κυριακή 6 έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στις 21:00…

«Άγιος Παΐσιος – από τα φάρασα στον ουρανό»: Ο μικρός Αρσένιος ψελλίζει τις πρώτες προσευχές του – Τι θα δούμε στο επεισόδιο 5

Newsroom