ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Συναξάρι

Αγίο Όρος: Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων

Μοναστηριακές επισκέψεις: Ιερά Σκήτη Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους.

 

Η Σκήτη Αγίας Τριάδος, επονομαζόμενη Καυσοκαλυβίων, βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Αθωνικής χερσονήσου, σε περιοχή έντονα βραχώδη και επικλινή και σε 100 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα. Έχει μορφή οικισμού. Το Κυριακό κτίσθηκε το 1745 και τοιχογραφήθηκε στα τέλη του18ου αιώνα. Το συγκρότημα του Κυριακού περιλαμβάνει εκτός από το ναό της Αγίας Τριάδας, Τράπεζα και ξενώνα.

 

Εδώ μένει και ο Δικαίος της Σκήτης. Το όνομά της προέκυψε από τον μοναχό Μάξιμο τον Καυσοκαλύβη, ασκητή του 14ου αιώνα. Σήμερα τριάντα πέντε μοναχοί ζουν εκεί, ασχολούμενοι με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική , μικροτεχνία και παρασκευή θυμιάματος καθώς και με την κηπευτική και αλιεία. Ο οικισμός της Σκήτης Καυσοκαλυβίων περιλαμβάνει 35 κελλιά.

 

Διασώζεται η καλύβα του Αγίου Ακακίου, αρχών του 18ου αιώνα , με προσωπικά αντικείμενα. Οι γέροντες της σκήτης ασχολούνται με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική και με άλλα εργόχειρα.

Κατασκευάζουν εικόνες, σφραγίδες για τα πρόσφορα, κοχλιάρια, κομπολόγια, και κομβοσχοίνια.

Η βιβλιοθήκη περιέχει 23 κώδικες και εκατοντάδες έντυπα, άμφια, εικόνες και λείψανα αγίων. Είναι εξάρτημα της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

Related posts

Μοναστηριακός Τουρισμός: Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου

Σήμερα 25 Νοεμβρίου η εκκλησιά τιμάει τη Μεγαλομάρτυρα Αγία Αικατερίνη

Ο Ι. Ναός της Αγίας Φωτεινής διπλά στον αρχαίο ποταμό Ιλισσό