Σκόρδο : Γιατί ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως θαυματουργό «φάρμακο» για πολλές παθήσεις
Σκόρδο ο αφανιστής σημαντικών παθήσεων υπάρχει στο κήπο του σπιτιού μας και στα ράφια μας και και όμως δεν τον γνωρίζουμε!
Δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ. Οι περισσότεροι το περιφρονούν και όμως είναι θαυματουργό!
Αν θέλετε όμως να κάνετε μια αλλαγή στο σώμα σας προς το υγιέστερο, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε; Οι περισσότεροι από εσάς θα απαντήσουν με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως οτιδήποτε μη φυσικό, στο μέλλον μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τον οργανισμό σας.
Η φύση μας έχει δώσει πολλά φυσικά προϊόντα για τη βελτίωση της υγείας μας με τον πιο αξιόπιστο τρόπο. Γιατί λοιπόν να σπαταλάτε τα χρήματα και το χρόνο σας σε τεχνητά προϊόντα;
Διαβάστε τα οφέλη στη λίστα που ακολουθεί:
1) Το σκόρδο βοηθά στη μείωση διαφόρων τύπων βακτηριακών λοιμώξεων.
2) Ρίχνει την πίεση.
3) Αποτρέπει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.
4) Σκοτώνει τα κύτταρα που σχηματίζουν όγκους στον εγκέφαλο.
5) Δρα ως αντιπηκτικό.
6) Το σκόρδο δρα ως φυσικό αντιβιοτικό και έτσι είναι το ιδανικό «φάρμακο» για το κρύωμα.
7) Βοηθά στην ελαχιστοποίηση του πόνου του ήπατος και προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις.
8) Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης.
9) Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
10) Βοηθά στις διαταραχές που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα
Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει πιστεύεται ότι διαθέτει ισχυρή αντιγηραντική δράση και ότι προάγει τη μακροζωία.
-Κατά της φυματίωσης και του κοκίτη
Κατά της κόπωσης, βελτιώνει τη σωματική και την πνευματική απόδοση
Καθαρίζει τους πνεύμονες
Άλλες χρήσεις του σκόρδου
-Στην κτηνιατρική είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό κατά του μετεωρισμού (φουσκώματος των ζώων). Για την περίπτωση αυτή, σε ένα λίτρο γάλακτος κρύου διαλύουν ένα κεφάλι σκόρδου ωμού αφού το κοπανίσουν. Το παρασκεύασμα αυτό διατηρείται καλά κλειστό σε μπουκάλι, και όταν παλιώσει γίνεται πολύ αποτελεσματικό. Η δόση είναι για μεγάλα ζώα μισό λίτρο και για μικρά, ένα ποτήρι.
-Το σκόρδο αποτελεί βασικό στοιχείο στη μαγειρική πολλών χωρών. Χρησιμοποιείται σε ψητά, βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες και τουρσιά.
Παρασκευή – Δοσολογία
-Τρώτε μια σκελίδα σκόρδου τρεις φορές την ημέρα. Αν η οσμή δημιουργεί προβλήματα, χρησιμοποιήστε κάψουλες με έλαιο σκόρδου. Παίρνετε τρεις κάψουλες τη μέρα προληπτικά ή αυτή τη δόση τρεις φορές ημερησίως όταν εμφανιστεί κάποια λοίμωξη.
Παρασκευή αντισηπτικού
Βάζουμε 25 σκελίδες σκόρδου σε 200 γρ. οινόπνευμα 90 βαθμών. Από αυτό, 25 σταγόνες σε ένα λίτρο ξίδι δίνουν ένα καλό αντισηπτικό.
Για το άσθμα
Το πίνουμε ως αφέψημα ζεστό μαζί με γάλα (είναι αποχρεμπτικό).
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το σκόρδο
-Από την αρχαιότητα ακόμη, χρησιμοποιούσαν το σκόρδο στην παρασκευή εδεσμάτων, καθώς ταιριάζει με κρέατα, λαχανικά αλλά και με ψάρι ενώ αρωμάτιζαν με αυτό βούτυρο, ξίδι και αλάτι (σκορδάλατα).
-Για να απολαμβάνουμε το σκόρδο χωρίς να φοβόμαστε την έντονη οσμή που αυτό αφήνει στο στόμα, πρέπει να αφαιρούμε την πράσινη φύτρα του. Ακόμη, μετά το φαγητό μασάμε λίγα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, δυόσμου ή κόκκους καφέ.
-Για τις μικροβιακές λοιμώξεις, συνδυάζεται καλά με την Εχινάκεια.
-Η Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη του Μέριλαντ περιέχει περίπου 125 επιστημονικές εκθέσεις σχετικές με το σκόρδο, δημοσιευμένες από το 1983.
– Οι Ολυμπιονίκες στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν σκόρδο πριν από κάθε αγώνα.
-Ο Δρ Άλμπερτ Σβάιτσερ χρησιμοποιούσε σκόρδο για να θεραπεύσει στην Αφρική αμοιβαία δυσεντερία και σαν αντισηπτικό ώστε να παρεμποδίσει την γάγγραινα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
– O πρώτος που σημείωσε την αντιβιοτική δράση του σκόρδου ήταν ο Λουί Παστέρ το 1858.
-Στην αρχαιότητα απαγόρευαν την είσοδο σε θέατρα ή συναθροίσεις σε όσους είχαν φάει σκόρδο.
-Αντί να φάτε τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, είναι προτιμότερο να τις ψιλοκόψετε ή να τις χτυπήσετε στο γουδί προτού τις καταναλώσετε, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry». Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνονται και γίνονται πιο δραστικές οι ευεργετικές ουσίες του.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βρετανοί γιατροί που θεράπευαν τα τραύματα της μάχης με σκόρδο ανέφεραν πλήρη επιτυχία σε περιπτώσεις σηπτικής δηλητηρίασης και γάγγραινας και ονομάστηκε από την κυβέρνηση της Ρωσίας, ρωσική πενικιλίνη όταν ξέμεινε από αντιβιοτικά.
-Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 4 σκελίδων σκόρδου την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών.
-Μελέτες που διεξήχθησαν σε εργαζόμενους που είχαν εκτεθεί σε μόλυβδο π.χ. εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο μπαταριών, αποκάλυψε ότι η κατανάλωση σκόρδου κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των βαρέων μετάλλων στον οργανισμό τους, μέχρι και 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους πονοκεφάλους και λιγότερες απουσίες λόγω ασθενείας.
-Στην αρχή του αιώνα οι αλοιφές, οι κομπρέσες και τα εισπνεόμενα φάρμακα από σκόρδο ήταν το πλέον προτιμότερο φάρμακο κατά της φυματίωσης.
-Τρεις σκελίδες σκόρδου την ημέρα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης κατά 10-15%.
-Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Nutrition and Cancer» το 2010 έδειξε ότι η αλισίνη που περιέχεται στις φρέσκες σκελίδες σκόρδου μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα του παχύ εντέρου. Επιπλέον, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Leukemia Research» ανέφερε ότι η αλισίνη μπορεί να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα στο μαστό, την ουροδόχο κύστη, το παχύ έντερο, το ήπαρ, τον προστάτη, το λεμφικό σύστημα και το δέρμα.
-Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τα Οφέλη του Σκόρδου στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που λάμβαναν συμπλήρωμα αλισίνης ημερησίως για 90 ημέρες είχαν σχεδόν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κρυολόγημα το χειμώνα σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.
– Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Natural History, για να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με λεμόνι ή τα πλένουμε με κρύο νερό, τρίβοντάς τα συνέχεια με αλάτι, ενώ στο τέλος τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι.
Προφυλάξεις
Η κατανάλωση του σκόρδου πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφευχθούν πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες στον οργανισμό.
-Η υπερβολική χρήση ωμού σκόρδου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό, ρέψιμο, φούσκωμα, δυσοσμία στόματος, να καταστρέψει τα ωφέλημα βακτήρια του πεπτικού συστήματος, να προκαλέσει καψίματα και φλεγμονές στο έντερο και στο στομάχι, να δημιουργήσει έλκος στομάχου, να δημιουργήσει τοξικότητα και διόγκωση στο συκώτι και ναυτία.
– Σε υπερβολικές ποσότητες, το σκόρδο μπορεί να γίνει επιβλαβές για τα νεφρά και να καταστρέψει τα κύτταρα του αίματος.
-Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, καθώς και όσοι έχουν αναιμία, πρέπει να ελέγχουν τις ποσότητες σκόρδου που καταναλώνουν.
-Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν εξανθήματα, πυρετό ή πονοκεφάλους.
-Μπορεί να προκαλέσει άσθμα και να προκαλέσει φλεγμονές και καψίματα στις βλεννογόνες μεμβράνες επαλείφοντας τον λάρυγγα.
– Υπερβολική κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να αναστείλει την παραγωγή σπέρματος και μπορεί να προκαλέσει προσωρινή στείρωση. Όμως, σε φυσιολογικές ποσότητες προωθεί την σπερματογένεση.
Αν επιλέξετε να πάρετε το σκόρδο για τη θεραπεία, φροντίστε να το λιώσετε και αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αυτό είναι ο χρόνος που απαιτείται για να απελευθερώσει το ένζυμο – allinase – που παράγει τις αντικαρκινικές ενώσεις. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το λιωμένο σκόρδο για τους ασθενείς του σε μεγάλες ποσότητες για να θεραπεύσει τον καρκίνο τους. Ήξερε τότε…
www.greekaffair.gr