ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«Σκοτάδι στο βάθος της διαπραγμάτευσης»για Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ«Δεν υπάρχουν προθεσμίες»

«Σκοτάδι στο βάθος της διαπραγμάτευσης»για Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ«Δεν υπάρχουν προθεσμίες»

 

Δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής δυνατότητα του Αλέξη Τσίπρα να περάσει στην Ελλάδα συνθέτη ονομασία στην συμφωνία με τα Σκόπια που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» χωρίς να έχουν λυθεί πρώτα τα ζητήματα με κορυφαίο αυτό του αλυτρωτικού Συντάγματος.

Τα χθεσινά συλλαλητήρια σε 23 πόλεις ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος και τα γιγαντιαία συλλαλητήρια που έπονται, της Αθήνας και της Θεσσαλονικης αλλά και η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης στην Βορεία Ελλάδα (σε ορισμένους νομούς φτάνει τις 20 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) είναι τα βασικά σημεία που «αναχαιτίζουν» την βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία. 

Πριν από λίγο το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν προθεσμίες» παραδεχόμενος ότι πολύ δύσκολα θα περάσει από τον ελληνικό λαό μια τέτοια συμφωνία.

Δήλωσε επίσης σήμερα πως η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα, ο Ζάεφ τόνισε ότι το τηλέφωνο θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», (σ.σ. Παρασκευή 8/6/2018) δήλωσε αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθηνα και ελπίζω θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Οπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της Ε.Ε. (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ.

ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Προέχει η ποιότητα της συμφωνίας, όχι οι προθεσμίες»

Μέσω ανακοίνωσής του το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων γνωστοποιεί ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Σκοπιανού με την κατάληξη σε συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν ελιγμό καθώς τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία  και θέτουν πάνω στο τραπέζι την καλύτερη επεξεργασία του κειμένου για να έχουμε μια βιώσιμη λύση.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στην ανακοίνωσή του κάνει σαφές ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που αφορά στο ονοματολογικό.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως πιο σημαντική απ’ όλα είναι η ποιότητα της συμφωνίας και όχι το χρονικό περιθώριο.

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της πΓΔΜ και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Related posts

Ελαιόλαδο: 11 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Newsroom

Νέα αναστολή για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων

Newsroom

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κολοσσιαίο κοίτασμα στο «Οικόπεδο 11» δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις της Total – Tρισ. δολ. η αξία του φ.α.

Newsroom