Κοινοποιείστε το άρθρο

Σκρέκας: «O ΕΦΚ στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη»

«Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ο ΕΦΚ είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε: «η αύξηση είναι, πράγματι, πάρα πολύ μεγάλη διαμήνυσε στην εκπομπή Τώρα ό,τι Συμβαίνει του Open ο Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, οι νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

«Η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι περνάνε τις επιδοτήσεις εκεί όπου έχει μετρηθεί η κατανάλωση ενέργειας, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας και παραδέχτηκε ότι, όντως, οι περισσότεροι καταναλωτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ύψος της επιδότησης.

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς βιώνουμε ιστορικά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στην ηλεκτρική ενέργεια και μία από τις υψηλότερες τιμές στο βαρέλι πετρέλαιο την τελευταία 20ετία.

Μαίνεται μία τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση που προκαλεί πιέσεις στις τιμές ενέργειας και σε προϊόντα. Όπως καταλαβαίνετε η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά όσον αφορά στη συνδιαμόρφωση των διεθνών τιμών ενέργειας, δεν είμαστε παραγωγός χώρα Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε ως κυβέρνηση, και το έχουμε κάνει είναι να στηρίξουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου και το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης μέσα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, στο μέτρο του δυνατού», ανέφερε.

Εκτός από τα 2 δις που εξήγγειλε η κυβέρνηση και, όπως φαίνεται, δεν είναι αρκετά, μπορεί αυτό το κόστος να καλυφθεί με άλλους τρόπους, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης; «Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ο ΕΦΚ είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός και συνέχισε: «η αύξηση είναι, πράγματι, πάρα πολύ μεγάλη.

Στα διεθνή χρηματιστήρια είναι πέντε φορές πιο υψηλή σε σχέση με την αντίστοιχη πέρυσι. Η δέσμευση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει δώσει την κατεύθυνση ότι καταρχήν πρέπει να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, τους πιο ευάλωτους και τις επιχειρήσεις. Άρα όσο διαρκεί η κρίση δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο μέτρο του δυνατού.

Η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μας μεγέθη δίνει τα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μεταξύ των 27 κρατών – μελών. Στο τελευταίο συμβούλιο υπουργών ενέργειας ζήτησα να δημιουργηθεί ένας κεντρικός μηχανισμός, ένα ευρωπαϊκό ταμείο με 100 δις ευρώ που θα προέρχονται από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων. Την πρώτη κατάθεση πρότασης την πραγματοποιήσαμε τον προηγούμενο Οκτώβριο».

80% πιστωτικοί λογαριασμοί στις επιχειρήσεις

Ο Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε ειδικά και στις επιχειρήσεις, για τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να τυπώνονται πιστωτικοί λογαριασμοί της ΔΕΗ. «Κάποιες επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα θα πάρουν, το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής  ως πιστωτικό λογαριασμό στις επόμενες λίγες ημέρες. Τα αρνητικά ποσά στους λογαριασμούς θα συμψηφιστούν με τους επόμενους, δεν θα πάρουν λεφτά στο χέρι», είπε.

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του έθνος & open tv

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο