ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Σκύρος: Ανακαλύψτε το νησί της καλής ζωής

Σκύρος:Ανακαλύψτε το νησί της καλής ζωής και των ήρεμων διακοπών και βρείτε τα μυστικά του.

Μπορεί να μην είναι το πρώτο νησί που σκέφτεστε για τις διακοπές σας, ωστόσο είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που λίγοι το γνωρίζουν. Ένα νησί στις Σποράδες με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολλές μοναδικότητες: το μικρό σκυριανό αλογάκι που θα δείτε μόνο εδώ και που μοιάζει σαν να δραπέτευσε από τη ζωφόρο του Παρθενώνα! Τα σκυριανά σκαλιστά έπιπλα και κεραμικά. Οι άφθονοι φρέσκοι και φθηνοί αστακοί του νησιού που στολίζουν το πιάτο σας. Παραλίες για κάθε γούστο. Και μια Χώρα που βάζει τα καλά της το βράδυ, για να σας διασκεδάσει. Διακοπές σε έναν τόπο με φόντο το Αιγαίο που τα έχει όλα. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε τη Σκύρο;

Αξίζει να δείτε στη Σκύρο

Τα δικά μας πόνι: σκυριανά αλογάκια

Θα τα δείτε να τρέχουν ελεύθερα στο οροπέδιο Άρι. Να βόσκουν ήρεμα μέσα σε αγροκτήματα. Η ιστορία της καταγωγής τους είναι συναρπαστική. Μια θεωρία λέει ότι είναι απόγονοι μιας φυλής αλόγων που ήταν γνωστή στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι τα σπάνια, λιλιπούτεια σκυριανά αλογάκια –και με λίγη τύχη τα παιδιά σας θα γίνουν οι περήφανοι ιππείς τους.

Ταξίδι στα στενά της Χώρας

Αντικρίζει το Αιγαίο κτισμένη πάνω στο λόφο του κάστρου. Στην κορυφή της, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Περπατήστε την και θα σας αποκαλυφθεί: σπίτια που αγκαλιάζουν το ένα το άλλο, γιασεμιά στα σοκάκια. Κρυφοκοιτάξτε μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα: σαλόνια στολισμένα με τα περίφημα σκυριανά σκαλιστά έπιπλα, μπαούλα, μπακίρια και κεραμικά, που όμοιά τους μπορείτε να αγοράσετε ή να θαυμάσετε στα λαογραφικά μουσεία. Από την πλατεία με το άγαλμα του Βρετανού φιλέλληνα Ρούπερτ Μπρουκ θα απολαύσετε ένα αληθινό υπερθέαμα. Από τέτοιου είδους βίγλες παρατηρούσαν άλλοτε το πέλαγος και εντόπιζαν τους πειρατές. Σήμερα θα δείτε μόνο τα σκάφη αναψυχής να πλέουν ειρηνικά στα ήρεμα νερά του Αιγαίου.

Ο γύρος του νησιού σε 80 λεπτά

Αν βάλετε στοίχημα, θα κερδίσετε. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Σκύρου σε λιγότερο από μιάμιση ώρα! Οδηγήστε από το λιμάνι προς τα Μαγαζιά, τη μεγάλη και πολύ δημοφιλή αμμώδη παραλία της Σκύρου, και ύστερα προς την ενδοχώρα και το πευκόφυτο τμήμα του νησιού. Με παρακάμψεις θα ανακαλύψετε γραφικές παραλίες για μπάνιο, όπως την Κυρά Παναγιά, την Ατσίτσα, τον Άγιο Πέτρο, την Αγαλίπα. Από τη θέση Μάρμαρο, με το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, θα θαυμάσετε «αεροπλανική» θέα στον όρμο του Πεύκου και θα επιστρέψετε στην αφετηρία σας. Κερδίσατε το στοίχημα και χίλιες δυο όμορφες εικόνες.

Διασκέδαση στη Χώρα της Σκύρου

Το βράδυ όλη η Σκύρος περνάει από τη Μεγάλη Στράτα, το κεντρικό καλντερίμι που ξεκινά από την πλατεία και καταλήγει στο ύψος του μνημείου Μπρουκ. Διακοπές στα καφενεδάκια με έντεχνη μουσική, cocktail bars, εστιατόρια και μαγαζάκια με σουβενίρ, αλλά και περίτεχνα σκυριανά κεραμικά, υφαντά και σκαλιστά έπιπλα… Όταν κλείσουν, το κέφι στη Χώρα ανάβει.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Σκύρου

Το Μανιτάρι του βράχου

Στο απόκοσμο τοπίο της περιοχής Πουριά, εκεί όπου υπήρχε παραθαλάσσιο αρχαίο λατομείο, θα θαυμάσετε ένα παράξενο βραχώδη σχηματισμό που ξεπετάγεται από τη γη: το «Μανιτάρι».

Οι αστακοί

Χρόνια ολόκληρα η Σκύρος φημίζεται για τους φρέσκους και φθηνούς αστακούς της. Διαλέξτε αυτόν που θέλετε και απολαύστε τον στο πιάτο.

Πανσέληνος στα Μαγαζιά

Το μεγάλο αυγουστιάτικο φεγγάρι ξυπνά τις αισθήσεις. Απολαύστε το ολόγιομο φεγγάρι από τον παραλιακό πεζόδρομο που περνάει πάνω από την παραλία Μαγαζιά. Η μαγεία της φύσης και του ελληνικού καλοκαιριού μπροστά σας!

Τα σοκάκια 

Τα δαιδαλώδη σοκάκια της Σκύρου μοιάζουν με αρτηρίες που οδηγούν στα πιο αξιοσημείωτα σποτ της Χώρας. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Χώρας (από εδώ και πέρα απαγορεύεται η κίνηση των αυτοκινήτων) άρχισε να ανηφορίζεις, περνώντας μπροστά από μαγαζιά και εκκλησάκια. Όσο ο δρόμος γίνεται πιο ανηφορικός ίσως αρχίσεις να νιώθεις πως έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου. Στην ουσία όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο κάστρο και έπειτα πίσω, κάτω στην πόλη. Για να κάνεις τη βόλτα σου πιο γλυκιά, απόλαυσε ένα παγωτό ανεβαίνοντας και αγόρασε ένα βάζο ντόπιο, θυμαρίσιο μέλι επιστρέφοντας στη Χώρα.

Μια ματιά σε Σκυριανό σπίτι 

Θα έχεις δει τα χειροποίητα κεραμικά και τις ξύλινες, παραδοσιακές λεπτοδουλεμένες καρέκλες, όμως ο καλύτερος τρόπος όμως για να καταλάβεις τη θέση τους στην Σκυριανή παράδοση είναι να παρατηρήσεις προσεκτικά το εσωτερικό ενός σπιτιού στην Άνω Πόλη. Ευτυχώς οι ντόπιοι είναι πάντα πρόθυμοι να δείξουν στους επισκέπτες τα σπίτια τους με τα μικροσκοπικά, περίτεχνα σκαλισμένα έπιπλα, τα τζάκια και τα κεραμικά πιάτα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Μην ξεχάσεις ακόμα να ψάξεις να βρεις χειροποίητα υφαντά (μέρος της προίκας των κοριτσιών της Σκύρου) και τα κρεβάτια που ήταν χτισμένα σε εξώστη επάνω από το σαλόνι, γνωστά με την ονομασία «σφα».

Κάστρο και Μοναστήρι 

Το Βυζαντινό Κάστρο και το ακόμα παλιότερο μοναστήρι είναι τα «στολίδια» της Χώρας. Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου είσαι στην είσοδο της Μονής Αγίου Γεωργίου, η οποία χρονολογείται τον 10ο περίπου αιώνα, και είναι μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος. Η μεγαλύτερη εκκλησία έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 17ου αιώνα, όπως αναγράφεται σε επιγραφή του επιβλητικού καμπαναριού. Προτού να συνεχίσεις τη διαδρομή σου προς το κάστρο μπες και θαύμασε τις πανέμορφες τοιχογραφίες και το εντυπωσιακό εικονοστάσι. Ανηφορίζοντας λίγο ακόμα θα βρεις αναλυτικές επεξηγηματικές ταμπέλες δίπλα στα ερείπια του κάστρου, άρα δε θα χρειαστείς ξεναγό. Η απόλυτη ανταμοιβή σου από εδώ πάνω θα είναι η πανοραμική θέα της Σκύρου και της θάλασσας.

Πλατεία Μπρουκ 

Οι ντόπιοι την ονομάζουν Μπρουκ, αλλιώς λέγεται και Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης. Θα τη συναντήσεις ακριβώς κάτω από το κάστρο, στη βορεινή πλευρά της Χώρας. Έχει θαυμάσια θέα στην παραλία και το σήμα κατατεθέν της είναι το μπρούντζινο άγαλμα γυμνού άντρα, αφιερωμένο στον βρετανό ποιητή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Rupert Brooke, ο οποίος απεβίωσε στη Σκύρο το 1915. Από εδώ ξεκινάει ένα μεγάλο πλίνθινο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία. Αν έχεις χρόνο, ακολούθησέ το!

Μουσεία 

Μη βιάζεσαι να πας για βουτιές, κάνε πρώτα μια επίσκεψη στα δύο μουσεία της Σκύρου. Το ένα είναι το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς (κατοικία του Μανώλη Φαλτάιτς τον 19ο αιώνα), το οποίο διαθέτει μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων του σκυριανού νοικοκυριού από το παρελθόν, όπως παραδοσιακές στολές, χάρτες, χειρόγραφα και φωτογραφίες σε σέπια. Το άλλο είναι το μικρό, αλλά πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, με τη συλλογή του από αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στη Σκύρο, όπως κεραμικά αγγεία από τον προϊστορικό οικισμό του Παλαμαρίου (2800-1900 π.Χ.) στα βόρεια του νησιού.

Μαγαζιά

Μετά την περιήγησή σου στο κάστρο και τα μουσεία αξίζεις βουτιά και χαλάρωση στην παραλία. Συνεχίζοντας τα σκαλιά προς τη θάλασσα, θα φτάσεις στην περιοχή Μαγαζιά- μια μεγάλη παραλία με ταβέρνες, beach bars και ομπρέλες-ξαπλώστρες. Εδώ μπορείς να δειπνήσεις ή αν προτιμάς, να γυρίσεις στη Χώρα ανεβαίνοντας πάλι τα σκαλιά ή με το λεωφορείο.

  • Πώς να φτάσεις εκεί

  • Πότε να πας

  • Διάρκεια

Προς Χώρα

Από το αεροδρόμιο:

  • Με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο: 13.6χλμ. (20 λεπτά). Υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Από Λινάρια (λιμάνι Σκύρου):

  • Με αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο: 9χλμ. (20 λεπτά)

Προς Σκύρο 

  • Με αεροπλάνο από Αθήνα: (40 λεπτά)
  • Με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από Αθήνα προς Κύμη: (160 χλμ., 2 ώρες και 40 λεπτά) και μετά ferry προς Λινάρια (1 ώρα και 40 λεπτά)
  • Εισιτήρια ferry και δρομολόγια

Related posts

Ξάνθη: Περπατώντας στα θρακιώτικα λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων

Newsroom

Λειψοί: Διακοπές με αιγαιοπελαγίτικο χρώμα

Newsroom

Σκιάθος: Διακοπές στην απόλυτη φύση

Newsroom