ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

«ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

 

Η νέα παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου «Οίστρος» είναι μια θεατρική διασκευή του graphic novel του Darryl Cunningham «Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία».

Θα ανεβεί στο Σύγχρονο Θέατρο, τον Ιανουάριο του 2018, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακη. Οκτώ ηθοποιοί αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν στη σκηνή ένα graphic novel που εστιάζει στον πυρήνα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«ΣΟΥΠΕΡΚΡΑΧ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία»

Το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ξεδιπλώνεται με κατανοητό τρόπο και παράλληλα πλαισιώνεται από μια φιλοσοφική συζήτηση γύρω από τις υπάρχουσες πολιτικοοικονομικές θεωρίες, τις ιδεολογίες και το σκηνικό μέσα στο οποίο διαβιούμε το παρόν μας. Κεντρικός άξονας, η φιλελεύθερη πολιτική ιδεολογία που ανέπτυξε η Άυν Ραντ, η οποία υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν, του κεντρικού τραπεζίτη των Η.Π.Α. για 3 δεκαετίες.  Ζούμε στην εποχή του Εγωισμού και του ατομικισμού. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσουμε κουβαλώντας αυτές τις αποσκευές, κυλώντας ο καθένας σαν άλλος Σίσυφος τη δική του πέτρα της δυστυχίας;

Μηδενισμός, εγωισμός, διαφθορά, βαθύπλουτοι και πένητες, εταιρείες, κολεκτίβες, χρηματιστές, τράπεζες, καπιταλισμός. Προοδευτικοί και συντηρητικοί καλούνται να βρουν λύσεις, να κινήσουν τον κόσμο και την ιστορία προς την κατεύθυνση που επιθυμούν.

Ποια είναι η ψυχολογική βάση των πολιτικών μας επιλογών; Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε πως τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν λειτουργούν αποτελεσματικά;

Αποφεύγοντας τον καταγγελτικό λόγο και εστιάζοντας στη θεατρική δράση, χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές που παραπέμπουν στην αισθητική των graphic novels, παίζοντας με το φως και τη σκιά, εντάσσοντας στοιχεία του σωματικού θεάτρου, η παράσταση  μιλάει με ευφάνταστο αλλά συνάμα ουσιαστικό τρόπο για τη θέση του καθενός μας μέσα στο πολιτικοοικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. που ούτως ή άλλως διαμορφώνεται, άλλοτε με τη συμμετοχή μας και άλλοτε ερήμην μας.

Στην παράσταση θα ακούγονται ζωντανά, τραγούδια από τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη. Πρόκειται για έναν  δίσκο – σταθμό της δεκαετίας του ’70, αποτελούμενο από τραγούδια που μιλούν για τον πυρήνα της πολιτικής και της οικονομίας, ξεφεύγοντας από το κλασικό μοντέλο του πολιτικού και στρατευμένου τραγουδιού. Με αυτήν την έννοια, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον λόγο του Cunningham, που περιγράφει τη σύγχρονη πραγματικότητα και παίρνει θέση χωρίς ίχνος διδακτισμού και πολιτικής προπαγάνδας.

Η παράστασή μας ξεκινάει από τα γεγονότα του άμεσου παρελθόντος του Κραχ του 2008 στην Αμερική, για να μιλήσει για το σήμερα και να ανοίξει μια συζήτηση για το αύριο.  

Παράγωγα, swaps, αξιόγραφα, CDS, CDO, συστημικό ρίσκο, options, futures, υποθήκες, ομόλογα, επιτόκια, collaterals, οίκοι αξιολόγησης… Οικονομικοί όροι που μπορεί να τους έχουμε ακουστά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθώς μονοπωλούν την πολιτικοοικονομική συζήτηση για τα αίτια της κρίσης τα τελευταία χρόνια. Ας μιλήσουμε για όλα αυτά με απλό και όχι απλοϊκό τρόπο και στιγμιότυπα βγαλμένα από την πιο εξωφρενική κωμωδία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή – Προσαρμογή: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος

Σκηνοθεσία: Μαργαρίτα Καστρινού – Γιάννης Μιχαλόπουλος  

Μετάφραση : Αβραάμ Κάουα

Σκηνικά-κοστούμια: Ξανθή Κόντου

Επιμέλεια κίνησης: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Μουσική διδασκαλία: Μιχάλης Ψύρρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Γιαννακοπούλου

Διεύθυνση παραγωγής: Ειρήνη Κατσάνη

Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Φιλοπούλου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αγλαΐα Παγώνα

Παίζουν: Νικήτας Αναστόπουλος, Ευαγγελία Αστρίδου, Νίκη Καράλη, Μαργαρίτα Καστρινού, Ίρις Κατσούλα, Γιάννης Μιχαλόπουλος,  Γιώργος Τζαβάρας, Άρης Ηλίας Τοπάλογλου

 

  • Το graphic novel του Darryl Cunningham «Σούπερκραχ – Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ σε μετάφραση Αβραάμ Κάουα.

 

  • Η Εταιρεία θεάτρου Οίστρος θα ήθελε να ευχαριστήσει την οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη για την ευγενική παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης της μουσικής από τον δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας».

Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος – Ταυτότητα

http://www.oistros.net/


       Η Εταιρεία Θεάτρου «Οίστρος» συστάθηκε το 2010 με αφορμή την παράσταση του Νίκου Τσιφόρου «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», η οποία παρουσιάστηκε στο Studio Μαυρομιχάλη τη θεατρική σαιζόν 2010-11 και σε περιοδεία το ίδιο καλοκαίρι.

Τη θεατρική σαιζόν 2011-12 παρουσίασε «Το Πηγάδι των Αγίων» του John Millington Synge στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Τη  θεατρική σαιζόν 2013 -2014 παρουσίασε την «Ερυθρά Νήσο» του Μ. Bulgakov  στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και στη συνέχεια στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού και  στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας  στα πλαίσια του προγράμματος «Θέατρο για Εφήβους » του Δήμου Καλλιθέας.

Τη θεατρική σαιζόν 2015-2016 παρουσίασε την παράσταση «Ζακ ή η υπακοή» του Ε. Ionesco – την πρώτη 3D θεατρική παράσταση στην Ελλάδα – στην κινηματογραφική αίθουσα του ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Βασικοί συντελεστές της είναι ο Γιάννης Μιχαλόπουλος και η Μαργαρίτα Καστρινού. Έχοντας κοινούς κώδικες και αναφορές και έχοντας συνεργαστεί από το 2007 σε διάφορες παραγωγές, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη συγκεκριμένη ομάδα με σκοπό τη συσπείρωση νέων καλλιτεχνών και τον πειραματισμό πάνω σε διαφορετικά είδη θεάτρου.

Η ομάδα δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από κάποιον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

 

Related posts

Νέες εξαιρέσεις στο πρόστιμο ανεμβολιάστων πολιτών θέτει η κυβέρνηση

Newsroom

Κώστας Καραμανλής: Θα ανακοινώσει «Νέες δίοδοι για τουρίστες μόνο με δειγματοληπτικά τεστ»

Newsroom

Το σεξ στη ζωή μας

Newsroom