ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

Σπάνιες αρχαιότητες που μαρτυρούν την αίγλη της Μυκηναϊκής Εποχής στις Κυκλάδες, που επιβεβαιώνουν εικόνες και αφηγήσεις του Ομήρου στα έπη του

Σπάνιες αρχαιότητες που μαρτυρούν την αίγλη της Μυκηναϊκής Εποχής στις Κυκλάδες, που επιβεβαιώνουν εικόνες και αφηγήσεις του Ομήρου στα έπη του

Πήλινο θήλαστρο. Μύκονος, β΄ μισό 14ου αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

 

Ο κόσμος του Ομήρου στη Μύκονο -Η έκθεση του ΠΙΟΠ για τις Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή Εποχή

 

Σπάνιες αρχαιότητες που μαρτυρούν την αίγλη της Μυκηναϊκής Εποχής στις Κυκλάδες, που επιβεβαιώνουν εικόνες και αφηγήσεις του Ομήρου στα έπη του, που φέρνουν στο φως στιγμιότυπα ζωής, θριάμβου και θανάτου της εποχής περιλαμβάνει η έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή Εποχή», που κάνει τώρα σταθμό στη Μύκονο.

Ειδώλιο ανδρικής μορφής. Μήλος, β΄ μισό 14ου αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Η έκθεση, που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ρίχνει φως σε άγνωστες όψεις του κυκλαδικού παρελθόντος: εκατόν πενήντα επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων

Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες ξεδιπλώνονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος. Αναδεικνύονται έτσι όψεις της θαυμαστής παρακαταθήκης των Μυκηναίων, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Χρυσά ελάσματα σε μορφή ταυροκεφαλής. Νάξος, 12ος – αρχές 11ου αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ευρήματα του σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μικρών διαστάσεων μνημείο, το οποίο υπήρξε και η αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης, αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ερευνήθηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Πρόκειται για έναν από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Τα ευρήματά του (αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα) αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τις ταφικές πρακτικές, την κοινωνική οργάνωση και την τέχνη στις Κυκλάδες των τελευταίων αιώνων της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Εγχάρακτο πλακίδιο με πάλη λιονταριού με γρύπα. Δήλος, 14ος-13ος αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

Στην έκθεση στη Μύκονο παρουσιάζονται, επίσης, ευρήματα από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο στα Αγγελικά της Μυκόνου (14ος-13ος αι. π.Χ), κοντά στη σημερινή Χώρα. Αγγεία, σφραγιδόλιθοι και χάντρες, ορισμένα εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, διακρίνονται για την ομοιότητά τους με τα ευρήματα από τον θολωτό τάφο της Αγίας Θέκλας και συμπληρώνουν την εικόνα για τα «αριστοκρατικά» γένη των Κυκλάδων.

Εκτός από την Τήνο και τη Μύκονο, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αποκτά πληρέστερη εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες.

Υδρία με πλαστικά φίδια. Νάξος, 12ος – αρχές 11ου αι. π.Χ. © Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Κ. Ξενικάκης

 

Info: «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή»

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Διάρκεια: 22 Ιουλίου 2020-31 Οκτωβρίου 2020

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 09:00-16:00

Παρασκευή και Σάββατο 08:30-20:00

 

Related posts

Η απάντηση του «Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου ΄΄Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» στην επιτροπή του «Ελλάδα 2021»

Newsroom

Πόλος έλξης και φέτος η αναβίωση του «Καραγκούνικου Γάμου» στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Newsroom

Χρυσοποίκιλτοι κεντητοί επιτάφιοι στα Ιωάννινα

Newsroom