Κοινοποιείστε το άρθρο

Σπατάλη τροφίμων: Πέντε πράγματα που μας έμαθε η μαμά μας

Είναι η πρώτη δασκάλα που είχες ποτέ… Αυτή που σου έμαθε να ξεχωρίζεις το σωστό και το λάθος, αυτή που σε παρηγόρησε αμέτρητες φορές, αυτή που δεν σταμάτησε ποτέ να σου δίνει μαθήματα ζωής, ακόμα και όταν δεν τα ζήτησες! Κι αν η μαμά σου μοιάζει με τη δική μας, σίγουρα θα σου έλεγε να «αδειάσεις» το πιάτο σου πριν σηκωθείς απ’ το τραπέζι, επειδή «το φαγητό δεν είναι για πέταμα».

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, την Κυριακή 9 Μαΐου, βρίσκουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε και να μοιραστούμε αμέτρητες ιστορίες για τη σοφία και την υπομονή των μαμάδων μας! Φτιάχνουμε μια λίστα με όλα τα πολύτιμα πράγματα που μας έμαθαν μέσα στα χρόνια, ανάμεσα τους και όλα όσα μοιράστηκαν μαζί μας ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, για το καλό των ανθρώπων και του πλανήτη.

  1. Οργάνωσε το ψυγείο (και την κουζίνα σου)

Το ψυγείο της μαμάς είναι πάντοτε οργανωμένο στην εντέλεια, όπως φυσικά οι ντουλάπες της και το υπόλοιπο σπίτι. Ξέρεις πάντα που θα βρεις το κάθε τι, ενώ δεν ξεμένεις ποτέ από τα βασικά. Πέραν του ότι διευκολύνει την κατάσταση όταν η πείνα «χτυπήσει κόκκινο», μια καλά οργανωμένη κουζίνα μας βοηθά να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τις ποσότητες φαγητού που έχουν περισσέψει από προηγούμενα γεύματα, αλλά και πότε λήγουν οι προμήθειές μας! Έτσι μπορούμε να προγραμματίσουμε σωστά τα επόμενα γεύματα, διασφαλίζοντας ότι τα φαγητά και τα τρόφιμα που διαθέτουμε δεν θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Δεν ξεχνάμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύουμε και να συντηρήσουμε σωστά το κάθε τρόφιμο.

  1. Ετοίμασε τη λίστα για τα ψώνια

Η μαμά δεν ξεκινάει ποτέ για το σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα και, παρότι αναγνωρίζει αμέσως μια καλή προσφορά όταν τη δει, δεν αποπροσανατολίζεται όταν ψωνίζει. Προγραμματίζοντας τις αγορές σου εξοικονομείς χρόνο και χρήματα, ενώ αποφεύγεις τις παρορμητικές αγορές και το να καταλήξεις με πράγματα που δεν χρειάζεσαι. Κι αν κυνηγάς τις προσφορές, μπορείς κάλλιστα να συντονίσεις τις επισκέψεις σου στο σούπερ μάρκετ με τις ημέρες προσφορών. Ρώτα την ίδια για συμβουλές και θα σε κατατοπίσει πλήρως!

  1. Πάρε σπίτι το φαγητό που περίσσεψε

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα την ώρα που τα ξοδεύεις; Η μαμά ξέρει πώς να αξιοποιήσει πλήρως ένα γεύμα και δεν ντρέπεται ποτέ να ζητήσει να πάρει μαζί της το φαγητό που περίσσεψε. Έχει πληρώσει γι’ αυτό το γεύμα και το γεγονός ότι δεν το τελείωσες δεν σημαίνει ότι δεν θα το φας αργότερα. Αν παρήγγειλες κάτι παραπάνω ή απλά ο σεφ είχε τα κέφια του, μπορείς να ζητήσεις να πάρεις το φαγητό που περίσσεψε σε πακέτο για το σπίτι. Βάλτο άμεσα στο ψυγείο και έτσι θα έχεις έτοιμο το επόμενο γεύμα σου χωρίς κόπο και σπατάλη χρημάτων, ενώ μπορείς να αναδείξεις όλη τη δημιουργικότητά σου φτιάχνοντας μια νέα συνταγή με τα περισσεύματα φαγητού. Στο παρελθόν η μαμά μπορεί να μην είχε απαραίτητα μαζί της «ταπεράκι», αλλά εσύ μπορείς να το καθιερώσεις έτσι ώστε να μειώσεις τα απορρίμματα από τις πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες.

  1. Γνώρισε από πού έρχεται το φαγητό σου

Ποιος δεν θυμάται τις πρώτες βόλτες στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς με τη μαμά να περνάει από όλους τους πάγκους με φρούτα και λαχανικά εποχής και να καλημερίζει τους παραγωγούς που φρόντισαν για την τροφή μας; Αν θέλεις να ξέρεις κι εσύ τι φτάνει στο πιάτο σου, τότε μπορείς για αρχή να γνωρίσεις τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τα τρόφιμα που αγοράζεις! Στηρίζοντας μάλιστα τους ντόπιους παραγωγούς βάζεις το δικό σου λιθαράκι για την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Για τα τρόφιμα που προμηθεύεσαι από το σούπερ μάρκετ, η δύναμη σου κρύβεται στις «ετικέτες»! Μαθαίνοντας να «αποκρυπτογραφείς» τα συστατικά ενός προϊόντος, μπορείς να γλυτώσεις τη σπατάλη. Ξέρεις για παράδειγμα τη διαφορά μεταξύ των «ημερομηνία λήξης» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»;

  1. Μεταλαμπάδευσε την πολύτιμη γνώση

«Η μαμά μου πάντα έλεγε……….» Η μαμά δεν γεννήθηκε σοφή αλλά κι εκείνη έμαθε πολλά από τη μαμά της. Κάνε κι εσύ το καλό και φρόντισε να μεταλαμπαδεύσεις στους αγαπημένους σου ανθρώπους, ή γιατί όχι και σε μια διαδικτυακή κοινότητα, ό,τι πολύτιμο διδάχθηκες από τη μαμά σου και τις σωτήριες συμβουλές της για τον πλανήτη. Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων!

 

 

 

 

 

πηγη www.wwf.gr

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο