ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

ΣΠΕΤΣΕΣ 2021: Mουσική εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν”

ΣΠΕΤΣΕΣ 2021: Mουσική εκδήλωση «Ύμνος εις την Ελευθερίαν”

Κυριακή 20 Ιουνίου στις 20:00  Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη Σπέτσες

 

Ο Δήμος Σπετσών στο πλαίσιο των δράσεων «ΣΠΕΤΣΕΣ 2021» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 διοργανώνει τη μουσική εκδήλωση «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ -ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ Α΄ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ.

Η εκδήλωση προσκαλεί το κοινό στη  Α΄ μελοποίηση του έργου του Εθνικού μας ποιητή (1828 εκ του πρωτοτύπου, από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) – για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο – εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας, συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενό του. 

Το ποίημα «Ύμνος εις την Ελευθερία» γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο  Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο. 

Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίσθηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Το έργο αποτελείται από 25 ωδές με τη συγκλονιστική 25η σε μορφή Fuga Reale.

Το 1865 οι πρώτες μελοποιημένες στροφές του καθιερώνονται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και το 1966 ως Εθνικός Ύμνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro σε διδασκαλία /διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει την Α΄ μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» εκ του πρωτοτύπου (από την έκδοση του 1873 στο Λονδίνο) για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο-εξαιρετικής δυσκολίας και υψηλής αισθητικής ποιότητας  συνάδουσας με το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Διδασκαλία/Διεύθυνση: Ανθή Χ. Γουρουντή

 

Φωνητικό Σύνολο LIBRO CORO: Πακάκης Σταμάτης, Μασμανίδης Αλέξανδρος, Καλτσής Στέφανος, Γιαννίτσιου-Παπαευαγγέλου Σ., Φωτιάδης Αλέξανδρος, Κασσαβέτης Γιώργος, Καραγιώργης Μιχάλης, Κοντονικολάου Σταμ., Γκαρτζόπουλος Μιχάλης , Δάλλας Κωνστ., Goutierez Kostas, Πετράκης Βασίλης, Κολοσιώνης Δημήτρης, Καισαρίνης Σταύρος, Μάντζαρης Θανάσης, Μπαταγιάννης Άρης, Toikin Igor, Δάβιος Κωνσταντίνος 

 

Πιάνο: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου

 

Αναγνώστης: Νικόλαος Χαλδαιάκης

 

Voice coach: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα

 

 

 

 

Πηγη greekaffair.news 

Related posts

Αθήνα: 100 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Newsroom

Υπόγειος θάλαμος με 130 αρχαία Ελληνικά αγάλματα: Γιατί μας τα κρύβουν; (βίντεο)

Μισός αιώνας αρχαίο θέατρο Λυκαβηττού

Newsroom