ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Στ. Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με Τουρκία μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία

Στ. Πέτσας: Δυσκολότερος ο διάλογος με Τουρκία μετά την απόφαση για την Αγία Σοφία

Ακατανόητη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τονίζοντας πως η Άγκυρα με τις κινήσεις της δείχνει αλλαγή προσανατολισμού σε σχέση με τη Δύση και απομακρύνεται από την Ευρώπη.

 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε να αναθεωρηθεί η απόφαση της Τουρκίας, ωστόσο πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Μίλησε δε εκ νέου για λάθος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν και η Αθήνα έχει δείξει ότι επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και ανοιχτούς διαύλους, η απόφαση της Άγκυρας δυσκολεύει τις διμερείς σχέσεις και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε ενδεχόμενο που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή», ενώ επανέλαβε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν διμερές, αλλά παγκόσμιο.

Σημείωσε εξάλλου ότι ο κ. Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία. O κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθούν κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις.

Τη Δευτέρα, ο κ. Πέτσας είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χαρακτηρίζοντας ιστορικό λάθος την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο. Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε -στον απόηχο των διεθνών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- ότι θα ενημερώσει την UNESCO για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν σχετικά με το θέμα αυτό ενόψει και της πρώτης προσευχής που έχει προαναγγελθεί για τις 24 Ιουλίου.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει» καθώς «είναι η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Βλέπουμε τη δίωξη των Τούρκων στη δυτική Θράκη. Η Ελλάδα επέβαλε σιγή στο κάλεσμα για προσευχή από τα μεγάφωνα χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του κορωνοϊού».

Related posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα ανατολικά της Μαριούπολης μπήκαν οι Ρώσοι

Newsroom

ΕΛΓΑ: Αρχίζει από την προσεχή εβδομάδα η πληρωμή των αποζημιώσεων για τον «Ιανό»

ΕΟΦ έκτακτη ενημέρωση για το εμβόλιο της Johnson & Johnson: Προκαλεί θρομβοπενία!

Newsroom