ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Πολιτισμός

Στα 13α του γενέθλια το Μουσείο της Ακρόπολης περιμένει ακόμη την πλήρη δικαίωσή του: 16 εκατ. επισκέπτες αναρωτιούνται γιατί

Στα 13α του γενέθλια το Μουσείο της Ακρόπολης περιμένει ακόμη την πλήρη δικαίωσή του: 16 εκατ. επισκέπτες αναρωτιούνται γιατί

Το Μουσείο της Ακρόπολης ένα από τα καλύτερα στον κόσμο περιμένει ακόμη 13 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του, την πλήρη δικαίωση της ύπαρξής του. Την  επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Αγγίξαμε το 1 εκατ. επισκέπτες τον τελευταίο χρόνο. Δεν επαναπαυόμαστε, μας ενδιαφέρει το πώς θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για τα 13α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Παρθενώνα.

Το νέο υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στις 20 Ιουνίου 2009, στεγάζοντας 4.000 εκθέματα τα οποία προέρχονται αποκλειστικά από τον Ιερό Βράχο.

Το μονοθεματικό μουσείο με τα αρχαϊκά γλυπτά περίοπτα τοποθετημένα στο χώρο και με την περίφημη αίθουσα του Παρθενώνα, όπου εκτίθεται σε πλήρη ανάπτυξη η Ζωφόρος του Ναού, οι Μετόπες και τα Αετώματα, συμπλήρωσε φέτος 13 χρόνια λειτουργίας  ενώ 16 εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο θαύμασαν τα ανεκτίμητα εκθέματα του Παρθενώνα..

Η χθεσινοβραδινή εκδήλωση συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της νέας εκθεσιακής δράσης «Των Αθήνηθεν άθλων. Παναθηναϊκοί αμφορείς από το Τορόντο του Καναδά στη γενέθλια γη», όπου δύο εξαιρετικής τέχνης αγγεία από το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο θα εκτίθενται, έως τις 8 Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα του Παρθενώνα, σε συνδιαλλαγή με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, στην οποία ο Φειδίας και οι συνεργάτες του λάξευσαν αριστουργηματικά την πομπή της γιορτής των Παναθηναίων.

Πρόκειται για μία πολιτιστική συνεργασία με το καναδικό μουσείο, στο οποίο από τον Μάρτιο του 2022 παρουσιάζεται η Κόρη της Ακρόπολης 670.

Στη ζωφόρο του Παρθενώνα «αποτυπώνεται όλη η πραγματικότητα της αθηναϊκής δημοκρατίας», δήλωσε με αφορμή την έκθεση των δυο αγγείων ο γενικός διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης.

«Τη βίαιη απόσπαση του μισού μήκους της από το σώμα του Παρθενώνα μπορεί να τη φανταστεί κανείς σε πραγματικό επίπεδο ως αποκοπή και κατακερματισμό της ίδιας της δημοκρατίας», επισήμανε ο καθηγητής, τονίζοντας:

«Σε ιδεατό και εννοιολογικό επίπεδο αυτή η αρπαγή δεν θα πρέπει πια να υφίσταται. Δεν μπορεί πια αυτή η ζωφόρος να παραμένει τμηματικά δοσμένη σε ένα Μουσείο που δεν ταιριάζει σε οποιαδήποτε περίπτωση.

»Διότι στο ωραιότερο μουσείο του κόσμου να εκτεθούν αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα, κάτω από την καλύτερη τεχνολογία led, ποτέ δεν θα έχουν το φως αυτό εδώ, τις μυρωδιές των εποχών, τον Βράχο πάνω στον οποίο στήθηκαν.

»Και αυτή η επιχειρηματολογία, μαζί με άλλα, είναι που έδωσε και την πρώτη Απόφαση της UNESCO μετά από 37 χρόνια στις 29 Σεπτεμβρίου 2021«.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης έκανε λόγο για ιστορική απόφαση η οποία «φανέρωσε την αναγκαιότητα όχι μόνο του ηθικού κομματιού, όχι μόνο του νόμου αλλά και τη διακυβερνητική διάσταση».

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης μιλά στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 13α γενέθλια του Μουσείου.

«Το γεγονός ότι το Μουσείο Ακρόπολης σε διεθνείς στατιστικές και διαγωνισμούς κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις των μουσείων του κόσμου δείχνει πόσο το έχει αγαπήσει ο κόσμος. Και το έχει αγαπήσει ο κόσμος, προφανώς για τους πολύτιμους και μοναδικούς θησαυρούς που κρύβει», δήλωσε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας:

«Στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε κι άλλα μουσεία που έχουν εξίσου σημαντικούς και μοναδικούς θησαυρούς. Εδώ όμως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα γιατί υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό και διοικητικό καθεστώς που επιτρέπει στο συγκεκριμένο μουσείο να προσφέρει πολύ πιο φιλικές υπηρεσίες στους πολυπληθείς επισκέπτες του».

«Αυτό το μουσείο αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία των πέντε μεγάλων μουσείων ως ΝΠΔΔ και το νομοσχέδιο πολύ σύντομα, μετά από κάποιες εβδομάδες, θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Ελλήνων. Διότι το παράδειγμα του Μουσείου Ακρόπολης μας δείχνει σαφώς τον δρόμο», συμπλήρωσε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε και στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει μέσω της διπλωματικής, της επιστημονικής οδού μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έρθουν εδώ που ανήκουν. Να λουστούν ξανά από το αττικό φως και να ερμηνευτούν από τους επιστήμονες με βάση το φως που αναδεικνύει τις μοναδικές τους λεπτομέρειες», επισήμανε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο πρέσβης του Καναδά, Marc Allen, ο Curator of Greek, Etruscan, Roman & Byzantine Collections του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο, Paul Denis κι άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Η υπουργός Πολιτισμού

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει μέσω της διπλωματικής και της επιστημονικής οδού μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα να έρθουν εδώ που ανήκουν», τόνισε χθες το απόγευμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην αίθουσα του Παρθενώνα, στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 13 ετών λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

Όπως σημείωσε η Λίνα Μενδώνη:

«Με τη μεγάλη προετοιμασία που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, φτάσαμε -χάρη στη νομική υποστήριξη, την αρχαιολογική και ιστορική τεκμηρίωση- στην ιστορική Απόφαση της UNESCO της 29ης Σεπτεμβρίου του 2021, η οποία σηματοδοτεί μία νέα αρχή και μία νέα δυναμική στο θέμα της διεκδίκησης της επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

»Είναι η πρώτη Απόφαση, μετά από σειρά Συστάσεων του διεθνούς Οργανισμού, που αναγνωρίζει το δίκαιον, το νόμιμον και το ηθικόν του αιτήματος της Ελλάδος και θέτει το θέμα σε διακυβερνητική βάση. Το Μουσείο της Ακρόπολης εγκαινίασε το 2022 την πρώτη επανένωση γλυπτών με τα μέλη τα οποία υπήρχαν στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

»Ακολούθησε η συμφωνία μας με το Μουσείο του Παλέρμο, με την Αυτόνομη Κυβέρνηση της Σικελίας και βεβαίως με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η Ιταλία και η Σικελία πρωτοπορούν και δείχνουν έναν δρόμο, ο οποίος πλέον αναγνωρίζεται από τον διεθνή οργανισμό της UNESCO ως καλή πρακτική».

Η υπουργός αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του Μουσείου και στην υψηλή θέση που κατέχει παγκοσμίως στην προτίμηση των επισκεπτών, καθώς και στο διοικητικό πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία. Όπως είπε:

«Στην Ελλάδα, έχουμε το μοναδικό προνόμιο να έχουμε και άλλα μουσεία που έχουν εξίσου σημαντικούς και μοναδικούς θησαυρούς. Εδώ όμως τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, γιατί υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό και διοικητικό καθεστώς που επιτρέπει στο συγκεκριμένο μουσείο να προσφέρει πολύ πιο φιλικές υπηρεσίες στους πολυπληθείς επισκέπτες του.

»Αυτό το Μουσείο αποτελεί το πρότυπο για τη δημιουργία των πέντε μεγάλων μουσείων μας ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που πολύ σύντομα, σε λίγες εβδομάδες, η θεσμοθέτηση των οποίων θα πάρει τον δρόμο της για τη Βουλή των Ελλήνων.

Το παράδειγμα του Μουσείου Ακροπόλεως μας δείχνει τον δρόμο.

»Ο σφιχτός εναγκαλισμός τέτοιων Μουσείων με το κράτος δημιουργεί πολλά προβλήματα, ενώ ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο προφανώς ανήκει στο Δημόσιο, προφανώς τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει δυνατότητες μεγαλύτερης ελευθερίας και ανεξαρτησίας στην εφαρμογή της μουσειακής πολιτικής».

Το Μουσείο Ακρόπολης σημειώνει, για τη χρονιά που πέρασε, τα εξής:

Η χρονιά που πέρασε (Ιούνιος 2021-Ιούνιος 2022) υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για το Μουσείο Ακρόπολης, καθώς η λειτουργία του Μουσείου προχώρησε αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, λαμβανομένων, φυσικά, υπόψη των περιορισμών που δημιουργούσαν εκάστοτε τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, μάλιστα για έναν οργανισμό που εξαρτάται αποκλειστικά από δικούς του πόρους, ο αριθμός των επισκεπτών του, Ελλήνων και ξένων, που έφθασε σχεδόν στο 1 εκατομμύριο, είναι ενδεικτικός της αγάπης και της προσήλωσης των ανθρώπων προς το Μουσείο.

Σημαντική υπήρξε η εκλογή του Καθηγητή Νικόλαου Χρ. Σταμπολίδη στη θέση του πρώτου Γενικού Διευθυντή του Μουσείου στις αρχές Ιουνίου 2021, από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Ένας άνθρωπος με γνώση, διάθεση και όραμα που συνεχίζει δυναμικά το ιδιαίτερα επιτυχημένο έργο του Μουσείου και επεκτείνει τις δραστηριότητές του.

Σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής και επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα, η μεγάλη επιτυχία ήρθε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 κατά την 22η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους.

Για πρώτη φορά, μετά από 37 χρόνια συνεχών συστάσεων της Επιτροπής προς τη Βρετανία, ελήφθη Απόφαση που, πέραν του νομίμου, ορθού και ηθικού χαρακτήρα του ελληνικού αιτήματος, αναγνωρίζει και τον διακρατικό/διακυβερνητικό του χαρακτήρα.

Η Απόφαση αυτή που συνοδεύτηκε από άμεσες ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του και προχώρησε στα Ηνωμένα Έθνη τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, υπήρξε καθοριστική.

Τον Ιανουάριο του 2022 επιστρέφει με μορφή κατάθεσης στο Μουσείο Ακρόπολης το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο A. Salinas του Παλέρμο και τοποθετείται σε ειδική προθήκη, περιμένοντας την οριστική επανατοποθέτησή του στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα.

Και πράγματι, πριν συμπληρωθούν πέντε μήνες, στις 29/30 Μαΐου 2022, το θραύσμα Fagan αποδίδεται στο Μουσείο της Ακρόπολης με Διάταγμα των Σικελικών Αρχών και επικύρωση εξαγωγής του από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και στις 4 Ιουνίου 2022 επανενώνεται για πάντα στη θέση όπου ανήκει.

Το θραύσμα Fagan αποτελεί το πρώτο απότμημα Παρθενώνειου γλυπτού που επιστρέφει από κράτος σε κράτος στο Μουσείο Ακρόπολης και επανενώνεται, αποτελώντας έναν ακρογωνιαίο λίθο-παράδειγμα του δρόμου που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει και το Βρετανικό Μουσείο και το Βρετανικό Κοινοβούλιο για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Στον επιστημονικό τομέα, το Μουσείο ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την αναβαθμισμένη έκδοση της διαδικτυακής εφαρμογής www.parthenonfrieze.gr, με φωτογραφίες και περιγραφές όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου που βρίσκονται στο Μουσείο Ακρόπολης και στο εξωτερικό.

Η αναβάθμιση της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε χάρη στην άριστη συνεργασία του Μουσείου με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ.

Πέραν των συνεχιζόμενων δράσεων των περασμένων ετών, το Μουσείο έκανε ένα νέο άνοιγμα στην κοινωνία και τη νέα γενιά με μία σειρά δράσεων, όπως οι θεματικές παρουσιάσεις «Κρυφές ιστορίες διασποράς», «Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα», «Μαραθώνας – Σαλαμίνα. Στα ίχνη του μύθου και της ιστορίας».

‘Ανοιξε τις πύλες του σε ειδικές ομάδες κοινού, με το πρόγραμμα για δομές προσφύγων «Ένα μουσείο ανοιχτό σε όλους», ενώ δημιούργησε το φυλλάδιο εξερεύνησης για παιδιά και οικογένειες «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».

Παράλληλα, ανανέωσε τα εκπαιδευτικά του προγράμματα προσφέροντας στα σχολεία εννέα θεματικές επιλογές και μία διαδικτυακή ξενάγηση.

Προσέφερε διαφορετικές εμπειρίες στους επισκέπτες, με παραστάσεις χορού στους εκθεσιακούς του χώρους σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη συμμετοχή του στο 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην Αίθουσα του Παρθενώνα μια αξέχαστη βραδιά με θέμα «Οι ξενιτεμένες θεές του Παρθενώνα» και παρουσίαση του έργου ποιητριών της αρχαιότητας, σε μουσική Λένας Πλάτωνος και ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη.

Τέλος, το Μουσείο ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή του στο «This is Athens City Festival», όπου διοργάνωσε δύο μοναδικές βραδιές γευσιγνωσίας και τζαζ στη βεράντα του εστιατορίου, ενώ πρόσφερε στους συμμετέχοντες μία ιδιαίτερη ξενάγηση στα εκθέματα που σχετίζονται με την αρχαία διατροφή.

 

 

 

Mε πληροφορίες από ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε για τα 70 χρόνια δημιουργίας του Μίμη Πλέσσα – Δείτε φωτογραφίες

19ης Μαΐου 1919-2020. 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Newsroom

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Περιοδική έκθεση Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος – Η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα του 1821