Κοινοποιείστε το άρθρο

State Department για την εισβολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ: «Θέλουμε ισομερή κατανομή των κοιτασμάτων στις δύο κοινότητες»

Η απάντηση των ΗΠΑ για την εισβολή του ερευνητικού πλοίου Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο βυθοτεμάχιο 4, ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της αφού όπως αναφέρει για πολλοστή φορά η ανακοίνωση του State Department «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης»

Ενολίγοις η Ουάσινγκτον υιοθετεί τις θέσεις της Άγκυρας. Βέβαια για να «χρυσωθεί» το «χάπι» στην αρχή οι ΗΠΑ κάνουν μια «χλιαρή» τοποθέτηση στην οποία αναφέρουν ότι «Οι ΗΠΑ αποθαρρύνουν τις όποιες δραστηριότητες ή ρητορική που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή»

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε σχετικά με την παράνομη είσοδο του σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρμπαρός» συνοδεία τεσσάρων τουρκικών πολεμικών στο τεμάχιο 4 της κυπριακής ΑΟΖ.
«(Η είσοδος του Μπαρμπαρός) θεωρήθηκε ως απάντηση στην έναρξη της διερευνητικής γεώτρησης της ΕxxonMobil στο τεμάχιο 10 την περασμένη Παρασκευή» επισήμανε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας ότι «το ‘Μπαρμπαρός’, δεν αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 10, λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Άγκυρα προέβη στην προκλητική ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να παρέμβει στη διερευνητική γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα».

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Δηλαδή, στο «βυθοτεμάχιο 10» να μην μπουν οι Τούρκοι και από εκεί και πέρα ας κάνουν ότι θέλουν.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο βυθοτεμάχιο 4 όπου εισήλθε παράνομα το Barbaros και μάλιστα πολλές φορές, δεν υπήρχε παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου, παρά τα ευχολόγια μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο