ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Στις 11.00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου για την προκήρυξη των εκλογών

Στις 11.00 η συνάντηση Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου για την προκήρυξη των εκλογών

 

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής

Σήμερα στις 11:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διανύσει τα λίγα μέτρα που χωρίζουν το Μέγαρο Μαξίμου από το Προεδρικό Μέγαρο και θα συναντήσει για ακόμη μια φορά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αυτή τη φορά όχι για την καθιερωμένη τους συζήτηση, αλλά για να της ανακοινώσει την πρόθεσή του να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές. Αμέσως μετά τη σύντομη παραμονή του στο Προεδρικό, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στο Μαξίμου και θα διανεμηθεί η δήλωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης.

Με το τηλεοπτικό του μήνυμα θα εξηγεί τον «σπουδαίο εθνικό λόγο», για τον οποίον ζητά τη διάλυση της Βουλής πριν τη λήξη της θητείας της. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι ουσιαστικά έχει εξαντληθεί η κυβερνητική θητεία, αλλά τα κρίσιμα στοιχήματα για την οικονομία το επόμενο διάστημα απαιτούν καθαρές λύσεις και σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος κινεί τις διαδικασίες για τις πολιτικές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα μετά τις εκλογές που θα επιτρέψει να μην πάνε χαμένες οι θυσίες όλων των τελευταίων ετών, αλλά να μην διασαλευθεί και η πορεία ανάπτυξης που χαράχτηκε τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει αναφορά και στο στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας που θα πρέπει να επιτευχθεί εντός του 2023, με «νωπή» την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε θετική από τον οίκο S&P χθες το βράδυ.

Πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Σακελλαρόπουλου, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στέλιος Κουτνατζής θα έχει συλλέξει δια περιφοράς τις υπογραφές των υπουργών της κυβέρνησης, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή. Το διάταγμα διάλυσης του Κοινοβουλίου θα θυροκολληθεί το μεσημέρι στη Βουλή και από εκεί και μετά ξεκινά και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Για το απόγευμα της Κυριακής έχει προγραμματιστεί η παράδοση του υπουργείου Εσωτερικών από τον Μάκη Βορίδη στην καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου Καλλιόπη Σπανού, η οποία θα αναλάβει το ρόλο της υπηρεσιακής υπουργού, για να φέρει εις πέρας την εκλογική διαδικασία.

Χθες, πάντως, έγιναν και οι τελευταίες εσωτερικές διευθετήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο μετά τις 11:00 ο απελθών κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πήγε για τελευταία φορά στο γραφείο του και χαιρέτισε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αμέσως μετά, ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έκανε και την πρώτη του δήλωση απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΜΕΡΑ 25. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη θα παραμείνει στο Μαξίμου ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη σε διεθνή θέματα και τις σχέσεις με διεθνή ΜΜΕ.

Μπαράζ περιοδειών

Αμέσως μετά την προκήρυξη, ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την πατρώα γη των Χανίων, όπου οι ετοιμασίες για την πρώτη του ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στο Παλιό Λιμάνι είναι πυρετώδεις. Τα Χανιά είναι ένας νομός-στοίχημα για τη ΝΔ, καθώς το 2019 είχε χάσει με περίπου 4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, πάντως, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στον νομό. Την Κυριακή, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Ρέθυμνο, έναν νομό που η ΝΔ έχασε στο νήμα, με λιγότερες από 200 ψήφους το 2019, ενώ η περιοδεία στην Κρήτη θα κλείσει με το Ηράκλειο.

Και η επόμενη εβδομάδα είναι γεμάτη στον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη. Τη Δευτέρα θα μιλήσει στο κλειστό γήπεδο του Αιγάλεω, την Τρίτη περιοδεύει σε Θήβα και Λιβαδειά, την Πέμπτη σε Καβάλα και Ξάνθη, ενώ την Παρασκευή, πριν μιλήσει στο Φόρουμ των Δελφών, θα βρεθεί στην Άμφισσα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν Ιτέα και Ναύπακτος το Σάββατο.

Γενικώς, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει κάθε μέρα να βρίσκεται και κάπου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτηθα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της ΝΔ στον «Ελληνικό Κόσμο», όπου θα περιγραφούν αναλυτικά οι πέντε βασικοί προγραμματικοί άξονες για την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα, τις παρεμβάσεις στο κράτος και την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Ενωμένη η ΝΔ στις κάλπες

Η ΝΔ, πάντως, σε ένα ακόμα για την ίδια κρίσιμο σημείο προσέρχεται σε μια εκλογική αναμέτρηση με τη μέγιστη δυνατή κομματική συσπείρωση. Χθες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε κοινή εμφάνιση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, όπου έφαγαν μαζί, μίλησαν από κοινού στα εγκαίνια του οδικού άξονα που θα ξεκινά από την Καλαμάτα και θα οδηγεί στη Μεθώνη, ενώ τέλος βρέθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Χρυσή Αυγή έριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ή θα γυρίσουμε πίσω; Είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι Έλληνες πολίτες και ειδικά εσείς εδώ στη Μεσσηνία -ένα παραδοσιακό, να το πω, «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά πολύ ψηλότερα του εθνικού μέσου όρου- θα στείλετε κι εσείς το δικό σας μήνυμα», είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Σαμαράς, βεβαίως, θα είναι παρών και στο κομματικό ραντεβού στις 9 Μαΐου στο Ζάππειο, για το οποίο έγραψε εκτενώς το protothema.gr την Τετάρτη, με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης. Εκεί, πλην των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Με τα ως τώρα δεδομένα, ο πρώην πρωθυπουργός που ανακοίνωσε την απόσυρση του από τα γαλάζια ψηφοδέλτια θα είναι παρών κ στη συγκέντρωση της ΝΔ που θα γίνει την Τετάρτη 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη και μένει να φανεί με ποιον τρόπο θα κάνει παρέμβαση στήριξης του κυβερνώντος κόμματος.

 

 

 

Related posts

O Βασίλης Λέκκας για μια βραδιά στο θέατρο Φαλτάιτς της Σκύρου- Θα ερμηνεύσει τραγούδια από τους σημαντικότερους συνθέτες του τόπου μας

Newsroom

«Εδώ Πολυτεχνείο…»Κλείνουν οι δρόμοι και οι σταθμοί του Μετρό – Σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Newsroom

Έγκλημα Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα στο φως από το βράδυ της τραγωδίας

Newsroom