Κοινοποιείστε το άρθρο

Στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης η συνέντευξη Τύπου του Μητσοτάκη – Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με αφορμή τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως σήμερα, Τρίτη 10 Αυγούστου στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο όπου θα αποφασιστούν τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους. Τα μέτρα θα εξειδικευτούν αμέσως μετά από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές θα περιλαμβάνει:

1.Αναστολή για έξι μήνες των φορολογικών υποχρεώσεων

2.Αναστολή για έξι μήνες  πλειστηριασμών και κατασχέσεων

3.Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.  Αφορά κτίσματα, που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα

4.Αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Ειδικότερα, προβλέπεται : Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών (μετά τον προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων). Αναστολή  καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες. Μετά το 6μηνο δυνατότητα 12 έως 24 δόσεων για οφειλόμενα

5.Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση- ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Συγκεκριμένα θα καλύπτεται το 80% της δαπάνης και το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο. Η χρηματοδότηση του εν λόγω μέτρου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

6. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί εφάπαξ ένα ποσό.

7.Φιλοξενία των πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες.

8.Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευή (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα ποσά)

9.Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Περιλαμβάνει τη ζημιά σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

10.Στήριξη αγροτών από τον ΕΛ.Γ.Α.

Να σημειωθεί πως ήδη εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις περιοχές που έχουν πληγεί. Παράλληλα σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν  για αναδασώσεις, καθώς για αντιπυρικά αλλά και αντιπλημμυρικά έργα.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο