ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Στο δρόμο οι αγρότες της Μαγνησίας: 300 τρακτέρ στο μπλόκο τις Νίκαιας βάζουν φωτιά σε όλη την Ελλάδα

Στο δρόμο οι αγρότες της Μαγνησίας: 300 τρακτέρ στο μπλόκο τις Νίκαιας βάζουν φωτιά σε όλη την Ελλάδα

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στη Νίκαια όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός αγροτών δίνοντας το στίγμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα ΜΑΤ ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρουν αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα, δεν αφήνουν τους αγρότες να… ανέβουν στην εθνική, με αποτέλεσμα τα τρακτέρ για απόψε τουλάχιστον να μένουν παραταγμένα πριν την Εθνική.

«Βρισκόμαστε στον κόμβο της Νίκαιας και θα παραμείνουμε εδώ απόψε αφού η αστυνομία δεν μας επιτρέπει να μπούμε στην Εθνική. Αύριο θα συσκεφθούμε ξανά για τα επόμενα βήματα μας ενώ παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας να έρθουν και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση», αναφέρει στο Newsbomb.gr. ο εκπρόσωπος των αγροτών του νομού Καρδίτσας, κ. Κώστας Τζέλλας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος δήλωσε στο Newsbomb.gr: «Εμείς ακόμα δεν έχουμε κατεβεί στις κινητοποιήσεις. Δεν διαφωνούμε με τα αιτήματα των συναδέλφων μας αλλά δεν συναποφασίσαμε για τον χρόνο έναρξης της φετινής κινητοποίησης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας μιλώντας στους αγρότες απηύθυνε ξεκάθαρο μήνυμα πως το μπλόκο των τρακτέρ στη Νίκαια θα στηθεί και μάλιστα «θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα» προκαλώντας αντίστοιχα μπλόκα και σε άλλες περιοχές.

Ανοιχτή η Εθνική Οδός

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής στον Κόμβο της Νίκαιας έχουν φτάσει πάνω από 300 αγροτικά οχήματα.
Στο σημείο έχει στηθεί φραγμός της αστυνομίας, όπου βρίσκεται και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Αστέριος Μαντζιώκας, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός.

Εκεί ωστόσο υπήρξε ένας διάλογος με τους αγρότες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «δε χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις».

«Δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν»

Ο αγροτοσυνδικαλιστής, Κώστας Τζέλλας, σχολίασε στο Newsbomb.gr, και τα μέτρα που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Ειδικότερα, ο κ. Τζέλλας τόνισε ότι «δεν μας ικανοποιούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, καθώς δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας αιτήματα».

Και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση περίμενε δύο χρόνια για να ασχοληθεί με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους», σημειώνοντας ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά την προαναγγελία των αγροτών για τα μπλόκα.

Στη συνέχεια, ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής υπογράμμισε ότι «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωση στα αγροεφόδια». Παράλληλα, ανάφερε ότι «η κυβέρνηση δεν δίνει καμία λύση, δεν μιλούν για τον ΕΛΓΑ, δεν μιλούν για αποζημιώσεις. Θα μας οδηγήσουν μακριά από τη γη μας».

Ο Κώστας Τζέλλας επισήμανε ότι επιθυμία των αγροτών είναι η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος – όπως είπε – «ανακοίνωσε μέτρα για να τα ακούσουν οι αστοί, δηλαδή οι άνθρωποι της πόλης, αλλά αυτά δεν αφορούν τους αγρότες».

Λάρισα: Κλούβες της ΕΛΑΣ στην εθνική οδό για τα μπλόκα των αγροτών

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής (4/2) στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα εκεί όπου βρίσκονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους για να στήσουν μπλόκα διαμαρτυρίας στην εθνική οδό.

Στο δρόμο οι αγρότες της Μαγνησίας

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μαγνησίας σήμερα το πρωί στο πλαίσιο πανθεσσαλικής, αλλά και πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου τους.

Το Οργανωμένο Αγροτικό Κίνημα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και επαγγελματίες αγρότες από διάφορα χωριά του Πηλίου, μαζί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα συσπειρώθηκαν στον Περιφερειακό, με τελικό προορισμό την Εθνική Οδό Βόλου –Λάρισας, στο ύψος του Ριζόμυλου, σημείο συνάντησης με άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι βρίσκονται στο δρόμο με τα τρακτέρ τους ήδη από χθες, από άλλες περιοχές της Μαγνησίας, όπως Αλμυρό και Σούρπη.

«Καλούμε τους συναδέλφους μας να σηκωθούν από τον καναπέ, γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, κ. Θοδωρής Γεωργαδάκης, μιλώντας στην ιστοσελίδα magnesianews.gr.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κλάδο είναι πολλά και πως «οι σωτήρες», όπως είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνηση, δεν θα ενεργοποιηθούν.

Τα επτά μέτρα που ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εξήγγειλε επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Τα μέτρα είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Λιβανός μίλησε για κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι αγρότες, κυρίως λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, της αύξηση των τιμών ενέργειας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις και όχι με λόγια.

Σημειώνεται ότι τα επτά νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, μεταξύ των οποίων, μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται την ίδια ώρα που οι αγρότες ξεκινούν σήμερα τις κινητοποιήσεις, με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:

«Αυτή η κυβέρνηση, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αποδείξει ότι θεωρεί τον πρωτογενή τομέα, ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Σήμερα, οι αγρότες μας βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Από την μια πλευρά,οι μεγάλες προοπτικές για το μέλλον, ενόψει και της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής των 19,3 δις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κι από την άλλη, αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις που μας πιέζουν όλους: η πανδημία, οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφικές συνέπειές της.

Την δύσκολη αυτή ώρα των πολλαπλών μεγάλων εισαγόμενων κρίσεων, στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021 παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με 1 δις ευρώ.

Σήμερα, ανακοινώνουμε 7 επιπλέον μέτρα στήριξης, ύψους 170 εκ ευρώ.

1) Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

2) Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3) Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4) Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5) Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6) Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος,

7) Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Στηρίζουμε εμπράκτως τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αγρότες που υπό αντίξοες συνθήκες εργάζονται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο, παράγοντας πλούτο για την εθνική οικονομία, για όλους μας».

 

 

 

 

Πηγή: onlarissa.gr, newsbomb.gr

Related posts

Μαίνεται η φωτιά στην Ηλεία – Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Newsroom

Σαρώνει ο ιός του Δυτικού Νείλου: Άλλοι πέντε θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα

Newsroom

Έκκληση Κικίλια σε γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ

Newsroom