ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Στο «κόκκινο» από σημερα η Αττική: Λιανεμπόριο με click away & κλειστά σχολεία λένε οι ειδικοί

Στο «κόκκινο» από σημερα η Αττική: Λιανεμπόριο με click away & κλειστά σχολεία λένε οι ειδικοί

 

Συναγερμός έχει σημάνει σε ειδικούς και κυβέρνηση αφού τις τελευταίες ημέρες το ιικό φορτίο στην Αττική είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Όπως φαίνεται η κατάσταση έγινε οριακή, με τα μισά κρούσματα που καταγράφονται ημερησίως στη χώρα να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο. Την ανησυχία ενέτεινε και η καταγραφή κρουσμάτων με την βρετανική μετάλλαξη.

Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι συνολικά η Αττική βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» και πολύ πιθανόν να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο σκληρό lockdown.

«Θεωρητική η μείωση κρουσμάτων»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η μείωση των κρουσμάτων που είδαμε τις προηγούμενες μέρες ήταν «θεωρητική» κάτι που αποδίδεται «στο γεγονός ότι ήταν ελάχιστα τα τεστ».

Παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας δεν είναι υψηλός, είναι οι εξειδικευμένοι δείκτες όμως αυτοί που ανησύχησαν την επιτροπή και έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Αττική.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι θα εισηγηθούν το άνοιγμα ή μη των σχολείων.

«Λογική η απόφαση για κόκκινη κάρτα»

Από την πλευρά του ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τόνισε ότι βάση των επιδημιολογικών δεδομένων που παρατηρούνται αυτήν την στιγμή, η απόφαση της επιτροπής για συναγερμό στην Αττική ήταν λογική.

Μεγαλύτερη διασπορά του ιού παρατηρείται στους νέους, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανήσυχο αν βάλουμε στην εξίσωση και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, το οποίο μεταδίδεται πιο εύκολα.

Ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι τώρα δεν μπορεί να είναι ανοιχτά και τα σχολεία και η οικονομία, αφού μια τέτοια πρακτική ίσως οδηγούσε στην καταστροφή.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για να καταπνίξουμε όσο το δυνατόν μπορούμε τη μετάλλαξη».

«Όχι στα σχολεία, ναι στο click away»

Συνεπώς, πρόταση του καθηγητή είναι λιανεμπόριο με click away και «όχι απόφαση για τα σχολεία σήμερα».

Την άποψη ότι δεν μπορούν να ανοίξουν ταυτόχρονα τα σχολεία και να λειτουργεί το εμπόριο με τους ίδιους όρους όπως σήμερα, εξέφρασε και η κ. Λινού.

Αν και επισήμανε ότι θα προσπαθούσε να ανοίξει πλήρως και τα δύο, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι καθώς «δεν έχει υπάρξει ενεργή προσπάθεια στο επίπεδο των σχολείων για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους».

Η μέθοδος του click away επανέρχεται ως σενάριο, αφού το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τα ΜΜΜ και η χρήση τους είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εξίσωσης και σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη «το πρόβλημα δεν είναι το τι γίνεται μέσα στο μαγαζί, αλλά τι γίνεται έξω από το μαγαζί και πώς φτάνει κανείς στο μαγαζί».

Είναι κρίσιμο να μπορέσει να «χτυπηθεί» η μετάδοση του ιού αλλά εξίσου σημαντική είναι και η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στην αποφυγή ενός νέου σκληρού lockdown στο οποίο οδεύει ολοταχώς η Αττική.

Related posts

Πληρωμές: Πότε καταβάλλονται έκτακτα επιδόματα και συντάξεις

Newsroom

Εκλογές 2023 – Την υποψηφιότητα του με το κόμμα Έλληνες ανακοίνωσε και επισήμως ο Ηλίας Κασιδιάρης

Newsroom

Μητσοτάκης για τις Περιοχές των βορείων προαστίων: «Μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα»

Newsroom