ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

ΣΤΟ ΣτΕ 4 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

εκκλησιασμός

ΣΤΟ ΣτΕ 4 ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

εκκλησιασμός

Ειδικότερα, σε εκτέλεση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 25-2-2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι θρησκευτικές ιεροπραξίες για ταφικές εκδηλώσεις (κηδείες), όπως η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν δυο άνδρες και δύο γυναίκες δικηγόροι οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής.

Υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κ.λπ. έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνει ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με τους 4 δικηγόρους μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι 4 δικηγόροι.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος, το οποίο στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζει ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος, σημειώνουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), καθώς το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών, κ.λπ. είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος, η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ όρισε εισηγητή της υπόθεσης τον πάρεδρο Ιωάννη Παπαγιάννη.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

 

Related posts

Ο Πούτιν ζήτησε και πήρε το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό

Νάξος: Πακιστανός προσπάθησε να βιάσει 50χρονη Ελληνίδα – Την έσωσαν οι συγχωριανοί της

Newsroom

«Πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα;» ρωτούν τα τουρκικά ΜΜΕ