ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Στοματική υγεία και διατροφή

Στοματική υγεία και διατροφή

 

H στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατροφή μας, καθώς ό,τι τρώμε περνάει από τη στοματική κοιλότητα.

 

Η στοματική υγεία αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα γενικής ευεξίας καθώς κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη συνολική μας υγεία καθώς και να συμβάλλουν στην επιδείνωση νοσημάτων που προϋπάρχουν όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος και η αρθρίτιδα.

Η κακή στοματική υγιεινή

Η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν παράγοντες που ευνοούν το σχηματισμό πλάκας που προκαλεί φλεγμονές όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Παράλληλα, το έντονο άγχος, η λήψη φαρμάκων, η κατάποση κρύων ή ζεστών ροφημάτων, το piercing και γενικά οι πληγές στο στόμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδεις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας όπως στοματικά έλκη (άφθες), η στοματίτιδα και η γλωσσίτιδα.

Κατά την παιδική ηλικία η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη των δοντιών μας, ενώ στην ενήλικη ζωή επηρεάζει τη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση. Μάλιστα, η τερηδόνα είναι η πιο κοινή χρόνια νόσος σε παιδιά.

Υπάρχουν τρόφιμα που διαφυλάσσουν την υγεία των δοντιών μας και άλλα που είναι βλαβερά, όμως αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μας μπορούν να μειώσουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους.

Με τη σίτιση, τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μας μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξέα, τα οποία φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Κάθε φορά που τρώμε η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται και είναι εντονότερη όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, κυρίως σάκχαρα, και τρόφιμα που μένουν στα δόντια μας περισσότερη ώρα (πχ. μαλακά αποξηραμένα φρούτα ή πατατάκια και γαριδάκια).

Η παραγωγή οξέων και η φθορά είναι ακόμη εντονότερη με τη συνεχόμενη κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη, όπως αναψυκτικών και χυμών.

Μάλιστα, είναι προτιμότερη η κατανάλωση σακχάρων μαζί με τα γεύματα παρά ως σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σιέλου, η οποία βοηθάει στη μείωση της δράσης των οξέων.

Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σάκχαρα, όπως γλυκισμάτων και σνακ, αναψυκτικών, χυμών και άλλα ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη.
Αντίθετα, προτιμήστε καφέ ή τσάι και αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, ενώ καταναλώστε γλυκά μία φορά την εβδομάδα μαζί με ένα γεύμα.

Επίσης, προτιμήστε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Ακόμη και οι μικρές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να φθείρουν τα δόντια μας. Αναφορικά με τα όξινα τρόφιμα, είναι καλό να τα καταναλώνουμε μαζί με τα γεύματά μας για τη μείωση της αρνητικής επίδρασής τους στην υγεία των δοντιών μας.

Κάποια τρόφιμα έχουν ευεργετική δράση στη στοματική υγεία και έτσι αποτελούν προτιμότερες επιλογές. Το γάλα, το τυρί, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα, οι ξηροί καρποί, που λόγω του ασβεστίου και του φωσφόρου βοηθούν στην επιμετάλλωση των δοντιών και την προστασία του σμάλτου. Επίσης, τα σκληρά φρούτα, όπως τα μήλα περιέχουν αρκετό νερό και προάγουν την παραγωγή σιέλου για τη μείωση της περιεκτικότητας των σακχάρων στο στόμα μας και μείωση της φθοράς των δοντιών.

 

Μη θερμιδικές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη φαίνεται να προστατεύουν τα δόντια μας μέσω της μείωσης των βακτηρίων που υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή ενέργειας από τα βακτήρια και να παράξουν οξέα. Επιπλέον, πολλές τσίχλες περιέχουν το ευεργετικό φθόριο για την προστασία του σμάλτου, προκαλούν έκκριση σιέλου και απομακρύνουν υπολείμματα τροφών από τα δόντια μας

Συνεπώς, ως σνακ τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι, το τυρί και οι ξηροί καρποί είναι καλές επιλογές για την υγεία των δοντιών μας.
Πεντακόσια παιδιά την εβδομάδα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω οδοντικής φθοράς, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί.

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση σακχάρων, τόσο μεγαλύτερη είναι η φθορά των δοντιών. Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας μας γενικά αλλά και στη στοματική υγεία.

 

Related posts

Covid – 19: Το αντιικό φάρμακο που μας γλυτώνει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Hλεκτρονικά τσιγάρα : Πόσο βλαβερά είναι για την καρδιά

Newsroom

Σε αυτό το χωριό της Κρήτης έχουν ένα γονίδιο που τους προστατεύει από τη χοληστερίνη