ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Στρες και βάρος: Πώς συνδέονται;

Στρες και βάρος: Πώς συνδέονται;

 

Η παχυσαρκία προκαλεί άγχος στους ανθρώπους ενώ αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης, λένε τώρα οι επιστήμονες.

 

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλάζει τον τύπο των βακτηρίων που ζουν στο έντερο –τον «δεύτερο εγκέφαλο»-, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις ψυχικές διαταραχές. Είναι γνωστό ότι οι υπέρβαροι και οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 υποφέρουν περισσότερο από τα αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τους πιο αδύνατους ανθρώπους, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν προηγουμένως ανακαλύψει την αιτία.

Έπειτα από πειράματα σε ποντίκια οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τροφές με πολλά λιπαρά παρουσίαζαν αγχώδεις και καταθλιπτικές συμπεριφορές, αλλά μετά την θεραπεία των βακτηρίων του εντέρου με αντιβιοτικά η διάθεσή τους βελτιώθηκε.

Αυτή η μελέτη δεν είναι η μόνη που δείχνει ότι υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ψυχική υγεία και την παχυσαρκία.

Τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης υπογραμμίζουν ωστόσο τη σχέση «εντέρου-εγκεφάλου» καθώς και την άποψη ότι το ίδιο το έντερο λειτουργεί σαν ένας δεύτερος εγκέφαλος.

Related posts

Αυτός είναι ο διατροφικός οδηγός για να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα

Newsroom

Πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το κρέας στην κατάψυξη;

Απώλεια Βάρους – Μετά Τα 40: Οι 6 Κανόνες Που Πρέπει Να Τηρείτε

Newsroom