ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο: Υγρός τάφος έχει μετατραπεί το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο: Υγρός τάφος έχει μετατραπεί το ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο

 

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, καθώς ο τραγικός απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου αυξάνεται.

 

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (14/06) στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της περιοχής. Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό χρονολόγιο όσων προηγήθηκαν του ναυαγίου, ενώ, στις έρευνες, συμμετέχει και κλιμάκιο της ΕΥΠ, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι διακινητές των μεταναστών οι οποίοι πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αλιευτικό που βυθίστηκε.

Συγκλονισμένο το Πανελλήνιο από τη νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, καθώς ο τραγικός απολογισμός των νεκρών του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου αυξάνεται. Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (14/06) στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της περιοχής. Το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό χρονολόγιο όσων προηγήθηκαν του ναυαγίου, ενώ, στις έρευνες, συμμετέχει και κλιμάκιο της ΕΥΠ, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν οι διακινητές των μεταναστών οι οποίοι πιστεύεται ότι επέβαιναν στο αλιευτικό που βυθίστηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη στο OPEN, οι πρώτες αναφορές αναφέρουν ότι οι μετανάστες έχουν ήδη πει στις Αρχές ότι το αλιευτικό άρχισε κλυδωνίζεται για άγνωστο λόγο από τα αριστερά προς τα δεξιάανετράπη και βυθίστηκε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα δεκάδες άνθρωποι.

Σημειώνεται πως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε Τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Και η ΕΥΠ στις έρευνες

Στις έρευνες εντάσσεται και η ΕΥΠ, κλιμάκιο της οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα προκειμένου να ερευνήσει τους διακινητές οι οποίοι εκτιμάται πως βρίσκονται ανάμεσα στους διασωθέντες. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει εντολή από τις Αρχές να μη μετακινηθεί κανείς από την Καλαμάτα μέχρι να εντοπιστούν οι διακινητές και να συλληφθούν.

 

Την ίδια ώρα εξετάζεται εάν οι διακινητές είχαν κλειδώσει τα άτομα στο αμπάρι του σκάφους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν από αυτό. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των διακινητών να κλειδώνουν εκεί τις γυναίκες και τα παιδιά που μεταφέρουν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι μετανάστες φέρονται να βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σκάφος για πέντε ημέρες, ενώ ο τελικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία και όχι η Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές αναμένουν τους μετανάστες να ξεπεράσουν το πρώτο σοκ και να αρχίσουν να δίνουν στοιχεία για το πόσα χρήματα πλήρωσαν στους διακινητές και για τις λεπτομέρειες που θα δώσουν φως στην σοκαριστική υπόθεση.

Τριήμερο εθνικό πένθος αποφάσισε η κυβέρνηση

 

Τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 έως και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κήρυξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, μετά το ναυάγιο με τους δεκάδες -79 μέχρι στιγμής- νεκρούς μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

 

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

 

«Ο Πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Το χρονικό του ναυαγίου – Τι λέει το Λιμενικό

 

Μάλιστα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα όλο το χρονικό των γεγονότων όπως αυτά καταγράφηκαν από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα:

 • Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.
 • Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.
 • Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.
 • Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.
 • Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.
 • Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.
 • Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.
 • Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.
 • Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.
 • Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.
 • Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».
 • Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.
 • Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.
 • Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.
 • Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.
 • Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.
 • Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα
 • Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).
 • Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.
 • Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

Η δραματική στιγμή της διάσωσης με Super Puma

 

Το OPEN παρουσίασε τις πρώτες εικόνες από επιχείρηση διάσωσης μετά το πολύνεκρο ναυάγιο όπου ελικόπτερο Super Puma διέσωσε τέσσερις μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος.

 

Στα πλάνα φαίνεται η στιγμή που το ελικόπτερο κατεβάζει το ειδικό καλάθι στο σκάφος του λιμενικού και διασώζει τους τέσσερις μετανάστες προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο.  Πρόκειται για μία από τις πτυχές της μεγάλης επιχείρησης από το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό. Μάλιστα με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ δόθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Οι περιγραφές των διασωθέντων

 

Οι νεκροί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανέρχονται σε 79, ενώ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη αύξηση των θυμάτων του ναυαγίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι διασωθέντες λένε ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια. Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών

Μετά το ναυάγιο και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

 

Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

 

Πηγή έθνος 

 

Related posts

Αυτοί είναι οι 10 super λιποδιαλυτικοί διατροφικοί συνδυασμοί!

Άννα Ζαΐρη πρόεδρος εισαγγελέων: «Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να εμβολιαστεί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΕΣΑμεΑ: «Εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρία»